Продукти:
Дозата е в зависимост от буркана - за 1 буркан от 800мл
бамя -около 350-400 г колкото е по-дребна, толкова повече събира буркана.
60-80мл оцет
1 равна супена лъжица сол
2 равни супени лъжици захар
вода - до ръбчето на буркана се долива
5-6 зърна черен пипер, 2-3 скилидки чесън и няколко стръка магданоз
Приготвяне:
* Оцета, солта, захарта и други подправки ако има се поставят на дъното на буркана.
* Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, добре уплътнявайки ги.
* Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят стръковете магданоз . Тук е мястото да се добави аспирина, или натриевия бензоат, ако ще е за зимата.
* Запечатват се бурканите с метален капак и поставят на сянка; обръщат се два пъти на ден, или само разклаща буркана.
* След 5-6 дни имаме хрупкави, мариновани бами.
* Ако са за зимнина се прибират на студено място. .
* Ако са за зимнина се прибират на студено място.
5-6 зърна черен пипер, 2-3 скилидки чесън и няколко стръка магданоз
Приготвяне:
* Оцета, солта, захарта и други подправки ако има се поставят на дъното на буркана.
* Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, добре уплътнявайки ги.
* Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят стръковете магданоз . Тук е мястото да се добави аспирина, или натриевия бензоат, ако ще е за зимата.
* Запечатват се бурканите с метален капак и поставят на сянка; обръщат се два пъти на ден, или само разклаща буркана.
* След 5-6 дни имаме хрупкави, мариновани бами.
* Ако са за зимнина се прибират на студено място. .
* Ако са за зимнина се прибират на студено място.
А, дали, ако се завари няма пак да е трайна и без бензоата, аспирина и студеното място? Или ще омекне?
ОтговорИзтриванекато се направи също като краставичките е супер но без лук и
Изтриванечесън
Е да, но е варена, а тук е съвсем хрупкава, като туршия
ИзтриванеОмеква, Катрин. Тя е много нежна и бързо омеква. Но ако е на студено място може да не ги слагаш.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора :)
ОтговорИзтриванеМного обичам бамя, а маринована още повече. Ще се държи в хладилника, значи.
Ох, Пепчо,
ОтговорИзтриванеразби ме с тази бамя :)
Харесвам я само в този вид,
но никога не съм я правила!
Ще взема да опитам :)
Ако не, имай пред вид едно бурканче!!
Допълват ли се бурканите с вода, че ми остана място празно без течност
ОтговорИзтриванеда, допълват се, съжалявам, отивам да оправя пропуска.
ОтговорИзтриванеПеп4о, благодаря за рецептата, обичам бамята и в гювеч, и за зимата! Правя я в момента, надявам се през зимата да й се радвам и съответно да я "унищожим", ако дочака студовете, разбира се!Покойната ми свекърва я правеше супер, отнасяше доста ракийка, но кой да се сети да запише как я прави, нали живеем с мисълта, че всички около нас са вечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и за всички публикувани рецепти! Страхотни са! Оценявам ги по достойнство, наистина са страхотни!
Моля :) И аз ти благодаря за доверието в тях и много се радвам, когато рецептите ми са в полза на някого. Не винаги е много приятно да разчиташ на метода проба/грешка.
ОтговорИзтриванеНие есента я хапваме повече, като се замисля, зимата не дочаква. След 5-6 дни като е готова - пробвай :)
Здравей Пепи,
ОтговорИзтриванеаз съм една от многото анонимни следящи блог-а ти ;)За първа година си правя сама зимнина и имам един лаишки въпрос. Като се долее водата в бурканите, затварят се и се слагат на сянка навън или направо в мазата да отлежават? Асоциирам ги със слънчевите краставички, но пък те си отлежават на слънце! Майка ми изпадна в потрес като разбра, че няма да се слага аспирин и няма да се заварява, та ми необходимо още едно кратичко "ДА". Хубав ден ти желая ;)))
Здравей,
ОтговорИзтриванебурканите се затварят и аз прибирам на сянка, или в мазето направо, държа най-много ден около мен, за да мога да разклатя, докато се разтопи солта.
Сами "втасват" да, но не като слънчевите краставички на пряка слънчева топлина и на топло.
Ако я притеснява майка ти - слагай 1 аспирин, няма да навреди :)
Хубав ден и на теб!
Имай предвид, че понякога хваща бяла утайка, или им се надуват капаците, но нищо им няма. Вътре са си хрупкави.
Поздрави и хубав ден и на теб!
Уникална е тази бамя, осмисли ми всичкото поливане, мулчиране и суетене около бамята :)). Държа си по едно бурканче в хладилника и само подпълвам. Догодина ще сея три пъти повече бамя само заради тази рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Гери, те ражда много, когато се полива редовно. От 4-5 корена ще можеш да пълниш по 2-3 бурканчета седмично.
ИзтриванеСтрахотно момиче си ти, реално не познавам друго, което така да обича къщата на село и двора :)
Поздрави и богата реколта!
Здравейте, искам да попитам дали трябва да се попари за малко бамята преди да се сложи във бурканите?
ИзтриванеНе, сурова се слага. Иначе ще омекне, а тя е хрупкава.
ИзтриванеИ аз така я правя,но я слагам в студена вода с оцет и сол -на око да постои 24 ч за да не е толкова лигава.
ОтговорИзтриванеАко не се реже дръжката не е лигава.
ИзтриванеПепчо,вряла или студена вода се налива в буркана?
ОтговорИзтриванеСтудена, студена, не съм писала, ама аз нали знам :))) сега ще добавя
ИзтриванеТечността в буркана нормално ли е да е лигава? Иначе е бистра и мирише добре - на туршийка.
ОтговорИзтриванеМоже би ще срязали дръжките по надълбоко и затова е станала лигава
ИзтриванеНищо им няма,, измивайте ги преди да ги хапвате
Искам да попитам дали може да се използва сурово замразена бамя?
ОтговорИзтриванеНе. Когато се размрази тя е вече мека. Дори за манджи, ако ползвам такава я слагам в каря на готвенето.
ИзтриванеБлагодаря много за отговора!
ИзтриванеИзкисвате ли бамята в солена вода? И слагате ли аспирин на бурканите, или не?
ОтговорИзтриванеНе изкисвам. Аспирин, или натриев бензоат слагам когато я правя за зимнина, за зимата, а когато е за бърза консумация - до две-три седмици - не, пише го най-горе над снимката
Изтриване