Бъбреците са субпродукт, който аз обичам, за разлика от повечето хора и по-точно заради аромата им. Ако се приготвят правилно и изкиснат, този аромат изчезва, но честно казано докато се приготвят, "аромат" се носи из въздуха - като с готвенето на шкембе. ако може единият ден да ги приготвите, а другия да ги хапвате. По един и същ начин приготвям различните видове бъбреци - телешки, свински, тук са заешки.
Относно почистването и изкисването - бъбреците цепвам на две, или на четири, ако са големи и почиствам хубаво от белите ципи. Нарязвам на хапки, като за готвене. Поставям в марината от вода и оцет - равни части, да ги покрие, нарязан лук и счукано зърно бахар. Оставям да престоят така до 24 часа в хладилник.
Продукти за 2-3 порции:
около 500 г бъбреци
1/2 ч.л. сол за варенето им
3 глави лук
щипка сол
щипка черен пипер, щипка риган, или мащерка
100 мл бяло вино
50-60 мл олио
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
Приготвяне:
* След като са почистени и изкиснати по горния начин, нарязани, или само цепнати на две, бъбреците се отцеждат и измиват със студена вода.
* Слагат се да се сварят в леко подсолена вода: Заешките за 30 мин, свински и телешки - за час, от момента на завирането.
* През това време се подготвя лукът - нарязан на полумесци, първо се задушава с виното, оцета и олиото, докато остане на мазнина, тогава се прибавят подправките, солта и захарта.
* Запържва се с тях за минутка и прибавят сварените, отцедени бъбреци.
* Всичко се пържи още 2-3 мин.
По желание могат да се прибавят нарязани на ивици чушки и гъби и се получава страхотно ястие. Моментът на прибавянето им е към края на задушаването на лука.
Няма коментари:
Публикуване на коментар