Страници

4 юни 2024 г.

Коприва с булгур и трахана

 

       Булгур с коприва  готвя от време на време, откакто Жул откри булгура като вкусен продукт :-) заменящ ориза. Тук обаче имам добавена от страхотната  домашна трахана на Лили , което определено направи ястието по-нежно. И тъй като всяка нежна текстура търси своето хрупкаво допълнение, отгоре съм поръсила с хрупкав пържен лук (много го уважавам). Няколкото ленти  ситно нарязана вътре пастърма придават и леко пикантния вкус на сушено месо. 

Продукти за 3-4 порции:
~300г коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур
4-5 стръка пресен лук
60-80 мл олио
60-70г трахана 
~120 г пастърма
1 ч.л. червен пипер
сол
няколко стръка джоджен /гьозум

~700  мл вода, или пилешки бульон
пилешкият бульон е по желание :) , вместо вода, но за мен ястието е по-вкусно с него.
 
Приготвяне:
* Копривата се почиства, поставя се в тенджера с вряща вода и захлупва с капак. Тенджерата се отмества от котлона, а копривата се оставя да се запари за 10 мин. Отцежда се, изстисква и нарязва.
* Лукът се нарязва и запържва за 2-3 мин. в олиото; при него се изсипва измитият булгур и заедно "пържат" още 1-2 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква се 10-на сек. и се налива водата/бульонът. Течността е в съотношение 2/1 части на булгура (мерим булгура и водата в една и съща чаша) плюс още 200 мл вода за траханата. 
* Прибавя се джодженът, траханата  и нарязаната коприва. Ако сложите траханата в студената все още течност на ястието и бъркате енергично, той ще се разтвори добре. Но ако изтървете момента и водата/бульонът загрее, трябва да смесите  траханата със студена вода, за да не става на топчета и тогава да прибавите в тенджерата. 
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус - моят бульон е солен и не слагам. Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода.
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно ситно нарязаната пастърма.  Разбърква се и отмества от котлона, а тенджерата се оставя затворена за 10-на мин, за да може булгурът и траханата да абсорбират добре течността. 

Може да го гарнирате с хрупкав лук, или с лъжица-две кисело мляко. 


 

2 коментара:

  1. И хрупкав лук, и пастърма! Ммм, разкош! Ще се прави, благодаря за рецептата, Пепи🥰!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ти си имаш и собствено приготвена трахана, нали, Сонче :)

      Изтриване