Страници

10 декември 2011 г.

Праз с наденички

След Пържено свинско месо с лук, съвсем в реда на зимата е да има и 

Праз с наденички


В случая е с Чирпански наденички, но това е малка подробност, само защото у дома зимата винаги има такива. А зимата има и праз. Поне в началото на зимата; докато ни мине мерака за крехък домашен праз от градината на мама. 

Продукти за 4 порции: 
5-6 стръка праз
~800 гр тънка наденица за печене * 
200 мл бяло вино** 
1 ч.л. червен пипер ***
50-60 мл олио 
сол, ако няма да се прибавя
4 яйца - също опция. В случая - има.

Приготвяне: 
* Стръковете праз се цепят на 4 по дължина и режат на ..... средно, като нокът :))
* Запържват се за 2-3 мин. в олиото, посолява се (ако няма подправка) и залива с виното. 
* Задушава се под капак, докато се изпари почти всичката течност. 
* Прибавя се универсалната подправка, червения пипер, разбърква и прехвърля в тавичка. 
* Наденицата се нарязва на парчета и нарежда върху праза.
* Запича се в загрята на 200* фурна за 20 мин.; изважда се тавата, чукват се яйцата в направени с лъжица гнезда за тях и  запича още 7-8 мин.
* В чиния се поставят няколко наденици, няколко лъжици праз и яйце. Това е. 

* Наденицата може да е дебела, за печене, но времето на печене трябва да се увеличи.  Надениците ги надупчвам с вилица на няколко места  преди печенето.
**Виното е бяло, само защото праз-лука ми е по-нежен от кромида, както и надениците от месото. Ако правилно си спомням, правила съм и с червено вино, но количеството е наполовина.
*** червения пипер може да е лют. Въпрос на вкус.

16 коментара:

  1. Пепи, точно такива манджички обичам - с много лук/праз и яйчице, ммм ...пък и с наденичка направо ще омета чинията за нула време.
    Хубав неделен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мариета, хубаво утре и на теб :))
    ако питаш мен - може и пържен праз със сланина и яйца :) Но ще трябва няколко дни на постно да минем :))

    Привет, Нели :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зимно и вкусно:) В нас праз не обичат, затова пък аз обичам и заради тях:) Виж месо - нон стоп:)

    ОтговорИзтриване
  4. Никого не съм пробвала наденички по този начин, изглеждат много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  5. Взимам си чинията с ястието за обяд, и се връщам в леглото да се боря с настинката. Прегръдки, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  6. :) Днес се върнах да погледна отново тези наденички .Много апетитни и добра идея за разнообразяване.

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, разглеждала си по диагонала :))

    Да ти е сладко и бързо оздравяване, Еви и прегръдка!

    море в турция, пробвай, може и да ти харесат :)

    Даре, ние обичаме... но май наистина само в началото, когато е пресен. Да ти е сладко, щом обичаш... .и праз и месо :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи и аз бих ги похапнала с удоволствие :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, Пеп :) много зимно, веднага си представих бумтяща печка, снежни виелици и чаша червено :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепчо,
    царица си ти на мръвките, независимо дали говорим за прасета или просто наденички!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, може печка... ама не мога да паля. Ако се навие някой, ще пием червено вино :)

    Дани, да ти есладко! Хубава нова седмица на теб!

    Благодаря, Мъхче! Хубава нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,докато пиша коментара си и точно в страничния колонтитул ми попадат етикетите ти,в частта ястия с месо,сборувам ги и виждайки внушителната цифра ми идва да се плесна по челото-229 са!Аз като казвам,че тук е кулинарната енциклопедия на гозбите с месенце не напразно е било!
    И наденичките са толкова апетитни,като всички останали твои рецепти!Хвала!

    ОтговорИзтриване
  13. Ами.... ти защо ми броиш ястията с мЕсо? Сигурна ли си в числото? ....
    Засрамих се...Отивам да пусна една "закуска" :) разядка, постна, постна :))
    Благодаря ти :*

    ОтговорИзтриване
  14. Защото съм смаяна от разнообразието,затова :)!
    И дълбоко възхитена-пак от него!
    Не се засрамвай,а се гордей!
    И разядката ти е супер,тъкмо я разгледах,добре че с пълен тумбак :)!
    Хубаво утре,Пеп!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Еликсирче, и на теб да е хубав денят!
    Обаче...
    Онзи ден сложих опцията "Популярни публикации" в дясно. Я виж в най-популярни влизат картофени кюфтета и доматената манджа :))) Нещо да кажеш? (хи-хиххихи)
    Поздрави и целувки!

    ОтговорИзтриване