28 октомври 2009 г.

Ветрило от свинско филе

Идва сезонът на прясното свинско, време е за една любима рецепта smile1 



 Ветрило от свинско филе (  рибица)   smile1 е на снимката, но най-вкусно се получава със свински врат.  Дано скоро опресня снимката в тази рецепта :) 

 
Продукти за 5-6 порции: 
1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или врат - около 1.2кг (или две по 600-700гр) 
1 лимон
2 глави лук 
 За марината: 
200мл бира 
100мл бяло  вино 
1 с л мед 
1 с л подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана) 
сол на вкус 
2 с л горчица 

Приготвяне: 
*Продуктите за марината се разбъркват добре. 
*Месото, както е цяло, се накисва за около час в нея. 
*Изважда се и на дъска се правят разрези през ~ 1-1,5см - не до край, да остане около 0.5см. за да  се държи месото. 
*Лукът и лимоните се режат на кръгчета. 
*В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо. Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече. 
*При него се налива цялото количество марината и се завива хубаво с фолио. 
*Пече се във фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин. 
*Когато се развие от фолиото трябва да е останал съвсем малко сос. Ако трябва - оставя се включено още 5-7 мин. да се зачерви. 
*Сервира се нарязано на филии - парче филе заедно с лимон и лук. 

***Много добре се получава, ако  в разрезите и около филето се поставят нарязани картофи  - така заедно с него, имаме готова и гарнитура. Добър апетит smile1
***Разрезите се правят по-лесно, когато месото е почти замръзнало - може да го нарежете така и тогава поставите да се маринова. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...