Страници

28 октомври 2009 г.

Крем супа от карфиол със синьо сирене и бекон

Обичам крем супите. И девойчето ми също. А аз обичам, тя да ги обича. Защото не вижда какво има вътре. Отдавна слушам за супа от карфиол, добре, че остана от туршиите, та направих. И ни хареса. Е, може и заради бекончето вътре да е. 

Продукти:
500г карфиол/цветно зеле
4 средни картофа (ок 800г)
2 моркова
500 мл. пилешки бульон + 700-800 мл вода
сол - на вкус
50-60 г масло 
200мл прясно мляко или готварска сметана 
150г синьо сирене  
1 с.л. царевично нишесте

бекон или шунка - около 200г
2-3 лъжици олио/зехтин

Приготвяне:
* Във водата се поставят почистения и разчупен на розички карфиол, морковите и целите, избелени картофи.
* Посоляват се на вкус и варят на тих огън до омекване.
* Изваждат се два от картофите да се охладят.  
* Тенджерата се отмества от котлона и останалата част от супата се пасира до гладкост. 
* Наливат се  бульонът и сметаната/млякото, прибавят се  сиренето, маслото и посолява на вкус. 
* Връща се на котлона да заври отново; прибавя се размитото с малко вода царевично нишесте (това е по желание за гъстотата на супата, картофите придават достатъчно плътност) 
* Картофите и бекона /или шунка/ се режат на кубчета и запържват в мазнината до порозовяване.
* Сервира се топла - черпак-два супа и 1-2 пълни лъжици от "крутоните" - картофи и бекон  :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар