Не постим. Това не означава, че не ядем постно. И у нас случва, макар и рядко. Какво по-подходящо време от сега да си покажа една от любимите постни рецепти
Праз с ориз обичам от малка. Когато баба правеше зелник, плънката трябваше да изстине и тя отиваше да си върши нещо друго. Не пропусках възможност докато я няма да се завъртя покрай тенджерата и да похапна доволно от задушения ориз. Оризът е вкусен, когато е "блажен", както тя казваше и е била права. Поне за нашия вкус. После вече се отделих, мама далеч и нямаше кой да прави често зелник, а в стола на старото ми социалистическо предприятие готвеха много вкусен ориз с маслини. Сигурно не открих топлата вода, но аз тогава го открих това постничко и вкусно ястие. И колкото повече маслини, толкова по-добре
Преди няколко години Жоро Бордовски пусна и своя вариант с домати и различни подправки, които не бяха одобрени от домочадието. Както той би казал "Разбира им тр......а :)
"Рецептата"
Продукти:
4-5 стръка праз
1 ч.ч. (240 мл) ориз
300 гр. черни маслини
ок. 80 мл олио/зехтин
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Стръковете праз се нарязват на дребно.
* Задушават се в мазнината и 3-4 с.л. вода, докато омекне (под капак, на слаба степен на котлона)
* Прибавят се маслините, солта и пипера, добре измития ориз.
* "Запържва" се за 2-3 мин. , залива се с 1 ч.ч. гореща или вряла вода, изсипва се всичко в тава, доливат се още 2.5 ч.ч. гореща вода и пече в загрята фурна на 200*, докато оризът омекне и поеме водата.
***Винаги, когато пека ориз го изключвам мааалко преди да е поел всичката вода/бульон и го оставям във фурната за още 10 мин. Така никога не изсъхва.
Пеп, трябваше да свирнеш по-рано да скокна до вас :)
ОтговорИзтриванеМного го обичам това "нещо"
Прегръдки и хубава вечер!
Пепи, аз за гарнитува ще го приготвя, всички вкъщи обичат маслини, но без месо няма да стане...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта!
Прегръдки и хубав ден ти желая
И на мен това ми е една от любимите .... гарнитури! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави ,Пепи!
Eeee, ама вие по-големи канибали от нас :)
ОтговорИзтриванеОт мен да мине, гарнитура го пишете.
Благодаря, Дани, Ева, Краси,
Хубав снежен ден на вас!
ТУЙ нещо ще да е вкусно, нищо че няма мръвка. И как да е иначе, щом е сготвено от теб :)
ОтговорИзтриванеНе съм готвила ориз по този начин, но ще пробвам, още повече, че изглежда бързо и много апетитно :)
Точно този вариант и аз мен е по-вкусния- с много маслини и по-изчистено, като брой продукти.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Пепчо:))
Пробвай, Инче, най-малко ще имаш гарнитура :)))
ОтговорИзтриванеМерси, Рони!
Потвърждавам - много вкусно ястие...от малка ми е в списъка с любими. Ако ти е останало малко, обади се :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Е най-после един човек да го възприеме като ядене :)
ОтговорИзтриванеХубав снежен ден ден, Мими!
току що вечерях.вкусно е и без маслини, когато е сготвено с настроение.забравих за маслините,жалко.
ОтговорИзтриванемного е хубаво и без месо
ОтговорИзтриванеМаслините придават интересна нежна тръпчивост, другия път не ги забравяй и сравни. Може пък точно без маслини да е твоя вкус :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, чудех се да ли не се слага и друга подправка, защото само в стола съм го консумирала.А сега съм решила да постя и ще бъде изненада в къщи !
ОтговорИзтриванеХубаво е, вкусно. Съвсем семпло, но праза е достатъчно ароматен :)
ИзтриванеОтдавна си открадвам идеи от Вас.Започнах да готвя преди три, четири години.Никак ме няма в готвенето и ровя за рецепти - така ви открих.Имам Ви доверие, защото разбирам, че всичко е пробвано, че го правите с кеф, просто е и истинско.Чудесна е и тази рецепта - дори за пръв път си позволих да добавя нещо - червен пипер.Стана хубаво.Много Ви благодаря за труда, който сте положили.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Стефани :)
ИзтриванеТака е, всичко е изпробвано и се радвам, че Ви допадат и на Вас на вкус. Винаги може да прибавяте, или премахвате по нещичко - много често на човек му трябва само идея, за приготви нещо. А още по-често импровизациите се оказват много вкусни :) Червен пипер на ориз и аз харесвам и баба слагаше преди години, но моите човеци тук - предпочитат бял. Затова знам, че е било вкусно и с него.
Поздрави и благодаря и аз :)