Страници
▼
28 юли 2010 г.
Пирог (Тарта) с боровинки и червено вино
По последните думи на сладкарството това боровинково вълшебство е тарта, но тъй като рецептата е на Юля от руския ЖЖ , оставям го така - Пирог. А промените, които съм направила по рецептата са съвсем малки, толкова, че тестото и плънката да бъдат 1/1, защото в нейната доза плънка е останала (както и при мен първия път) и става наложително още тесто, още печене, още боровинки, още среднощно обикаляне на печката и вместо с касис правя с боровинки. Вече има пресни.
В оригинал рецептата и коментарите на Юля може да прочетете там.
Тук - какво сложих аз и как направих.
Продукти за пирог с форма d=28см:
за тестото:
-->160 г брашно (това е една чаша от 250 мл с голям връх) 1 жълтък
110 г масло
3 пълни с.л. захар (с.л. е с вместимост 15 гр. )
щипка сол
1 с.л. ледено студена вода
За пълнежа:
150 мл червено вино
150 мл сок от боровинки (готов. По-наситен ще е вкуса с прясно изцеден сок, ама.....)
200г боровинки
1 с.л. сок от лимон
4 с.л. захар
ок. 30 г масло
5 яйца
3 ванилии
Пудра захар за поръсване
масло за намазване на формата
Приготвяне:
*Брашното, захарта, солта и омекналото масло се размесват, прибавя се жълтъка и водата.
* Замесва се бързо, колкото да се получи топка тесто, завива в свежо фолио и прибира в хладилник за час.
* Сока от боровинки, виното и лимоновия сок се възвират.
* Почистените и измити боровинки се заливат с врящата смес и затваря съда с капак. Оставят се да престоят 1,5-2ч.
* Охладеното тесто се поставя на хартия за печене (или свежо фолио, но то повече шава ) и разточва на кръг с дебелина 3-4 мм. и с големината на формата - в случая 28 см. диаметър. Заедно с хартията се пренася и обръща (захлупва) в намазаната добре с масло форма.
* Притиска се по стените на формата, за да прилепне добре и прибира във фризер или камера за час.
* Яйцата за плънката се разбиват със захарта, прибавя се маслото.
* Ако винената смес е изстинала се подгрява - не да завира отново - и прибавя на малки части, бъркайки, към яйчената смес. Сипват се и ванилиите и разбърква.
* Формата с тестото се изважда от камерата, напълва догоре с пълнежа и поставя в загрята фурна на 170* да се пече. Съжалявам, не засякох време нито веднъж, изчаквах ръбовете на тартата да порозовеят.
* Охлаждат се добре, преди да се извадят от формите и сервират.
* Поръсват се с пудра захар и гарнират с още боровинки.
*** Принципът на тарталетите е да се изпече първо основата, тестото добре залепнало по формата, поставя се хартия за печене върху него, две-три шепи боб, ориз или просто камъчета за печене - те не позволяват на тестото да се навдига, а се изпича. Следва изваждане на *тежестта*, пълнене и отново печене. Както е било и в оригиналната рецепта в книгата, по която Юля прави рецептата. Това ми е доста времеемко и винаги пека тарталетите наведнъж с плънката. Получава се.
***Първите два пъти ги правих във вид на тарталети - от тази доза тесто излизат 4 бр. с диаметър 9-10 см, но плънката е за още 2 такива. Затова намалих продуктите за плънката и от така посочените излизат такива малки или голяма форма. Всъщност зависи и от височината на формите, това се отнася за тези на снимката, които се виждат.
***Притесняваше ме наличието на вино в плънката - когато пека месо, миризмата се изпарява и се усеща. В тези тарталети и тарта никъде не замириса на вино.
***Специфичния мирис на много яйца също го нямаше. Плънката е кремообразна, но добре стегната, не се разтича при разрязване на тарталетите.
Много дълго като обяснение, но много лесно.
Като време също не отнема много - просто етапите са 3 за по няколко минути.
Вкуса и удоволствието да похапваш такъв сладкиш на закуска обаче си струва всяка будна минута
Тестото е маслено и сравнително лесно се вади.
Пепче,
ОтговорИзтриванестрахотен е сладкиша :)
И както се досещаш съм на сутрешното кафе, но с
една тарталетка от твоите е разкош :)
Ще го опитам навсяка цена,
нямам малки форми, но в голяма.
И аз винаги едновременно пека :)
Сладък и усмихнат ден!
Благодаря, ДАни :) Хубав ден и на теб
ОтговорИзтриванеMuhteşem olmuş.Ellerinize,emeğinize sağlık. Ben çok beğendim.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Пепи,
ОтговорИзтриванетези тарталети изглеждат много изкушващо -
за вкуса и аромата, предполагам.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Обожавам вкуса на боровинките, а този пирог изглежда зашеметявашо, Пепи!
ОтговорИзтриванеДианка, Иве, благодаря ви :)
ОтговорИзтриванеХубав ден и на вас!
Fuat Gencal , Çok teşekkür ederim
ОтговорИзтриванеПепчо, чуднички тарталетки си спретнала. Направо се облизвам пред екрана:)))
ОтговорИзтриванеМного ми допадна идеята за комбинация от вино и боровинки. Благодаря и за полезната информация в предисловието!
Лека вечер
Благодаря, Ани и добре дошла тук :)
ОтговорИзтриванеНикога не бях комбинирала боровинки с вино, но и на мен много ми хареса тази комбинация.
Хубав ден на теб!
ммм изглеждат страхотно! И на мен много ми допада идеята за вино и боровинки.
ОтговорИзтриванеПоздравления,
Цвети
Благодаря, Цвети!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни на теб!