Пържоли като пържоли, с аромат на манатарки, подсилен от соса :))) колкото повече, толкова по-вкусно.
Продукти:
6-7 бр. пържоли от рибица (около 1.2-1.4 кг.; или котлети)
100 г сушени манатарки (или брашно от манатарки )
100 г царевично брашно
малко сол, малко черен пипер.
100 мл олио за пържене
за гъбения сос:
~30 г . сушени манатарки
200 г . други гъби (имах печурка и кладница)
2-3 скилидки чесън
50 г . масло
200 мл бульон (пилешки си имам, но може и друг, в краен случай-топла вода)
2 с.л. препечено брашно
сол на вкус.
Приготвяне:
* Пържолите (котлетите) се начукват, посоляват, поръсват с черен пипер.
* Сушените гъби се смилат на фино брашно и смесват с царевичното, щипка сол и черния пипер.
* Всяка пържола се овалва и добре натепва в сместа от брашното и нареждат на хартия.
* Загрява се мазнината и всяка пържола изпържва в нея до зачервяване от двете страни; изваждат се в тава за печене.
* Когато са готови всички, в тавата се налива малко течност - около 150-200 мл вода или бульон, завива тавата с фолио и пече в загрята на 250* фурна - 10 мин., след това на 180* - още 30 мин.
* Изважда се тавата, развива фолиото и :) връща пак във фурната, за да се запиче още 15 мин.
* През това време се накисват сушените гъби за соса в 100 мл топла вода - за около 10-15 мин. отцеждат се, но водата се запазва; останалите гъби почистват (измиват) и нарязват на едри филийки.
* Скилидките чесън се смачкват с широката част на ножа/или пасират и запържват в маслото за 1-2 мин.
* Прибавят се всички гъби, задушават се, докато се изпари водата от тях. Прибавя се брашното, запържва до смяна на цвета и прибавя затоплената вода от отцедените манатарки, заедно с бульона.
* Бърка се, докато се сгъсти соса.
* Всяка пържола се залива с 4-5 лъжици сос и поднася.
*** Ако пържолите са крехки от младо прасенце :)) няма смисъл от завиването им и печене с фолио. Правила съм такива, но оваляни само в царевично брашно и изпечени в тава на хартия, без да се задушават, достатъчно крехки са. А и брашното по повърхността им се превръща в фина, хрупкава коричка.
Но точно тези пържоли не бяха подходящи за тази цел и си искаха задушаване.