И след като направихме консервираните солени лимони, време е да сготвим с тях :-) Както писах и в публикацията им, може да се ползват нарязани на дребни парченца, а може и целите кори (почти само това остава след ферментацията им). Важното е да са добре измити от солта. Горещо препоръчвам това печено пилешко! Може да ползвате цяло пиле, нарязано на парчета, а може и бутчета. Освен, че е печено със солените лимони, пилето подправих и с една друга емблематична за Мароко подправка - рас ел ханут - смес от джинджифил, кориандър , канела , черен пипер, куркума, индийско орехче, бахар и карамфил. Тя също може да се намери в България. В Мароко я хапвахме на риба, телешко, пиле и картофи. Ако не се прекали с нея (както в един от ресторантите там) е много приятна. Солените лимони придават леко тръпчив вкус и приятно лимонов аромат на месото.
Продукти за 3 порции:
6 бр. пилешки бутчета2 с.л. рас ел ханут
4 с.л. сос от нар
80-90 г масло
5-7 резена солени консервирани лимони
100 мл вода
Приготвяне:
* Месото се почиства и подсушава.
* Консервираните лимони се изстискват от солената саламура и измиват с вода.
* В плик за печене (поставен в тава) се поставя месото, поръсва с подправката и соса от нар и обтрива хубаво с ръка.
* Прибавят се парчетата лимон, пликът за печене затваря и месото прибира в хладилника за 6-8 часа. Няма сол, лимоните са достатъчни.
* Изважда се, прибавят се водата, парчетата масло, пликът завързва и тавата поставя във фурната да се пече - първо 15 мин на 200*, после 60 мин. на 150*.
* Пликът се срязва, месото се изважда и нарежда върху приготвения вече кускус със зеленчуци за който ще напиша как приготвих в отделна публикация тези дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар