Мароканският кускус е една вкусна гарнитура за всякакви печени, пържени и задушени меса. Прави се от обработена твърда пшеница и е много подходящ освен като гарнитура и за основно със зеленчуци, а най-голямото му предимство е, че се готви много бързо - залива се с врял бульон/вода, задушава и след 10 мин. буквално е готов - или да се овкуси и добави към салати ( за салата табуле той е оригиналното зърно, а не булгур всъщност) или през това време да се задушат зеленчуци и смесят с него. Засищаща храна е и за щастие не е от бързите въглехидрати :-)
Тези 2кг си донесох от Мароко, но вече писах, че и тук може да си намерите. Първия път го приготвих само с вода и прибавих към познатата салата от домати и краставици, а този път го залях с бульон и направих както хапвахме там - със стафиди, куркума, зеленчуци :) и гарнитура за печените пилешки бутчета със солени лимони.
Когато се готви с месо, в мароконската кухня кускусът се готви в съд на месото, на парата, към края на готовността на мръвката, независимо каква е. Често пиша, че обичам да си имам бульони под ръка - от свинско, пиле, дивеч, заешко... Дори когато нямам собствен добив, купувам кости от месарския магазин, запичам за кратко и после варя с разни зеленчуци, докато месото окапе от тях. Прецеждам и ползвам, или замразявам в малки бутилки, за да си имам готови при нужда. Точно тук бульонът ми е от зайци.
Продукти:
1 малък патладжан
1 малка тиквичка
2 моркова
6-7 дребни картофа
500 мл месен бульон
250 мл вода
1равна ч.л. куркума
1 зърно карамфил
щипка смлян кимион
щипка смляна канела
сол ако трябва, зависи дали и колко е солен бульонът
30-40 мл олио, или зехтин
1 чаша от 250 мл марокански кускус
~50 г масло
свита шепичка бели стафиди
2-3 лъжици нарязани печени бадеми (или други ядки) за поръсване
Приготвяне:
* Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на едри парчета.
* Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на едри парчета.
* Поставят се да се варят в бульона и водата, заедно с подправките и мазнината. Когато заврат, степента на котлона се намалява.
* След 7-8 мин. се изваждат тиквичките и патладжаните - на тях им трябва по-малко време, а картофите и морковите - след ок 15 мин.
* Кускусът, маслото и стафидите се поставят в широка купа.
* Бульонът се прецежда и докато е горещ, с него се залива кускусът. Тези 750 мл, с които се варят зеленчуците, са се редуцирали, за заливането на кускуса трябват 500 мл ( 1/2 части кускус-течност). Купата се покрива плътно с лист фолио за свежо съхранение (стреч фолио) и оставя да престои 10 мин.
* Развива се, разбърква и сервира - върху него се нареждат сварените зеленчуци. Може да разбъркате в кускуса, а може да наредите и парчета печено месо отгоре :-) . Но задължително за хрупкавост - малко препечени ядки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар