Страници

27 септември 2025 г.

Пилешко филе със сос от четири сирена

 

       Калорична бомба Simple Smile но е един от начините за готвене на пилешко филе, в които то да остане сочно. Никак не е фотогенично, като всеки бял сос, но е ужасно вкусно. Тук имам рецепта и за паста със сос от четири сирена
Продукти за 3 порции: 

~700г пилешко филе/бонфиле
250 мл течна готварска сметана (30%)
150 мл прясно мляко
50 мл соев сос
2 с.л. олио / зехтин
сол и черен пипер

сирена:
100г горгонзола долче 
100г топено сирене 
100г ементал
100 г Грана Падано

(други видове, които ползвам са камамбер, проволоне, пармезан, пекорино, грюер, манчего, фонтина, чедър, кашкавал)

Приготвяне:
* Сирената се настъргват в купа и смесват с млякото и сметаната.
* Месото се нарязва на парчета :) колкото 3 пръста. Ако са бонфилета - оставят се цели, те са долу горе толкова големи.
* Овкусява се със соевия сос и подправките. Оставя се за час да се маринова, но ако нямате време, готвите веднага :) Солта е съвсем малко, имаме предвид, че сирената ще подправят добре на сол. 
* В широк тиган се загрява мазнината.
* Филетата се поставят в загрятата мазнина и под капак се запържват/запичат под капак за по 3-4 мин. от двете страни. Пиша широк, за да могат филетата да се приготвят наведнъж, но ако е по-малък, те се приготвят на два пъти, за да може да се запечата добре. Но когато се събират филетата и соса, тиганът пак трябва да е по-голям. :)
* Изваждат се в чиния.
* В тигана се изсипва млечната смес със сирената и довежда до кипване. Сирената обикновено се разтапят, но ако искате сосът да е съвсем гладък, направете го в дълбока касерола, където можете да ползвате телта за разбиване на яйца, за да стане гладък.
* Щом кипне и сирената се разтопят, филетата се връщат в тигана и всичко готви под капак за 5-6 мин, на ниска степен на котлона - колкото сосът леко да къкри.
* Сервират се по няколко филета в чиния със сос. Отгоре за цвят може да поръсите пармезан и ситно нарязан магданоз, но аз съм си изяла квотата за този живот :) затова поръсвам със сумак, или още черен/шарен пипер.


 

26 септември 2025 г.

Салата от краставици и домати с киноа

 

        Салатата е от краставици и домати заради сезона, но киноата може да се добави във всяка зеленчукова салата. Прави я засищаща и може да мине за лека вечеря, а специално за мен е много добро решение за вечеря, кокаго се прибирам в 21ч. и ни'да вечерям, ни'да си лягам гладна. Това лято децата ме светнаха  за добавка на киноата в салатите и се възползвах от тази им идея. Веднъж седмично си варя 200г и готовата, сварена прибирам в бурканче в хладилника, за да си имам за седмицата. На една салата прибавям 3 -4 с.л. сварена киноа.

       Ще напиша за варенето на киноата Simple Smile другото със салатата е ясно. Задължително е хубавото измиване под течаща вода, за да се отстранят сапонините - естествени химични съединения, които и придават горчив вкус. Може и да се накисне в студена вода за 10-15 мин, но измиването добре в цедка на чешмата е достатъчно. 

       Измитата киноа се поставя  в съд със студена вода в съотношение 1:2 и когато заври, степента на котлона се намалява и оставя да къкри за  14-15 мин.  За това време зърната ще набъбнат, ставайки четири пъти по-големи. Белите зърна на киноата ще станат полупрозрачни, а около всяко зърно ще се появи малък обръч – знак, че киноата е напълно сварена. Ако няма да ползвате наведнъж, след като напълно изстине се прибира в буркан, или кутия и в хладилник.

       В моята салата има краставици, домати, чушка, малко магданоз Simple Smile, сол и зехтин. 


 

13 септември 2025 г.

Печена скумрия на фурна

 

       Всеки знае как се пече риба, нали Simple Smile и Мише така си мислеше, защото винаги я е пекъл на скара, но първия път я докара хрупкава. Скумрия хапваме често, приготвена по различни начини - най-вече на скара и сурово-солена, но преди 2 месеца скарата ни предаде и докато си харесаме нова, караме по моя начин - на фурна. Фасулска работа е, но за сухата скумрия е важно като се изпече да остане все още сочна, а не изсушена. Тайната ми Simple Smile да я пека за кратко в предварително загрята на макс градуси фурна. Срязана на две, не цяла, не покрита с фолио, за да не стане като сварена. Понякога с малко подправка - за риба на КотАни, но в повечето случаи без - само със сол и сок от лимон. 
Продуктите са: 

Скумрия
сол
лимон
олио

Приготвяне:
* Рибата се почиства и срязва на две по дължината. Ако Ви се играе, може да почистите гръбнака и костите - лесно се вадят и ще получите две филета.
* Посолява се и поръсва със сока на лимона. Прибира се за 2 часа (или повече) в хладилник, да си поеме солта.
* Може да се поръси и с подправката за риба на Котани.
* Фурната се загрява на 250*.
* Таватасе покрива с лист хартия за печене.
* Парчетата риба се намазват от двете страни с олио и нареждат в тавата с кожата надолу. Върху парчетата риба може да се поставят тънки кръгчета лимон.
* Когато фурната е загряла, тавата се поставя вътре и пече за 7-8 мин. Не повече.
* Изважда се веднага :) не оставяйте готовата риба във фурната, защото ще продължи да се пече. Трябва да е съвсем леко зачервена.

У нас най-честата гарнитура е картофена салата, или салата от домати, краставици, зеле, както и картофено пюре.