което някак си съм пропуснала да представя тук през изминалите две години. Пък и на тази страница както е тръгнало се нареждат сирене/грах....... сирене/грах Любимо ни е - на мен и половинът; младежът и госпожицата в никакъв случая не опитат нещо, което е в лозов лист. Оказва се, че пролетта и лятото са сезоните, през които правя това сирене макар, че с консервирани или замразени листа също става. Но пък липсват пресните, хубави домати. Абе, капризи....
Основно ги правя с бяло саламурено - овче/краве/козе сирене, но на някои "сармички" прибавям парченце синьо или топено. За мен си
Основните продукти, които трябват са:
сирене (видове)
домат
лук
зехтин
бял риган (майорана) или мащерка
лозови листа - консервирани/замразени или пресни
Приготвяне:
* Сиренето се нарязва на плочки/ивици с дебелина около 1-1.5см.
* Нарежда се върху лозов лист, върху него парче домат със същите размери и една щипка (от 5 пръста ) ситно нарязан лук
* Поръсва се с подправката и няколко капки зехтин/олио
* Завива се стегнато на рулце или плик - в зависимост от големината на листото (ако е малко - завива се в още едно) .
* Пече се от двете страни на скара или тефлонов тиган без мазнина за по около 2 мин. на всяка страна.
сирене (видове)
домат
лук
зехтин
бял риган (майорана) или мащерка
лозови листа - консервирани/замразени или пресни
Приготвяне:
* Сиренето се нарязва на плочки/ивици с дебелина около 1-1.5см.
* Нарежда се върху лозов лист, върху него парче домат със същите размери и една щипка (от 5 пръста ) ситно нарязан лук
* Поръсва се с подправката и няколко капки зехтин/олио
* Завива се стегнато на рулце или плик - в зависимост от големината на листото (ако е малко - завива се в още едно) .
* Пече се от двете страни на скара или тефлонов тиган без мазнина за по около 2 мин. на всяка страна.
* **Много удачно е да се извадят и поставят върху препечена филия, която им поема сока, който пускат. Но това ако и когато се сетя.
Oooo, пак вкусно печено сиренце!!! Няма как, Пепи :) ще се пробва и то!!!
ОтговорИзтриванеМоже и да не ми е хрумвало досега, но това не означава, че няма да се възползвам от идеята :Р
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни, Пепи!
И аз ще го пробвам, още повече, че обичам печено българско сиренце. Това сигурно ще е още по-вкусничко :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер :)
Това ми е адски любимо и редовно го правя,откакто познавам Пепи.Препоръчвам го горещо на всички! Непременно го опитайте!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, ще я направя непременно!
ОтговорИзтриванеЧаках го :)) Още утре:) Мислих си, че само сирене се завива, но това с домата...разкошотия!
ОтговорИзтриванеЧудно е сиренето, завито и запечено... Прияде ми се и още утре ще изпробвам рецептата. Благодаря ти, Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки с пожелания за хубав уикенд!
Пепи,
ОтговорИзтриванеТи си невероятна жена!
Рецептата е супер!
Аз правя един кебап в лозови листа, ама за сиренце не съм се сещала. Обещава да е голяма вкусотия.
Благодаря ти! Ще се пробва.
Поздрав и прекрасен летен уикенд!
Мдаааааааааа, най-простите неща са гениални! Поредното нещо, което ще се изплагиатства от този вкусен блог. С вкусни поздрави-darkslayer
ОтговорИзтриванеdarkslayer, плагиатствай си каквото ти харесва :)
ОтговорИзтриванеЛети, а аз кебап в лозов лист все се каня да направя и пропускам :)
Еви, Ивка, ще се радвам, ако ви допадне вкуса :)
Йоли, те те знам :)))
Кате, пробва ли вече?
Траяна, Мина, Инче,ще чакам да споделите :)
Благодаря на всички ви и
слънчева нова седмица да ви е!
Много апетитно, ще се възползвам, докато има още свежи лозови листа!
ОтговорИзтриванеАз малко по-късно се включвам с коментар, но вече съм благодарила нееднократно на Пепи за чудесната идея.
ОтговорИзтриванеГорещо го препоръчвам, дори и с консервирани листа.
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Благодаря, Дианка, хубаво лято и на теб!
ОтговорИзтриванеЗнам, че харесваш това сирене и много се радвам :)
Пепи, днес за обяд пробвахме тази вкусотия! Облизахме си пръстите! Утре май пак това ще е обяда :D
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ейй Таня, много се радвам, че ви е харесало!
Изтриване