Страници

19 март 2023 г.

Палачинки с оризово брашно

 

        Тези са едни по-различни в колекцията ми палачинки. От известно време се опитвам да пропускам бялото брашно и включвам всякакви други, безглутенови. Тези с оризовото брашно се получиха много добри и ще ги споделя, макар и дозата, която правих да е твърде малка. Винаги може да се увеличи. По принцип ги харесвам палачинките да са правени с кисело мляко, но тук не бях сигурна как ще се получат и приготвих с прясно. Тънички и меки са. Следващия път  ще пробвам и с кисело мляко, а заради едната девойка ще сменя и прясното мляко с оризова сметана, да си хапне и тя на воля. 

Продукти:

4 яйца
90 г оризово брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
400 мл прясно мляко
масло за намазване на тигана (кокосово, или краве)

Приготвяне:

* Яйцата се разбиват за кратко.
* Прибавя се млякото, след него оризовото брашно, заедно с щипката сол и бакпулвера.
* Всичко се разбива до гладка смес (като боза е).
* Загрява се тиган с равно дъно (за палачинки).
* Преди всяка палачинка се намазва тънко с маслото.
* Сипва се от сместа и веднага разлива по цялото дъно на тигана.
* Оставя се да се запече (на средна степен на котлона), докато крайчетата леко покафенеят -ок 2 мин. и се обръщат с шпатула от другата страна. През това време не се побутват, разместват, чоплят :) защото са много крехки.
* Когато се запекат и от другата страна се изваждат в чиния и веднага намазват съвсем тънко с маслото.
* Така се процедира и със следващите, но преди всяко вземане от сместа с черпак, тя се разбърква, защото тежката част се утаява на дъното.

* При мен излязоха 6бр., тънички, тиганът ми е с d ок 26-28 см. Плънката е сладка, или солена - по желание :):



2 коментара:

  1. Здравей, Пепи!

    Страхотна рецепта, според мен човек може да направи палачинки с всичко. Например като бях фалирал студент си правих палачинки само с брашно и вода и сода. :D Трябваше да уцелиш консистенцията ама пак ставаха.

    Напоследък заменям половината от брашното с протеинова пудра с ванилия, то си направо заменя яйцата. Стават добре, но най-добре като сложа щипка сода. Прави ги по пухкави някак си.

    Страхотна си както винаги,
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм правила палачинки без
      мляко 😊 случвало ми се два-три пъти да ме мързи да слизам до магазина. За такава пудра чета но така и не съм пробвала с нея.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване