Страници

25 април 2010 г.

Дробчета с бекон и гъби

Дробчета, воденички, сърчица.....До преди година бяха табу у нас, ако направех - хапвах си ги сама на няколко пъти, или използвах, ако ще имаме гости. Преди години след един здравословен проблем у нас, Мишо беше решил, че холестерола му се повишава от субпродуктите swoonswoon Не, че беше висок. Но пък той и преди това не ги долюбваше особено.
Не знам защо, как и не помня кога през последната година, но сам изяви желание за воденички. Е, не ми трябваше много, върнах всички пилешки дреболии в нашата кухня, полекичка, ненатрапчиво blush2 blush2 Не, че ги готвя по кой знае колко различни начина, но така ги харесваме, така ги правя - панирани, онези лютите с чили соса и тези. Тези дни пък заредих с едни .....по-големи количества охладени. Друга работа са охладените, нямат ни-щич-ко общо със замразените продукти acute acute.

Продуктите за 5 гювечета са:
1 кг дробчета
4-5 глави лук
50 олио/зехтин
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
200мл бяло вино
300гр домати от консерва
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
6-7 скилидки чесън
300 гр гъби (аз предпочитам пресни, но става и с консервирани)
200 гр бекон (ако е с кожа по него, още по-вкусно nyam nyam
сол на вкус
подправка - също, този път е чубрица, но понякога слагам риган.

Приготвяне:
* Лука се нарязва на едро и заедно с олиото, виното и захарта поставя на котлона в тенджера или голям тиган, затваря се с капак да се задуши, докато остане на мазнина.
* Дробчетата се почистват от останали ципи, проверява се и за жлъчните мехурчета.
* Поставят се в тенджера и заливат с вряла вода и оцета.
* Оставят се 5-6 мин да се попарят така и отцеждат.
* Прибавят се към готовия омекнал вече лук заедно с пасираните или намачкани домати и подправката.
* Тенджерата не се затваря с капак, оставя се така да къкри, докато отново остане на мазнина. Готовото ядене се разпределя в гювечета, които не се пълнят догоре, по възможност се оставя мазнината в съда.
* Гъбите се почистват, нарязват ситно и запържват, когато са готови се прибавя и нарязания на не съвсем дребно бекон. Запържва 2-3 мин, прибавя се счукания или пасиран чесън.
* Разпределя се в гювечетата по 2-3 лъжици от тях, разбърква внимателно да не се накъсват дробчетата, поръсва с подправка и запича с капачета за 10 мин. (колкото да се омешат вкусовете)

13 коментара:

  1. Е, Пепи, вусно както винаги :)
    Ние пък обичаме дробчета и така ще ни хареса.
    Само, че ще ми искат "топеж"!

    Сънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако махнеш бекона наистина гювечето ще бъде доста пикантно

    ОтговорИзтриване
  3. Хе-хе-х Дани, ами остави повече сос, затвори тенджерата с капак и ще остане соса вътре.
    Вал, бекона е с тънка мазна част и :) така ни харесва на нас. Не пречи, да не се слага обаче, ако на някой не му харесва.
    Хубава и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесва ми, има всичко, може и малко лютичко :):) През почивните дни ще я направя.

    ОтговорИзтриване
  5. Може, Кате, само да имаш желание и да го ядете :)
    Ще чакам отзиви ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    отново дробчета, ново изкушение...
    Правя подобни, но не съм ги задушавала в гювече - чудесна идея. Благодаря ти!
    Хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Дианка!
    Много усмивки и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. you have a very nice blog.why you didn't add google translation ?i'd like it.

    ОтговорИзтриване
  9. Thank you very much.
    I just added a translator :)

    ОтговорИзтриване
  10. Отзивите са чудесни. Сложих и лютичко. Научих и нещо ново, преди изкисвах дробчетата цяла нощ с вода и оцет, но по бързо става по твоя начин с гореща вода и оцет. Много съм ти благодарна! Усмихнати и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че са ви харесали, Кате :)

    Слънчеви и вкусни празници и на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз обожавам пилешки дробчета и винаги търся нови начини да ги приготвям. А ето че вече намерих подходяща рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Моля :) Хубаво е да има разнообразие в кухнята :)

    ОтговорИзтриване