Когато Драго преди няколко дни показа греховно вкусното SALTI IN BOCCA ALLA ROMANA се сетих, че няколко дни преди това бях видяла в чуждоезичен блог Пиле Салтимбока , което разбира се веднага премина бърз превод с добре известния шегаджия Преводач на Гугъл. След апетитната Драгова снимка не ми трябваше кой знае какъв побут и след има-няма 3 дни обединих двете предложения в едно и отчитам един наистина греховно вкусен резултат.
Класическата Saltimbocca е с телешко месо. Или поне така пише, както и в буквален превод означава "скочи в устата". Което изглежда напълно естествено за така приготвеното овкусено, ароматизирано месо. Задължително съчетано с прошуто, салвия и бяло вино. Ако е Марсала получавате оригинал, но тъй като виното Марсала (вид ликьорно вино, произвеждано в околността на гр. Марсала; това не е марка) е подсилено с алкохол вино, спокойно може да се замести с ароматно бяло вино с добавка 1-2 лъж. коняк и да получим желания ефект от ароматизиране на месото. Не смятам, че заради липсата на марсала в ежедневието ни трябва да се лишим от тези хубави, вкусни, ароматни филета.
Извода: Това не е класическа Saltimbocca става ясно още от споменаване на думичката "пиле" в заглавието, но си струва да се опита. Грешка. Задължително трябва да се опита, повярвайте.
Продукти за 4 порции:
4 бр. пилешки пържоли (ок. 800гр, моите бяха от бут)
8 резена прошуто
листа салвия - поне 20-на
60 гр. масло + 60 мл зехтин
150 мл бяло, ароматно вино (ползвах Траминер)
30 мл коняк
80 мл топла вода
сол, черен пипер, брашно
Приготвяне:
* Пържолите се начукват между два пласта свежо фолио, (ако са дебели), нарязват се на две или три части.
* Посоляват се, подправят с черен пипер, поръсват се с 3-4 лъж. от виното, 1-2 лъж. зехтин и оставят в хладилник да престоят около час.
* След като се извадят всяко парче месо се покрива с парче прошуто, 3-4 листа салвия, поставя се отгоре 1/2 тънък резен лимон и забожда - като с игла за шиене - с клечка за зъби. В чуждия блог по-горе е завързано с парче лико, което е доста по-лесно, отколкото да се "шие" резен лимон, но е добре известно, че луд умора няма, само се поти
Сега е момента да спомена, че тъй като порциите са за 4 човека и беше немислимо да се събере всичко в един тиган, разделих виното, коняка и водата; маслото и зехтин на две части и направих на два пъти.
* Едната част масло и зехтин се загрява, приготвените парчета месо се овалват хубаво в брашно и поставят в загрятата мазнина с лимона надолу.
* Запържва се за 2-3 мин. и обръща. Следва отново 2 мин. пържене и се налива виното, коняка и водата ( едната половина). Оставя се да поври, докато течността се редуцира наполовина.
* Изваждат се в затоплена чиния (2) , поливат се с така получения сос и сервират :)) Може с гарнитура от зеленчуци, но при аромата, който се носи се оказа, че най-бързо е поднасянето им с парче лимон. Няма време за друго. Всъщност не. Има време да се налее чаша охладено бяло вино :))
* По същия начин се процедира и с другата половина от филетата.
Пепи, страхотно пиле:))
ОтговорИзтриванеМмм... ще ме накараш пак да извадя тигана! :)) Не се издържа! :))
ОтговорИзтриванеКво да кажа, освен....Грехота е да не се опита!:))))
ОтговорИзтриванеМи ще опитам, що да не опитам! Като го гледам само на снимката и ми се хапва. Прошуто само трябва да си купя:)
Страхотно, Пепи! :)
Нямаш милост :) Ние горките, които сме на работа и за обяд само преглъщаме само по някоя бисквитка, редно ли е да гледаме това изкусително пиле! Благодаря за споделената рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Много ми харесва и скоро ще го опитаме у дома.
ОтговорИзтриванеEй, това крещи изяж ме :)) Може ли такова нещо :)))
ОтговорИзтриванеПредпочитам пилешки пържоли от бут, така че това определено много ще ми хареса :)
Еееее,ама не се издържа вече-първо Драго,снощи Лидия го прави по Фиестата баш с телешко,и за капак-Пепи!
ОтговорИзтриванеЩе се купува салвия,видяло се е то!
Пепи,ти сигурно си имаш посята в градинката,блазе ти!И два пъти блазе за пиленцето-невероятно вкусно се е получило и при теб!
Записвам си и аз да направя!
Поздрави и уютна,вкусна вечер!
Пеполинка, Драго, Кокона, Габи, радвам се, че ви харесва предложението :)
ОтговорИзтриванеЕмилия, Инче, Еликсир, ще чакам да споделите дали ви е харесало :)
Инче, у нас се делим на млади и стари, по отношение на пилешките пържоли :)) ние обичаме от бут, младежите - сухата от филе. Макар че, като се приготви никак не е суха.
Роси, нямам засята салвия :) Купих си разсад, но го "опасах". Но купих и семена още, за тук, че на село засяхме, но сега, когато е голяма, няма кой да се сети да набере, когато сме там :)
Пеп, големи сте изкусетели с Драго.
ОтговорИзтриванеСтрахотно пиле!
О, и аз като Ина крещя от няколко дни!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е и след като само "скача в устата" ще се прави!!!
Салвийо, къде си???
Прегръдки, Пеп и хубава вечер!
Прекрасно предложение, Пепи и тандем с Драго - гаранти за великолепен резултат. Салвията е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер, Диана
Хе-хе, Дани, май съвсем ти усложнявам живота, предлагайки още едно изкушение със салвия :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори,
Благодаря, Дани,
Благодаря, Дианка!
Хубава вечер, дами!
А така!Я да видя кой полудя сега пак по салвията.
ОтговорИзтриванеOui, C'est moi :)) а ти що не си ми казала по-рано :)
ОтговорИзтриванеПеп-чо, пак изкушаваш до невъзможност, да знаеш.
ОтговорИзтриванеЩе трябва да си забраня да влизам по нощите при теб, че взех да страдам от хроническо безсъние...
Шегата настрана - пиленцето изглежда убийствено вкусно!
Поздрави и спокойна нощ!
Скоро открих салвия в двора на свекърва ми и я намирам за уникална подправка!Това предложение е изключително апетитно, перфектно е за лятото!
ОтговорИзтриванеНа това пиле Салтимбока откога му се каня. Мисля, че Диди от Готвенето е забавно беше пуснала преди време някакъв такъв вариант. Мисля, че е време да го приготвя и аз :)
ОтговорИзтриванеПепи,искам и аз да засея това-онова в градинката,или поне в саксии вътре,ама от къде да взема разсад,дай идея!
ОтговорИзтриванеТези саксийните,дето ги продават в Пикадили и Карфур дали са читави,оцеляват ли и извън магазина,имаш ли идея или инфо?
О, какво великолепие! Пепи, вярвам ти, че са греховно вкусни само докато чета продуктите, а представям си каква наслада е вече сготвено :-)Мммм, тази рецепта се добавя директно към "любими" :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
О-о-о-о-о-о! Разко-о-о-о-о-ош!
ОтговорИзтриванеМариета, това пиле е като светъл лъч сред граховите предложения :) които се очертават пак да минат от тук тези дни.
ОтговорИзтриванеМарияна, наистина е много приятна, до сега бях ползвала само сушена, но разликата е огромна.
Ирка, при Диди го видях за пръв път - там е със свинско и няма как да е го пробвам и него. Мятай го, много бързо става.
Роси, аз от магазин не купвам семена. Веднъж си купих пащърнак, от който нито едно семенце не излезе. Водния лук излезе обикновен, а вместо риган - излезе някаква никому неизвестна трева. Сега поръчвам тук на пазара на един човек, който продава разсади на подправки и билки (дори упътване коя билка за какво е :) От него всички подправки ми се хващат; ако няма - поръчвам и той носи. Други търсим от познати или от горите и така засаждаме коренчета.
За тези от хипермаркетите, питай в темата "Отглеждане и съхраняване на подправки," дали някой е купвал.
Миленка, ще чакам да споделиш дали ви е харесало :)
Лека нощ, дами!
Пепинке, и ти ли!
ОтговорИзтриванеС Драго нямате милост и пощада. Страхотно изглежда!
С пиленце не ми беше хрумвало да пробвам тази рецепта. Много я обичам, ама нали знаеш у нас как е с хубавото телешко. Така че, идеята е направо чудесна :)
Поздрав и хубав утрешен ден!
Нямаш никаква милост, Пепи! Изглежда фантастично и със сигурност съвсем скоро ще го приготвя. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеПепи, изглежда фантастично. Само мога да си представям колко е вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Станислава, пробвай :) оказва се, че резултата надминава всякакви очаквания.
ОтговорИзтриванеЕвка, надявам се да ти хареса (имайки предвид, че сте любители на месото:)Благодаря!
Лети, пробвай с пилешко - хем по-леко, хем по-бързо, пък аз си запазвам правото когато намеря хубаво телешко да опитам с него :)
Хубав ден, дами!
Пепи, неустоимо вкусно е това пиле - не ми излиза от ума, откакто го видях!! Задължително ще се пробва - невъзможни подстрекатели сте с Драго :)
ОтговорИзтриванеСалвийката ми пристига довечера и обезателно ще го пробвам. Щом казваш, че има разлика голяма, между сухата и прясната, това трябва да се провери :))) Онова пиленце със салвия, което правих беше с прясно изсушена - на 3-4 дена някъде, но ще видим сега, какво ще се получи и ще споделя резултата.:)
ОтговорИзтриванеВие сте една от всичките магьосници,които ме мотивираха да си направя блог!Изключително вкусна рецепта!Благодаря
ОтговорИзтриванеПепи,и аз имам несполучлив опит с мащерка и лавандула от купешки семена,не поникна нито едно стръкче!По нашия пазар продават разни билки на връзка,но разсад не съм виждала.Освен да поръчам на тези,които продават набрани да ми донесат и разсад,че да си посея копърче,магданоз,мента,мащерка и салвия.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден,мила!
Мина, защо си мисля, че не само ние с Драго сме подстрекатели :)) Какво ще кажеш за твоите пилешки филета :))
ОтговорИзтриванеКокона, чакам отзиви и много се надявам да ти хареса (поне наполовина толкова, колкото на мен/нас.
Катерина, много ти благодаря за комплимента! Успех на блога!
Роси, поръчвай, хората са отзивчиви и носят разсад.
Хубав петък и още по-хубави почивни дни на теб!
Пепи, преди малко го излапахме и вече лежим с подути тубмаци :Р Страшно вкусно е наистина! Много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеХапнахме го със салата от краставици и домати и печено козе сирене с масло. Чудесно си пасна и непременно ще повтори, потретим и т.н.:)
Хубава вечер!
Пепи, разкошно стана пиленцето. Аз му добавих и малко топено сирене, но листата от салвия са ми по-малко, защото нямах толкова много.
ОтговорИзтриванеСнимки
http://www.picvalley.net/u/2493/10171514117061628601313860445HOoh0JsbD5NXSMLrh5Ut.JPG
Упс, забравих да напиша - огробно благодаря за невероятно вкусната рецепта!!!
ОтговорИзтриванеМоля! И на теб, и на Кокона, която сега виждам, че също го е направила и харесали :) Моята салвия така и не пусна повече листа, затова пък ходих при човека на пазара и му поръчах една торба с листа :)))) сега си имам и замразени и сушени.
ОтговорИзтриванеОтивам да те видя как си го снимала :Р
Ох това Пиле Салтинбока! Много ми е легнало на сърце! Много апетитно изглежда Пепи:) Ще взема най- накрая да се наканя да го пробвам:)
ОтговорИзтриванеАуу, още не си пробвала?!
ОтговорИзтриванеГоляма грешка правиш :)
Снощи го приготвих и беше страхотно в компанията на пресни, задушени картофки.
ОтговорИзтриванеВидях го, Деси :) Много е апетитно! Радвам се, че ти хареса!
ИзтриванеПепи, голяма вкусотия било това пиле. Снощи си облизахме пръстите и в момента това правя с остатъците ;) Досега винаги ми е изглеждало сложно за приготвяне, а то било детска игра:)Да си призная честно, вчера, когато купувах прясна салвия от пазара, толкова кофти ми лъхна, че до последно си мислех, че няма да се спогодим с тази подправка. Благодаря за прекрасната рецепта! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ аз в началото подходих с недоверие към нея, че да видиш после как опасахме корена, листенце не остана и така и не можах да я завъдя :)
ИзтриванеБлагодаря ти и аз, че се реши да опиташ и много се радвам, че ви е харесало!
Пепи, получи се превъзходно! Отдавна бях хвърлила око на това ново за мен пилешко и ти благодаря за рецептата! Ти си ми кулинарния гид за месни рецепти, знаеш :) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванехеххе, знаех си, че ще ти хареса , Снежи :) Сега да пробваш ония крилца с трите лъжици :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб!