Продукти:
6 яйца
300гр. кисело мляко
3 амонячни соди ( от по 10гр)
1 кафяна лъжица сода Бикарбонат (5гр)
кората на 1 лимон
3ч.ч захар
1 и 1/2 чаша ч.ч разтопена мас (от по 200мл)
2-3 ванилии
Брашно за меко тесто - около 1,4 до 1.5кг. , но не да лепне по ръцете.
Приготвяне:
* Разбиват се яйцата; в киселото мляко се гасят амонячната сода и содата бикарбонат и се прибавя към яйцата. Разбърква се хубаво.
* Добавя се захарта, маста, ванилиите и се настъргва лимонената кора.
* Прибавя се брашното.
* Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите. Но не и да лепне.
* Точи се кора, изрязват се с форми по желание /или за по-мързеливо минават през машинка за мелене на месо, с поставен специален накрайник или форма отпред/, отгоре се намазват с жълтък, разбит с малко олио или прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат (загрята фурна на 170-180*) без да престояват.
6 яйца
300гр. кисело мляко
3 амонячни соди ( от по 10гр)
1 кафяна лъжица сода Бикарбонат (5гр)
кората на 1 лимон
3ч.ч захар
1 и 1/2 чаша ч.ч разтопена мас (от по 200мл)
2-3 ванилии
Брашно за меко тесто - около 1,4 до 1.5кг. , но не да лепне по ръцете.
Приготвяне:
* Разбиват се яйцата; в киселото мляко се гасят амонячната сода и содата бикарбонат и се прибавя към яйцата. Разбърква се хубаво.
* Добавя се захарта, маста, ванилиите и се настъргва лимонената кора.
* Прибавя се брашното.
* Много е важно тестото да е меко,за да не станат твърди курабиите. Но не и да лепне.
* Точи се кора, изрязват се с форми по желание /или за по-мързеливо минават през машинка за мелене на месо, с поставен специален накрайник или форма отпред/, отгоре се намазват с жълтък, разбит с малко олио или прясно мляко, поръсват се със захар и се пекат (загрята фурна на 170-180*) без да престояват.
Да се има предвид това, че се пекат до бледо порозовяване - колкото повече загар хванат курабийките, толкова по-хрупкави ще са. Както и това, в една тава всички изрязани курабии да бъдат с една и съща дебелина. Обикновено я точа около 5-7 мм. и не са много дебели; не са си изгубили формата; остават меки, но не и тестяни, когато се ядат.
Децата в къщи са свикнали да виждат курабии основно за Великден. Ако направя в друго време, питат дали не наближава Великден
АЗ СЪМ ЖЕНА,КОЛКОТО ТЕБ.ОБИЧАМ ДА ГОТВА И ДА ПРИГОТВЯМ СЛАДКИШИ.ДЕЦАТА ПОЕХА СВОЯ ПЪТ,А АЗ ОСТАНАХ САМА.СЕГА ГОТВЯ И ПРАВЯ СЛАДКИ,КОГАТО МИ ДОИДЕ НЯКОИ НА ГОСТИ.
ОтговорИзтриванеПривет, :) рано или късно децата излитат и ние оставаме сами.
ОтговорИзтриванеНе знам какво да кажа, освен да пожелая моментите, когато готвим или правим сладки в такива случаи да са повече.
Поздрави!
Здравей, Пепи. Амонячната сода с какво мога да я заменя.? ..Тука няма такава.. Аурелия..
ОтговорИзтриванес нищо не можеш, Аурелия. ТЯ е специфична. Можеш сода за хляб да сложиш (на това количество брашно - 3 ч.л.) но ще станат по-твърди, като бисквитки. Не хрупкави.
ИзтриванеАко имаш възможност, поръчай да ти пратят от България, тя има голяма трайност, все ще ти е от полза. едни соленки с амонячна сода пак са много пръхкави.
Някъде бях прочела, че може да се сложи бакпулвер за место амонячната. Ако го направя какъв вкус ли ще е ?. Да и още нещо нямам свинска мас, ако сложа масло? То май станаха 100 въпроса. Предполагам, че изобщо да не ги правя, няма да получа същия ефект :(((..Аурелия
ОтговорИзтриванеНе става с бакпулвера :) доказано е.
Изтриванеама ти направо си избери други бисквитки, биж при Танита имаше много хубави лимоново-маслени май... с масло, направи тях.
А курабиите остави, когато имаш амоняк поне. Хайде, маста ще замениш с масло и олио, но точно амонячната сода ги прави такива :)
Чудни курабии, Пепи! Може ли вътре малко парченце локум да се сложи?
ОтговорИзтриванеВесели празници!
За моженето - може, но трябва да ги завиеш като топчета. Една пирятелка ги прави и със сладко вътре - като мидички завити.
ИзтриванеБлагодаря, Пепи!
ИзтриванеЗдравейте, а да попитам тази мас как трябва да се разтопи? На водна баня ли?
ОтговорИзтриванеИли на вска баня,или в микровълновата на съвсем ниска Т*
ИзтриванеВодна :)
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор. Оказа се че маста ми е течна и въобще не се наложи да я топя. Станаха страхотни курабии.
ИзтриванеРадвам се за което :) Браво на теб!
ИзтриванеЗдравей Пепи,
ОтговорИзтриванеВ тези странни времена,когато нямаме голям избор и ни се налага да си останем в къщи си е най-подходящият момент да изпробваме и направим нещата на които все не им идваше момента.
Чудех се какво да приготвя на домашните-това ли,онова ли..и сина ми казва-направи маме нещо простичко.
Честичко наобикалям твоето местенце и взаимствам идеи или рецепти.Та за курабийките :)..имам много добра рецепта за курабиики пробвала съм и други,но моята досега си ми беше фаворит.Направих я твоята-станаха страхотни!!!И бих посъветвала всички да я пробват.И не заменяйте материалите!!Вероятно в това е магията-мас и амонячна сода..много старомодно,но резултата е един път!!Благодаря, Пепи!!
Бъдете здрави!!!
Поздрави Вили
Здравей, Вили :)
ИзтриванеПрава си за продуктите, от където е и добрия резултат :) Много се радвам, че си решила да пробваш тези курабии, като си имаш твои любими. Сега ще си имаш две любими рецепти :)
И аз снощи пак бисквитки забърках, наистина като си е повече време в къщи човек, хапва по-често, дори и малко да е, иска му се разнообразие, а най-вече - да си разнообрази свободното време. Изненадах се като прочетох във ФБ колко хора, които до сега не са обичали да готвят и месят, сега се занимават и им е приятно.
Здрави бъдете и вие в къщи!
Поздрави!
Тези курабии ги знам още от дете.Сега съм на 72г.И аз ги правя само за Великден. И задължително с мас и амонячна сода.Много вкусни стават. Цвета
ОтговорИзтриванеТака е, вкусни са 😀
ИзтриванеЖиви и здрави да сме, да правим още дълги години!