Дробчета, воденички, сърчица.....До преди година бяха табу у нас, ако направех - хапвах си ги сама на няколко пъти, или използвах, ако ще имаме гости. Преди години след един здравословен проблем у нас, Мишо беше решил, че холестерола му се повишава от субпродуктите Не, че беше висок. Но пък той и преди това не ги долюбваше особено.
Не знам защо, как и не помня кога през последната година, но сам изяви желание за воденички. Е, не ми трябваше много, върнах всички пилешки дреболии в нашата кухня, полекичка, ненатрапчиво Не, че ги готвя по кой знае колко различни начина, но така ги харесваме, така ги правя - панирани, онези лютите с чили соса и тези. Тези дни пък заредих с едни .....по-големи количества охладени. Друга работа са охладените, нямат ни-щич-ко общо със замразените продукти .
Продуктите за 5 гювечета са:
1 кг дробчета
4-5 глави лук
50 олио/зехтин
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
200мл бяло вино
300гр домати от консерва
2 с.л. универсална зеленчукова подправка
6-7 скилидки чесън
300 гр гъби (аз предпочитам пресни, но става и с консервирани)
200 гр бекон (ако е с кожа по него, още по-вкусно
сол на вкус
подправка - също, този път е чубрица, но понякога слагам риган.
Приготвяне:
* Лука се нарязва на едро и заедно с олиото, виното и захарта поставя на котлона в тенджера или голям тиган, затваря се с капак да се задуши, докато остане на мазнина.
* Дробчетата се почистват от останали ципи, проверява се и за жлъчните мехурчета.
* Поставят се в тенджера и заливат с вряла вода и оцета.
* Оставят се 5-6 мин да се попарят така и отцеждат.
* Прибавят се към готовия омекнал вече лук заедно с пасираните или намачкани домати и подправката.
* Тенджерата не се затваря с капак, оставя се така да къкри, докато отново остане на мазнина. Готовото ядене се разпределя в гювечета, които не се пълнят догоре, по възможност се оставя мазнината в съда.
* Гъбите се почистват, нарязват ситно и запържват, когато са готови се прибавя и нарязания на не съвсем дребно бекон. Запържва 2-3 мин, прибавя се счукания или пасиран чесън.
* Разпределя се в гювечетата по 2-3 лъжици от тях, разбърква внимателно да не се накъсват дробчетата, поръсва с подправка и запича с капачета за 10 мин. (колкото да се омешат вкусовете)
Е, Пепи, вусно както винаги :)
ОтговорИзтриванеНие пък обичаме дробчета и така ще ни хареса.
Само, че ще ми искат "топеж"!
Сънчева нова седмица!
Ако махнеш бекона наистина гювечето ще бъде доста пикантно
ОтговорИзтриванеХе-хе-х Дани, ами остави повече сос, затвори тенджерата с капак и ще остане соса вътре.
ОтговорИзтриванеВал, бекона е с тънка мазна част и :) така ни харесва на нас. Не пречи, да не се слага обаче, ако на някой не му харесва.
Хубава и слънчева седмица!
Харесва ми, има всичко, може и малко лютичко :):) През почивните дни ще я направя.
ОтговорИзтриванеМоже, Кате, само да имаш желание и да го ядете :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви ;)
Пепи,
ОтговорИзтриванеотново дробчета, ново изкушение...
Правя подобни, но не съм ги задушавала в гювече - чудесна идея. Благодаря ти!
Хубава и усмихната седмица, Диана
Благодаря, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного усмивки и на теб!
you have a very nice blog.why you didn't add google translation ?i'd like it.
ОтговорИзтриванеThank you very much.
ОтговорИзтриванеI just added a translator :)
Отзивите са чудесни. Сложих и лютичко. Научих и нещо ново, преди изкисвах дробчетата цяла нощ с вода и оцет, но по бързо става по твоя начин с гореща вода и оцет. Много съм ти благодарна! Усмихнати и вкусни празници!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали, Кате :)
ОтговорИзтриванеСлънчеви и вкусни празници и на теб и твоето семейство!
Аз обожавам пилешки дробчета и винаги търся нови начини да ги приготвям. А ето че вече намерих подходяща рецепта. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоля :) Хубаво е да има разнообразие в кухнята :)
ОтговорИзтриване