Страници

2 януари 2010 г.

Кюфтета от тиквички

Чудесни безмесни кюфтета, не само за пролетния сезон, но и през цялата година, тъй като тиквички винаги има на пазара. 

Продукти: 
Около 600г. тиквички /т.е. две средни/
~ 300г. сирене или кашкавал
1 голям картоф (сварен и фино намачкан) 
2 малки яйца / 3 белтъка е по-добрия вариант/
 1ч.л. сода за хляб в 1 с.л. кис.мляко
5-6  супени лъжици галета, или брашно /галетата е за предпочитане, обира добре влагата/ 
копър, магданоз, черен пипер, кимион - на вкус и по желание (слагам по 1/2 ч.л. черен пипер и кимион и по 1 с.л. пресни подправки)
олио/мазнина за пържене
брашно за овалване 

 Приготвяне:
* Тиквичките се настъргват на ренде (по-добре ситно, не едро) , осоляват се и след 15-на минути се изцеждат от водата. Но !!! се изцеждат или здраво с две ръце, или се поставят в тензух/марля и така изстискват от всичката излишна вода.
* Разбъркват се хубаво с настърганото сирене или кашкавал, прибавят се останалите продукти.
* Сместа трябва да е  гъста като смес от кайма за кюфтета. 

И тук вариант - 1 - взема се от сместа, овалва се в брашно и оформя между дланите на топка, сплесква се и пържат.  Горната снимка. Сместа е достатъчно гъста и се оформя на топка. 

вариант 2зема се от сместа  с лъжица и се поставя в нагорещената мазнина. С помощта на лъжицата се оформят сравнително прилични с кръгла форма кюфтета, които се пържат до зачервяване от двете страни.  Не на най-силна степен на котлона, за да не остане сурова сместа вътре, а newsm78 на 3/4 от мощността му, така да се изразя.
* Поднасят се със сос от  кисело мляко, копър и  чесън. А може направо с млечно чеснов сос :)


 (долу  кюфтета  са  гарнирани  с млечна салата с броколи)  

Няма коментари:

Публикуване на коментар