Идва сезонът на прясното свинско, време е за една любима рецепта
Ветрило от свинско филе ( рибица) е на снимката, но най-вкусно се получава със свински врат. Дано скоро опресня снимката в тази рецепта :)
Продукти за 5-6 порции:
1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или врат - около 1.2кг (или две по 600-700гр)
1 лимон
2 глави лук
За марината:
200мл бира
100мл бяло вино
1 с л мед
1 с л подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана)
сол на вкус
2 с л горчица
Приготвяне:
*Продуктите за марината се разбъркват добре.
*Месото, както е цяло, се накисва за около час в нея.
*Изважда се и на дъска се правят разрези през ~ 1-1,5см - не до край, да остане около 0.5см. за да се държи месото.
*Лукът и лимоните се режат на кръгчета.
*В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо.
Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече.
*При него се налива цялото количество марината и се завива хубаво с фолио.
*Пече се във фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин.
*Когато се развие от фолиото трябва да е останал съвсем малко сос. Ако трябва - оставя се включено още 5-7 мин. да се зачерви.
*Сервира се нарязано на филии - парче филе заедно с лимон и лук.
***Много добре се получава, ако в разрезите и около филето се поставят нарязани картофи - така заедно с него, имаме готова и гарнитура.
Добър апетит
***Разрезите се правят по-лесно, когато месото е почти замръзнало - може да го нарежете така и тогава поставите да се маринова.
Няма коментари:
Публикуване на коментар