Страници

8 ноември 2021 г.

Крем от тиква с бял шоколад

 

       Десерт от поредицата Бързи млечни десерти.  Този е есенен, заради начилието на тиква. Когато ми остане печена тиква го правя (рядко, като днес, специално за него да пека тиква), защото с варена не ми допада много - разводнява положението :)  Обелени парчета тиква слагам в плик за печене, без вода, във фурната, на 180*. От момента в който се чуе, че вътре къкри,  пека около 30 мин - зависи и от тиквата, но цигурката обикновено е готова - пробвам с пръст върху плика, ако е омекнала - изваждам. Точна  рецепта няма :) Само идея за есенен десерт-крем-с-тиква. 

Пропорциите са: 

500г печена тиква без кора 

100г бял шоколад 

250г маскарпоне, или крема сирене (с него повече харесвам)

150г заквасена сметана 

Захарта е на вкус - ако ползвате пудра захар, бързо подслажда и  ще разберете колко да сложите :) Ако слагате обикновена (бяла, кафява, демерара, мусковадо), кремчето трябва да престои 2 часа, за да се разтопят  кристалчетата. Обикновено слагам 4-5 с.л., но пробвам, а последните няколко пъти ги правя с подсладител (1 ч.л. Суитли). Разбира се, може да подсладите с мед. 

А приготвянето е лесно - горещата пасирана тиква се смесва с начупения на дребно шоколад и разбърква, за да се разтопи той. Изчаква се да се охлади 15-на мин. Прибавят се останалите  продукти, разбърква и разпределя в чаши. Отгоре може да се украсите с каквото се сетите :) Ядки, настърган шоколад, или рачел от тиква (на който му е времето да се прави. )


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар