Страници

2 януари 2010 г.

Ветрило от патладжани

Моето любимо безмесно ястие,  видяло  бял свят :) за пръв път през май 2006 год. от там нататък - импровизации из интернет много, къде със сирене, къде с кашкавал, къде с кайма. Но основната идея е тази - патладжанът се нарязва на ветрило и се пълни с каквото обичате. 

Необходими продукти за 4 порции:
2 средно големи патладжана
200гр. сирене
4 домата
1 глава чесън
мащерка или магданоз
80мл. олио

малко кашкавал

Приготвяне:
* Патладжаните се режат надлъжно на филии, които НЕ СЕ СРЯЗВАТ ДО КРАЯ - оставя се цяла част около 1см.
* Изкисват се в солена вода за около час
* Изцеждат се от водата и се измиват
* Във всеки разрез се нарежда парче сирене, скилидка чесън и парче домат, като самия патладжан леко се извива.
* Поръсва се с мащерката / може и без нея, но придава хубав аромат/.
* Залива се с олиото и 100мл. вода***
* Пече се в тавичка с капак или фолио около 1ч. на 200*.
* накрая се настъргва с кашкавал и запича за около 10 мин.
* Забележка: За нелюбителите на патладжана, около тях в тавичката се добавят картофи, които успяват да се изпекат докато стане готов патладжана.
* По желание се поръсва с магданоз при сервиране

И като се сложат и парчета шунка в разрезите, яденето отпада от категорията "Безмесни" :)


***Водата се налива, ако патладжаните са по-сухи (т.е. домашни от градината, не от пазара, расли с мнооого вода) 

4 коментара:

  1. определено е така :) ама пръстите ми по-бързи от мисълта :))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че обичам Вас и Вашите рецепти. Спацявате ме вече една седмица.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай така :) Има над 800 рецепти тук, ще те спася за 2 години поне :)

      Изтриване