Маринования червен лук е една глезотийка, която върви на всякакви печени меса и сирена :) а и на някои салати - като картофена, с печени (но гриловани) зеленчуци. Един продукт, който не съм се засилила да консервирам в буркани, защото се приготвя много бързо - за няма и 10 мин. и е достатъчно да си напълните бурканче, което да си имате в хладилника в готовност. Така издържа 2 седмици :) за повече не съм пробвала.
Продуктите са: 3 глави червен лук (~300г)
За маринатата:
100 мл оцет
50 мл олио
100 мл вода
по 5 г: сумак, риган, черен/шарен пипер на зърна, сол
2 зърна бахар
10г захар
1 дафинов лист
Приготвяне:
* Всички продукти за мариноването се слагат в тенджерка да кипнат.
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци, или на шайби.
* Залива се с вряла вода; оставя се да престои 1 минута и отцежда.
* Поставя се във врящата марината; съдът се затваря с капак и отмества от котлона.
* Оставя се така, докато сместа изстине, прехвърля се в буркан с капак и съхранява в хладилник. Може да се хапва веднага след като изстине.
Може ли да се консервира за зимата
ОтговорИзтриванеТака и не съм пробвала , освен до 2 седмици в хладилника, защото червен лук винаги има. И като направя 2 бурканчета са достатъчни човек да си хапне :) и след време пак.
Изтриване