28 октомври 2009 г.

Ветрило от филе


от свинска рибица де smile1

Идва сезонът на прясното свинско, време е за една любима рецепта smile1

Продукти за 5-6 порции:
1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или друго филе - около 1.2кг (или две по 600-700гр)
2 лимона
2 глави лук

За марината:
300мл бира
100мл вино
2 с л мед
1 с л подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана)
сол на вкус
2 с л горчица
50мл твърд алкохол

Приготвяне:
Продуктите за марината се разбъркват добре.
Месото, както е цяло, се накисва за около час в нея.
Изважда се и на дъска се правят разрези дебели по 1см - не до край, да остане около 0.5см. да се държи месото.
Лука и лимона се режат на кръгчета.
В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо.
Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече.
Налива се вътре всичката марината и се завива хубаво с фолио.
Пече се във фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин.
Когато се развие от фолиото трябва да е останал съвсем малко сос. Ако трябва - оставя се включено още 5-7 мин. да се зачерви.
Сервира сенарязано на филии - парче филе заедно с лимон и лук.
Много добре се получава, ако се поставят и парчета картофи в разрезите и около филето - така заедно с него, имаме готова и гарнитура.
Добър апетит smile1

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...