Чудесни безмесни кюфтета, не само за пролетния сезон, но и през цялата година, тъй като тиквички винаги има на пазара.
Продукти:
Около 600г. тиквички /т.е. две средни/
Около 600г. тиквички /т.е. две средни/
~ 300г. сирене или кашкавал
1 голям картоф (сварен и фино намачкан)
1 голям картоф (сварен и фино намачкан)
2 малки яйца / 3 белтъка е по-добрия вариант/
1ч.л. сода за хляб в 1 с.л. кис.мляко
5-6 супени лъжици галета, или брашно /галетата е за предпочитане, обира добре влагата/
копър, магданоз, черен пипер, кимион - на вкус и по желание (слагам по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион и по 1 с.л. пресни подправки)
* Тиквичките се настъргват на ренде (по-добре ситно, не едро) , осоляват се и след 15-на минути се изцеждат от водата. Но !!! се изцеждат или здраво с две ръце, или се поставят в тензух/марля и така изстискват от всичката излишна вода.
* Разбъркват се хубаво с настърганото сирене или кашкавал, прибавят се останалите продукти.
* Сместа трябва да е гъста като смес от кайма за кюфтета.
И тук вариант - 1 - взема се от сместа, овалва се в брашно и оформя между дланите на топка, сплесква се и пържат. Горната снимка. Сместа е достатъчно гъста и се оформя на топка.
вариант 2 -взема се от сместа с лъжица и се поставя в нагорещената мазнина. С помощта на лъжицата се оформят сравнително прилични с кръгла форма кюфтета, които се пържат до зачервяване от двете страни. Не на най-силна степен на котлона, за да не остане сурова сместа вътре, а на 3/4 от мощността му, така да се изразя.
И тук вариант - 1 - взема се от сместа, овалва се в брашно и оформя между дланите на топка, сплесква се и пържат. Горната снимка. Сместа е достатъчно гъста и се оформя на топка.
вариант 2 -взема се от сместа с лъжица и се поставя в нагорещената мазнина. С помощта на лъжицата се оформят сравнително прилични с кръгла форма кюфтета, които се пържат до зачервяване от двете страни. Не на най-силна степен на котлона, за да не остане сурова сместа вътре, а на 3/4 от мощността му, така да се изразя.
* Поднасят се със сос от кисело мляко, копър и чесън. А може направо с млечно чеснов сос :)
(долу кюфтета са гарнирани с млечна салата с броколи)
Няма коментари:
Публикуване на коментар