Страници

27 ноември 2022 г.

Маринован червен лук

       Маринования червен лук е една глезотийка, която върви на всякакви печени меса и сирена :) а и на някои салати - като картофена, с печени (но гриловани) зеленчуци. Един продукт, който не съм се засилила да консервирам в буркани, защото се приготвя много бързо - за няма и 10 мин. и е достатъчно да си напълните бурканче, което да си имате в хладилника в готовност. Така издържа 2 седмици :) за повече не съм пробвала. 
Продуктите са: 

3 глави червен лук  (~300г)

За маринатата:

100 мл оцет 
50 мл олио 
100 мл вода 
по 5 г: сумак, риган, черен/шарен пипер на зърна, сол 
2 зърна бахар 
10г захар 
1 дафинов лист 

Приготвяне: 
* Всички продукти за мариноването  се слагат в тенджерка да кипнат. 
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци, или на  шайби. 
* Залива се с вряла вода; оставя се да престои 1 минута и отцежда. 
* Поставя се във врящата марината; съдът се затваря с капак и отмества от котлона. 
* Оставя се така, докато сместа изстине, прехвърля се в буркан с капак и съхранява в хладилник. Може да се хапва веднага след като изстине. 


 

2 коментара:

  1. Може ли да се консервира за зимата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така и не съм пробвала , освен до 2 седмици в хладилника, защото червен лук винаги има. И като направя 2 бурканчета са достатъчни човек да си хапне :) и след време пак.

      Изтриване