Страници

28 октомври 2009 г.

Бонбони "Пияни вишни"


Продукти:
бисквити - около 200гр
ядки - орех, лешник, бадем - ок. 500 гр
стафиди - ок.50гр
блат или бишкоти - ок.200гр ако няма - повече бисквити)
сушени вишни, череши или от вишновка; захаросани или коктейлни череши - ок.200гр
пудра захар -7-8 с л
какао 6-7 с л
мед - 4 с л ,
масло - 125гр. (1 пак.)
ликьор около 100мл, или плодов сок или прясно мляко

черен или бял шоколад - по желание
смлени ядки за овалване, какао или пудра захар





Приготвяне:
* Отделят се от ядките половината за овалване ( по желание)
* Бисквитите, блата и ядките се мелят на блендер (или в машинка) ситно
* Стафидите се нарязват.
* Прибавят се всички сухи продукти без вишните и се объркват.
* Добавя се меда
* Ликьора и сока се загряват (поотделно)
* Първо се изсипва ликьора и обърква и започва да се прибавя от сока, докато се поемат всички сухи частици.
* Трябва да стане твърдо и да не лепне по ръцете.
* Прибира се за половин час в хладилник.
* През това време се накисват в ликьор сушените вишни/череши (правя го в мв-та)
* Взема се по топче от сместа, като в средата се поставя по вишна и се овалва.
* Пак се поставят за 15-на мин. в хладилник
* Разтопява се шоколада и всяко топче се потапя в него
* Изважда се на фолио да изстине, или овалва топчето в отделените смлени ядки.

***Аз обикновено правя голяма доза от сместа и прибирам в хладилник. След това вадя и правя по около 25-30 топчета
Продуктите са съвсем ориентировъчни, обикновено оглеждам какви бисквити, ядки има останали и от там преценям другите продукти.

4 коментара:

  1. Изкусителка,
    изглеждат неустоимо...
    Обичам тези бонбони!
    Поздрав и да ви е сладко, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. ооооооо, срам голям. След месец виждам поздрава ти, Диди.
    Благодаря със закъснение,
    Хубава седмица на теб и до скоро :)

    ОтговорИзтриване
  3. Zdraveite,kakvi biskviti izpolzvate?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. обикновени, каквито имам. Най-често са на Житен дар - или обикновени, или с масло-то.

      Изтриване