28 юли 2010 г.

Маринована бамя

Дойде време за приготвяне на зимнина smile1 Хубавото на тазя бамя е, че може да се яде няколко дни след като се приготви - до 5-6 дни след направата и, както и през есента и зимата. Тогава в буркана се поставя по 1гр. натриев бензоат, или по 1 аспирин. Ако са на достатъчно студено място - и двете са напълно излишни.

Продукти:
Дозата е в зависимост от буркана - за 1 буркан от 800мл

бамя -около 350-400 г колкото е по-дребна, толкова повече събира буркана.
60-80мл оцет
1 равна супена лъжица сол
2 равни супени лъжици захар
вода - до ръбчето на буркана се долива
5-6 зърна черен пипер, 2-3 скилидки чесън и няколко стръка магданоз

Приготвяне:
* Оцета, солта, захарта и други подправки ако има се поставят на дъното на буркана.
* Той се накланя леко и в него се нареждат бамите, добре уплътнявайки ги.
* Между тях може да се поставят още скилидки чесън, а най-отгоре се поставят стръковете магданоз . Тук е мястото да се добави аспирина, или натриевия бензоат, ако ще е за зимата.
* Запечатват се бурканите с метален капак и поставят на сянка; обръщат се два пъти на ден, или само разклаща буркана.
* След 5-6 дни имаме хрупкави, мариновани бами.
* Ако са за зимнина се прибират на студено място. nyam nyam.
* Ако са за зимнина се прибират на студено място.


27 коментара:

  1. А, дали, ако се завари няма пак да е трайна и без бензоата, аспирина и студеното място? Или ще омекне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като се направи също като краставичките е супер но без лук и
      чесън

      Изтриване
    2. Е да, но е варена, а тук е съвсем хрупкава, като туршия

      Изтриване
  2. Омеква, Катрин. Тя е много нежна и бързо омеква. Но ако е на студено място може да не ги слагаш.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за отговора :)
    Много обичам бамя, а маринована още повече. Ще се държи в хладилника, значи.

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Пепчо,
    разби ме с тази бамя :)
    Харесвам я само в този вид,
    но никога не съм я правила!
    Ще взема да опитам :)
    Ако не, имай пред вид едно бурканче!!

    ОтговорИзтриване
  5. Допълват ли се бурканите с вода, че ми остана място празно без течност

    ОтговорИзтриване
  6. да, допълват се, съжалявам, отивам да оправя пропуска.

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп4о, благодаря за рецептата, обичам бамята и в гювеч, и за зимата! Правя я в момента, надявам се през зимата да й се радвам и съответно да я "унищожим", ако дочака студовете, разбира се!Покойната ми свекърва я правеше супер, отнасяше доста ракийка, но кой да се сети да запише как я прави, нали живеем с мисълта, че всички около нас са вечни!
    Благодаря ти и за всички публикувани рецепти! Страхотни са! Оценявам ги по достойнство, наистина са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  8. Моля :) И аз ти благодаря за доверието в тях и много се радвам, когато рецептите ми са в полза на някого. Не винаги е много приятно да разчиташ на метода проба/грешка.
    Ние есента я хапваме повече, като се замисля, зимата не дочаква. След 5-6 дни като е готова - пробвай :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Пепи,
    аз съм една от многото анонимни следящи блог-а ти ;)За първа година си правя сама зимнина и имам един лаишки въпрос. Като се долее водата в бурканите, затварят се и се слагат на сянка навън или направо в мазата да отлежават? Асоциирам ги със слънчевите краставички, но пък те си отлежават на слънце! Майка ми изпадна в потрес като разбра, че няма да се слага аспирин и няма да се заварява, та ми необходимо още едно кратичко "ДА". Хубав ден ти желая ;)))

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей,
    бурканите се затварят и аз прибирам на сянка, или в мазето направо, държа най-много ден около мен, за да мога да разклатя, докато се разтопи солта.
    Сами "втасват" да, но не като слънчевите краставички на пряка слънчева топлина и на топло.
    Ако я притеснява майка ти - слагай 1 аспирин, няма да навреди :)
    Хубав ден и на теб!
    Имай предвид, че понякога хваща бяла утайка, или им се надуват капаците, но нищо им няма. Вътре са си хрупкави.

    Поздрави и хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Уникална е тази бамя, осмисли ми всичкото поливане, мулчиране и суетене около бамята :)). Държа си по едно бурканче в хладилника и само подпълвам. Догодина ще сея три пъти повече бамя само заради тази рецепта!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, те ражда много, когато се полива редовно. От 4-5 корена ще можеш да пълниш по 2-3 бурканчета седмично.
      Страхотно момиче си ти, реално не познавам друго, което така да обича къщата на село и двора :)
      Поздрави и богата реколта!

      Изтриване
    2. Здравейте, искам да попитам дали трябва да се попари за малко бамята преди да се сложи във бурканите?

      Изтриване
    3. Не, сурова се слага. Иначе ще омекне, а тя е хрупкава.

      Изтриване
  12. И аз така я правя,но я слагам в студена вода с оцет и сол -на око да постои 24 ч за да не е толкова лигава.

    ОтговорИзтриване
  13. Пепчо,вряла или студена вода се налива в буркана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Студена, студена, не съм писала, ама аз нали знам :))) сега ще добавя

      Изтриване
  14. Течността в буркана нормално ли е да е лигава? Иначе е бистра и мирише добре - на туршийка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би ще срязали дръжките по надълбоко и затова е станала лигава
      Нищо им няма,, измивайте ги преди да ги хапвате

      Изтриване
  15. Искам да попитам дали може да се използва сурово замразена бамя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Когато се размрази тя е вече мека. Дори за манджи, ако ползвам такава я слагам в каря на готвенето.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора!

      Изтриване
  16. Изкисвате ли бамята в солена вода? И слагате ли аспирин на бурканите, или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не изкисвам. Аспирин, или натриев бензоат слагам когато я правя за зимнина, за зимата, а когато е за бърза консумация - до две-три седмици - не, пише го най-горе над снимката

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...