Страници

6 юни 2024 г.

Сладко от череши на фурна

 

     Тази пролет си отядохме на много сладки череши. Нямах намерение да правя сладко, заради пипкавата работа по ваденето на костилките :) но се полакомих и едната вечер прибрах с 4кг много сладки и добре узрели череши, които си търсеха майстора :) на сладкото. В последните  години освен, че слагам минимални количества захар на сладката си, почти всички ги правя  във фурната. Не, че не кипи и не пръска, но поне е във фурната. При добро желание и подсещане на време дъното и страниците на фурната може да се покрият с листове алуминиево фолио.  Но това е само, когато се сети човек. Аз се сетих, че съм  го правили при сладкото от сини сливи едва, когато стържех загорелия карамел от дъното на фурната. Със сигурност ще направя още една доза - варено с отлагане, но ако намеря бели череши, или пък вишни,  че след направената ревизия на сладката от миналата година нямаме нужда от много. 

Продуктите са: 
2кг измити, почистени от дръжки  и костилки череши (теглото е след почистване)
~400 г захар 
1 пак лимонтозу/10г 

Приготвяне: 
* Почистените череши се поставят в дълбока така и покриват със захарта. 
* Оставят се да престоят 3-4 часа. 
* Пекат (силно казано, изваряват се ) в почти най-долната част на фурната за около 50 мин, в зависимост от това колко сироп са си пуснали. През това време се наглеждат и задължително разбъркват, защото пяната се вдига дори във фурната и кипи :) 
* Когато течността се изпари,  се пробва с капка от соса дали се задържа, да не се разлива и ако е така -  прибавя се лимонтозуто, разбърква се и връща във фурната за още 3 мин. 
* Още горещо се насипва в сухи бурканчета, затваря се с капачка и обръща на нея - за около 40 мин. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар