Бухтички това лято се подвизават много често из блогове, сайтове, форумите, а преди няколко дни Цецето ги показа и във вид на пирожките на мамата на Марито. С което съвсем ме довърши и не съвсем доброволно се залостих в една от близките сутрини пред котлона да правя пак. Това лято ми се случи втори път. Зимата и пролетта е по-обяснима тази тиха лудост .
Бухтите принципно са ни "суха закуска", затова най-често или ги хапваме с мед, сладко и айран, или в самото тесто слагам сирене. И пак с айран. За къде без него на закуска :))
Бухтите принципно са ни "суха закуска", затова най-често или ги хапваме с мед, сладко и айран, или в самото тесто слагам сирене. И пак с айран. За къде без него на закуска :))
Ето и рецептата, по която ги правя откакто се помня, или по-скоро по която мама ги прави, откакто се помня.
Продукти:
250 г. кисело мляко
30-40 мл. олио
2 големи или 3 малки яйца
2 с.л. захар (ако нямат сирене вътре - захарта е 150г. )
щипка сол
1 пълна ч.л. сода за хляб (10г.)
брашно - за меко тесто, което да може да се точи - около 450-500г.
сирене - около 250 г., колкото повече и е по-твърдо - толкова по-добре
олио за пържене - маслена баня (поне 3см в съда за пържене)
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се млякото, олиото и после всички останали продукти - содата - с брашното.
* Ако са със сирене - накрая се прибавя и едро настърганото сирене и доомесва тестото.
* Тестото трябва да е меко, но не лепкаво. Всичко се бърка и събира на топка с лъжицата.
* Върху поръсен с брашно плот се точи на кора, от която се изрязват форми по желание - ромбове, квадрати, кръгчета с чаша и т.н.
* Пържат се в предварително загрятата мазнина - не на най-силна степен, а на 2/3 от мощността, за да не остават сурови вътре. Изваждат на абсорбираща хартия да се отцедят.
***Пирожки се получи по "упътването" на Цецето и Марито.
Нова, различна форма за добре познатите бухти. За целта - тестото се оставя лепнещо, 30-40 гр. от брашното се спестяват, или трябва да се сложи малко повече кисело мляко. Ръцете се потапят в олиото, къса се топче - голямо, колкото топче за пинг-понг, овалва се и издължава на пръчица - с дебелина (и големина) колкото показалец. Веднага се пускат в мазнината, а при пърженето - те сами се обръщат. Ако намерите кой да ги изважда с решетъчна лъжица :)) още по-добре.
Нова, различна форма за добре познатите бухти. За целта - тестото се оставя лепнещо, 30-40 гр. от брашното се спестяват, или трябва да се сложи малко повече кисело мляко. Ръцете се потапят в олиото, къса се топче - голямо, колкото топче за пинг-понг, овалва се и издължава на пръчица - с дебелина (и големина) колкото показалец. Веднага се пускат в мазнината, а при пърженето - те сами се обръщат. Ако намерите кой да ги изважда с решетъчна лъжица :)) още по-добре.
Е, ама си ги направила страшни!!!
ОтговорИзтриванеХич не са тиха лудост, знаеш ли каква еуфория настава, ако сутрин се събудят някои и има за закуска бухтички със сиренце, медец, е, при нас е прясно мляко, ама всеки с вкуса си :))
Хубава събота, Пепи, че е луда - разбрахме вече :))
Пеп,
ОтговорИзтриванеобичам бухти :)
А ако има кой да ми ги направи е екстра!
И понеже няма, днес съм на милинки!
Прегръдки и хубави почивни дни!
Ахааа,ето где била рецептата им,аз питам по форумите!
ОтговорИзтриванеИзчетох,всичко ми е ясно,само остава да се намеря с време и мерак и да ги спретна!
И тук да кажа,че тези тип пирожки направо ми влязаха подкожно!Чуууудни!
И щом ловджията е в липса пожелавам ти спокоен ден!
Пепчо, прекрасни са!
ОтговорИзтриванеТази тиха лудост ме обзема всеки уикенд.Нали не се налага тестото да втасва, та ми е любимо.
Хубава съботна вечер!
Перфектни са, Пепи! Прегръдки и хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеСтрашни бухти , Пепи! Е, точно такава доза не съм правила, но да захлади малко и ще ги мятам:)
ОтговорИзтриванеИнче, направих, та как иначе :)Дали мекици ще пържа, или бухти - все ми е тая лятото. Не е от най-приятните занимания :)
ОтговорИзтриванеДани, аз също искам някой да направи :) Ще ми излезе късмета някой ден :)
Еликсирче, мерси :) малко по-хладно време ти трябва, иначе ти мерак имаш. Знаеш ли, сетих се да провокираш девойчето да направи :) Моето обича да изрязва поне :)
Здравей, Вили! Да, хубаво е, че не втасва, че то малко е да пържиш на котлона, ами и някой да те препира, докато чака ....
Благодаря, Евка! прегръдка и на теб!
Траяна, дали така или друга :) важно е бухти да има.
Хубави почивни дни, дами!
Пепи, бухти, пирожки, давай насам, каквото е останало. Нямам претенции :)) Ох, аз мразя да пържа не само през лятото, ами и през останалите сезони. Само като чуя за нещо пържено, което аз трябва да изпържа и ми настръхва косата...
ОтговорИзтриванеХубава почивни дни! Поздрави!
Леле Пепи, много са изкушаващи! И пирожките, и бухтите. Бухтички правя много рядко, но пък вкъщи много се тачат. Да взема да ти пратя моите хора на гости? ;)
ОтговорИзтриванеСърдечно поздрави и хубава неделя!
Таня, когато си пътуваш насам :)) се обади, ще почерпя. А косата - при пържене :) не само настръхва.
ОтговорИзтриванеМира, пропусна момента тази година :) Догодина, като си на родна земя - може :)
Поздрави и на вас и хубава нова седмица!
Пепи,като нищо ще ги спретне девойката,само веднъж да види как стават!Мързеливките вече сама си ги прави.Решила съм ще направя скоро пирожки или бухти,като гледам твоите пирожки направо предчувствам вкуса им!
ОтговорИзтриванеЕеее, Пепи, с тия бухти началото на седмицата е страхотно! Много апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеСпорна и ведра седмица :-)
Роси, знам, че девойччето ще се справи :) А ти ще дегустираш :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка! Хубава и спорна седмица и на теб!