Страници

11 юли 2010 г.

Пълнена рибица


Пак пълнена рибица. Ами  :smile1::smile1: обичаме ги.
До преди няколко години рибиците, които ни даваха едните и другите мамини, правех на пържоли. Веднъж направила това Ветрило от филе, спрях да "хабя" рибицата и никога повече не направих на тънки пържоли. Виж, ако имаше част от кокала, та да стане котлет - да, но още когато прибираме грухчо, майсторите така я вадят рибицата - само нея, изчистена. От тази зима пък няколко пъти правя и тази Пълнена рибица със зелени подправки. Днес трябваше да е нещо подобно, но като извадих и размразих парчето филе се оказа незнайно защо :smile1: че съм го нарязала за печено тип "ветрило".
Малко ми се промени идеята за начина на пълнене, но пак се получи вкусно и сочно и влиза дълготрайно в категорията "Любими". Ще се получи добре и с цяло парче бут, но ще трябва да му се почистят ципите.

Продукти:
парче свинско филе (почистено от мазнините) около 1,2-1,5 кг.
по 50 мл соев сос, бяло вино; сока от половин лимон
по една щипка: кимион, черен пипер, червен пипер, риган, сол или други любими подправки

За плънката:
250гр. гъби (печурки, тук няма други на пазара, но ще стане с всякакви)
3 глави лук
50 мл бяло вино
сол на вкус, щипка черен пипер отново
100 гр. пушено сирене и 50 мл готварска сметана
2-3 с.л. зехтин/олио

Приготвяне:
***Имах идея парчето филе да го срежа през цялата дължина като джоб. Но както вече писах, моето беше нарязано тип "ветрило". И в двата случая ще се получи добре, но така на ветрило май побра доста плънка
* Поставя се въпросното парче филе във всички продукти, смесени, в дълбока купа, завито със стреч фолио в хладилник за 5-6 часа. През това време се обръща 1-2 пъти, за да поеме добре от подправките.
* Лука се почиства, нарязва на едри полумесци и заедно с виното и мазнината задушава до омекване.
* Гъбите се почистват и нарязват на ивици. Прибавят се към лука, задушават се още 3-5 мин, посолява съвсем малко - сиренето е солено. Тук вече течността трябва да се е изпарила добре; ако е дошла малко по време на задушаването на лука - сипва се по малко топла вода.
* Прибавя се нарязаното на кубчета пушено сирене и сметаната. Разбърква се, докато се разтопи сиренето. Подправя се с черния пипер.
* Филето се изважда и поставя в правоъгълна тава за печене, горе-долу с големината на филето - така, че като се напълни, да не се разтвори. Ако все пак тавата е по-голяма, когато се напълни филето се завързва с дебел конец по дължина - толкова, колкото да не се отварят прорезите с плънката.
* В направените разрези се поставя по една пълна лъжица от плънката.
* Останалата марината се налива в тавата за печене, ако е малко - прибавя се малко вода - не повече от 1см. да е в тавата за печене.
* Завива се с фолио и пече първоначално на 250* за 10-15 мин. (докато се чуе как ври отвътре), след което намалява на 180* и пече 1 час. За рибица това време е достатъчно. Ако е бут - ще му трябва поне още половин час, тъй като самото месо е по-жилаво.
* Изключва се фурната и оставя още 15-20 мин. да почине, преди да се нареже.
* Гарнитура - по желание. Биричка - по задължение студена drinks

аз сложих и 2 цели глави чесън в тавата при месото.
от "птичи поглед" изглежда така - нарезите са затворени от плънката


12 коментара:

  1. Леле, Пепи,
    каква е тази вкуснотия :)
    И ние обичаме рибица, ама ще взема да ти дойда на гости!!!!
    А този печен чесън е убиец :)
    Усмихната и спокойна нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, страшна майсторка си с тези месца. Добре, че от години не съм вегетарианка, че иначе теб щях да държа отговорна за "греховете" :))) Чудесно изглежда и с тези гъбки и печен чесън... малеее

    Слънчева седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    страхотна рибица...Това за гъбите не го знаех и аз, оттук нататък и аз тъй ще правя. Много вкусно изглежда месцето, пък и с биричка викаш, пасва идеално.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аха, вчера говорихме с едни приятелки, че като са под напрежение, ядат сладко. Аз си признах за соленкото - сиренца, месца.... все ей такива неща :)
    Благодаря, мили дами,
    Хубава и слънчева (но не и гореща :-) седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. ПП: Дани, заповядай, пак ще направя :)
    Защото нали се досещаш покрай онази кутия в дъното къде отиде остатъка от точно тази :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Лелеее Пепи, изкусителка такава!
    Това месце изглежда невероятно вкусно, сега ме подкокороса, а аз гледам уж в горещините по-леко да го даваме...
    Благодаря за рецептата, обзалагам се, че мъжът ми много ще я хареса :)
    Хубава да е идната седмица за теб!
    P.S. При мен имаш награда :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, и аз спирам да мия :) гъбите де ;)
    От теб винаги най-вкусните месни идеи :)
    Поздрави и успешна нова седмица :_

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, ама то си беше хладно няколко дни (виж, имам си оправдание)
    Благодаря ти!
    Зори, радвам се, че ти допадат тези идеи :)
    Благодаря ти, хубава и успешна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    Чудесно звучи и изглежда -
    най-накрая ще ме накараш да заобичам свинското месо с твоите рецепти и обяснения.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, че ти е харесало! Браво и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Че ние и комшийки ще се окажем!:)Аз също живея в Заарата. Иначе рибицата стана чудна, но свалих накрая фолиото и я запекох за повече хрупкавина.

    ОтговорИзтриване