Страници

13 април 2010 г.

Охлювчета от бутертесто




Още нещо познато, но любимо smile1
Бутерки. Не познавам човек, да не ги обича. Поне от моите познати. Сладки, солени, на пици, на баници...... През последните години сме и улеснени с продаваните замразени бутертеста. Е, разбира се, не е като домашно бутертесто, но за работещи хора - стават smile1

Тези са едни от най-често правените у нас - наред със спаначените бутерки и захарните. И са тип "почисти хладилник"




Необходими:
бутертесто ~ 800г 
шунка, салам около 300г. - шпеков, луканков, пресен колбас - каквото има в хладилника.
кашкавал, топено сирене - около 350 г 
4-5 ч.л. лютеница и/или крема сирене
чубрица, риган, мащерка - от всичко по щипка, или 1 с.л. песто от босилек 

Приготвяне:
* Листа тесто се разделя на две части (ако не е предварително разделен) Тестото трябва да е добре размразено, но студено, ако не е прясно-охладено. 
* Всеки лист се намазва почти целия (оставя се ивици ок.2см. в края) с лютеницата - не обилно, тъничко.
* поръсва се с подправките и ситно нарязаните колбаси.
* Кашкавалът се настъргва.
* Всеки лист се завива на стегнато руло, завива с фолио (стреч или друго) и се прибира за 20 мин. в камерата или фризер.
* Изважда, нарязва на кръгове с дебелина ок. 1,5-2см. и нарежда на хартия за печене в тавата (или направо в нея, предварително леко намазана с олио)
* Пекат се  в предварително загрята фурна на 220* на средна скара до зачервяване.

***Още по-богати стават, ако на всяко охлювче се сложи по още щипка кашкавал преди печенето.

От това количество ми излизат около 45 бр.

13 коментара:

  1. Пепи,
    така апетитно си ги завила
    и с това саламче отгоре,
    направо са "душички"
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Че си ранобудна ти :)
    Вземи едно и лека работа на теб, Дани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Значи трябва да се запознаем :)))
    Да видим от моите какво ще излезе...
    Твоите са страшно апетитни.

    Лек и усмихнат, Пети :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата, страхотни станаха!

    ОтговорИзтриване
  5. Моля, моля,
    Чак рецепта е силно казано, но :) радвам се, че ви е харесала идеята :)

    ОтговорИзтриване
  6. А дали може като се увият на руло,да се оставят в хладилника за цяла нощ?

    ОтговорИзтриване
  7. И пак да попитам :) -могат да изкарат цяла нощ(рулата),но в камера или в хладилника?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Камерата могат да изкарат ммного време - приготвяш си рулото, замразяваш и когато искаш да печеш - вадиш и печеш. А в хладилника - един ден може да стои рулото преди печене, но внимавай с мазането на доматената смес - да не е много течна, или рядка - ще овлажни тестото и ще се пече по-бавно

      Изтриване
  8. Защо не пише , че трябва да се пекат в предварително загрята фурна. Отдавна не бях ползвала бутер тесто и от там не станаха както трябва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Масленото тесто винаги се пече на предварително загрята фурна.
      Но ще го допълня горе, щом е проблем :)

      Изтриване