Почти година не съм ги правила. Нали у нас като се хареса нещо се яде до втръсване, та ....... бяха поизостанали в плана от миналата година. Преди няколко дни Илианка ме попита за сполучлива рецепта за масленки и без да се замислям и предложих тази :)) след проби на всякакви маслени сладки, мога да кажа, че тези са ми любими. Може би защото носят вкуса на детството и като ученичка майка ми всяка седмица правеше или масленки, или курабии, които си мъкнех в Ямбол и за разлика от курабиите обожавах да закусвам с масленките - гризваш и затваряш устата......... броиш до 10 и те са се разтопили..... А аз се разтапях от удоволствие с такава закуска.
Размечтах се......... Холестерол и мастни плаки бяха неизвестни, но пък и тогава тежах приличните 48 с прогизнали ботуши и всички показатели на червената бележка под минимума. А в магазините продаваха масленки, бисквити Златна есен и Детска радост и два вида вафли. Това Морени и бонбонки Тик-так
Размечтах се......... Холестерол и мастни плаки бяха неизвестни, но пък и тогава тежах приличните 48 с прогизнали ботуши и всички показатели на червената бележка под минимума. А в магазините продаваха масленки, бисквити Златна есен и Детска радост и два вида вафли. Това Морени и бонбонки Тик-так
Продукти ( 1 правоъгълна тава на фурната)
200г размекната мас
1 яйце
150 г пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване или поръсване
1 яйце
150 г пудра захар
400гр брашно (приблизително)
3-4 ванилии
пудра захар за овалване или поръсване
Приготвяне:
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица.
* Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва набързо, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете. .
* Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички - майка правеше по повърхността им шарки със зъбите на вилицата, за да не са съвсем гладки или просто се овалват на топчета.
*** Така приготвени масленките се прибират с тавата за 1 час в хладилник и едва тогава се пекат в предварително загрятата фурна;
*** Или топката тесто, след замесването се поставя в хладилника за час. Така обаче по-трудно се точи и оформя, затова ги охлаждам по първия начин.
* Прибавят се към брашното с ванилията и се омесва набързо, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете. .
* Точи се на кора (дебела ок. 5 мм) и се режат формички - майка правеше по повърхността им шарки със зъбите на вилицата, за да не са съвсем гладки или просто се овалват на топчета.
*** Така приготвени масленките се прибират с тавата за 1 час в хладилник и едва тогава се пекат в предварително загрятата фурна;
*** Или топката тесто, след замесването се поставя в хладилника за час. Така обаче по-трудно се точи и оформя, затова ги охлаждам по първия начин.
* Пекат се в ненамаслена тава на 180* (или на хартия) за около 10-12 мин. (времето си зависи от фурната,) до съвсееееееем леко порозовяване - трябва да се наблюдават.
* Изваждат се и още горещи по желание се овалват (или поръсват, както са на хартията) в пудра захар.
Ейй,Пепи, връщаш ни в годините назад с тези масленки. Бях малка,но си ги спомням по сладкарниците. Имаха една черта като лека вдлъбнатинка и ми е останал спомена,че моята майка ги обожаваше.
ОтговорИзтриванеТова ще е моята изненада за нея. МАСЛЕНКИ.
Благодаря,че отново сподели с нас поредното ти изкушение! Още тези дни запрятам ръкавите.
Да помоля за нещо- на заден фон на снимката ти се виждат онези кафяви сладки,леко напуканите. Бяха голям хит миналата година, но не помня къде съм виждала рецептата. Ще те помоля за малко помощ (нищо чудно и при теб да съм ги гледала :) )
Пепи, как ме върна назад във времето,когато и аз бях 45кг. и татко ми се смееше,че ми висят два конеца от дупето:)))
ОтговорИзтриванеМасленките наистина са от нашето детство с вкуса на ръцете на нашите баби и майки!
Удоволствие беше да прочета поста:)
Хубава седмица!
Тези са любимите на мъжа ми! Златна да си, от кога търся рецепта за нещо такова!
ОтговорИзтриванеПепи, обожавам масленки. Още помня масленките в сладкарница "Роза" за 5 ст. бройката. Толкова съм се затъжила за тях. Задължително ще си направя по твоята изпитана рецепта. Вписват се идеално в празничната обстановка с бялата пухкава захар по тях, а като се изрежат в форми на снежинки и звездички става супер.
ОтговорИзтриванеПепи,няма да скрия,че вкуса на купешките масленки от едно време ми беше дълбоко неприятен.Може би защото бяха отровно сладки.
ОтговорИзтриванеИ изобщо като се присетя за всички вкусове от десертите на соца-ужасно сухите линзери и негърчета,пастите с обилно количество оцветен маргарин за крем и прочие и направо ме втриса!
Твоите като домашни такива сигурно са на светлинни години,а и когато сам си прави човек винаги може да си балансира захарта по свой вкус!
Знам,че по принцип не приветствам маста в кулинарията,но като си спомня локумките на баба ми и веднага отварям една специална скоба за тези домашни великолепия!
Предполагам,че от твоето тесто могат да се направят и локумки,ммммм!
Спорна нова седмица,другарчето ми!
Охотно си признавам, че това са ми любимите сладки. Както теб, Пепи, и всички останали, и аз ги свързвам с детството и топящите се от сладост в устата масленки на мама :) Страхотно удоволствие. А твоите изглеждат адски апетитно. И почти усещам как ухаят! :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен! :)
Ех, тези масленки! Много, много хубави детски спомени имам с тези сладки :) Благодаря, Пепчо, че ми припомни тази рецепта! Прегръдки и хубав ден!
ОтговорИзтриванеОще снощи ги забърках....след като ги видях в готварската тема.
ОтговорИзтриванеДа казвам ли ,че скрих трички,за да мога днес да ги снимам?! :-)))
Май за всички са детски спомен масленките :))
ОтговорИзтриванеНинка, радвам се, че ще доставиш удоволствие на мама с тях!
Кате, ако знаеш колко се чудих за конците!! у нас беше "клечки" :-)
Лулу, зарадвай го човека, заслужава, нали :)
Станислава, хайде сега предколедно и предпразнично да ги опитате :)
Еликсирче, значи трябва да пробваш домашно направени сега :))
Вили, Габи, да не усещам носталгия и при вас :-)
Краси, да не питам дали са се харесали, казваш :)))
Благодаря мили дами, поздрави и на вас и хубава нова седмица!
Чудесна рецепта, Пепи,
ОтговорИзтриванеНяма и аз да пиша за мили спомени, но масленките са класика и твоите изглеждат неустоимо!
Броя до десет и се разтапям ...
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Всички продукти за под ръка, ще ги замеся още тези дни, Пепи! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни сладки, много ги харесвам! Благодаря Пепи за рецептата им, а и снимките са така апетитни :))))))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, Пеп :) записвам си за когато се сдобия с истинска мас :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица!
Пепчо,
ОтговорИзтриваненяма по-хубави от мамините масленки:-)
Аз обаче такава рецепта досега нямах, затова чинно започвам да записвам:-)
Хубава вечер!
Права си, Мъхче :) Лека нощ!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб, Зори! ако не намериш, казвай - ще пратя :-)
Моля, Маги, апетитни са.... щото съм ги пробутала в носа на обектива :))
Евка, оздравя ли? Прегръдка и хубаво утре!
Дианка, класиката са... обаче с Ели се чудехме от къде са дошли в бг кухнята масленките...Ако се сещаш - подсети ни. Поздрави и на теб и хубава нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриваневярно е като казвам, че с Ели сте големи подстрекателки:)
Обичам да се ровя и ме провокирате да потърся, имам някаква идея, но ...
Това бяха едни от любимите ми сладки,
страхотно изглеждат - насладих им се отново.
Благодаря,
хубав и усмихнат ден, Диана
Хубав ден, Диди!
ОтговорИзтриванеНинка, ето трюфел бисквитите на Юлка http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%A8&id=121 - копирай линка само
не не не не може така.В рецептата има грешка-не може да не напишеш че тази доза стига само за един.Хаха страхотни са обаче ги изядохме с малкия преди да се върне тати от работа и правихме втора доза!!!!!Това са моите сладки благодаря ти много.За коледа мисля да пробвам и с локумче и с орехче или пък оваляни в канелена захар???Благодаря пак за рецептата.Пожелавам ти да продължаваш да твориш страхотните си вкусотии за да може ние да се наслаждаваме и да ни вдъхновяваш.Весели празници
ОтговорИзтриванеАко искаш бисквити с канелена захар - ето тези са много хубави http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%91&id=916 правила съм ги нееднократно.
ОтговорИзтриванеНо на масленките не слагай канела :) Доста силна е като аромат. Ще получиш друг вид сладки. Орехче или локум - може; основния вкус ще се запази. На топчета вътре с ядката.
Радвам се, че са се харесали :)) Ще трябва да поправя грешката там :))
Хубав и Коледни празници!
Пепи, правих масленки по твоята рецепта. Прекрасни са. Изрязах ги с формичка на звезда, добавих цветни пръчици в тестото и след като посипах с пудра захар заблестяха. Не вярваш, така ли? И в миг изчезнаха...
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Не вярвам :)) Че не изчезват за няколко минути...
ОтговорИзтриванеРадвам се, Стасти!
Пепи,да е жива и здрава майка ти с тази рецепта-направих си двойна доза и станаха уникални...благодарности и на двете ви!
ОтговорИзтриванеМоля, Живе, радвам се, че си заложила направо на двойната доза :)
ИзтриванеЕдно въпросче, може ли да се направят с масло, а не с мас и ако да, същото количество ли се слага? Пропуск ще е,ако не ги направя, спомени, спомени...Благодаря за рецептата:))
ОтговорИзтриванеМоже. Същото количество. Пак ще са маслени сладки, но няма да са същите, които си спомняш от преди години... От маста са много по-пръхкави. Но ако нямаш мас, :) прави с масло. И да споделиш после дали са ти харесали :)
ОтговорИзтриванеМасленките са вълшебни!
ОтговорИзтриванеДнес обрах овациите на колежките и набързо разпространих рецептата :)
Супер са!
Благодаря за рецептата!
моля, моля. Радвам се, че си я открила, Любопитко :)
ИзтриванеOT NANSI:OGROMNA BLAGODARNOST ZA RECEPTATA !STANAHA 1 KYM 1 SYS TEZI KOITO SYM QLA KATO DETE!VESELI PRAZNICI
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Нанси!
ИзтриванеСпорна и успешна година на теб!
От Кулев:Това е най-вкусната и лесна рецепта, на която попаднах. Пека втората тава. Мирише страхотно. След 15 мин. е готова и третата. Докато завършвам коментара си и тя е готова, а и съм изял няколко досега. Направих ги на топчета и ги натиснах отгоре, защото нямам формички, станаха едни красиви малки "тумбички". По-тънките са по-хрупкави.
ОтговорИзтриванеБраво! Преценил си добре, че една доза е до никъде и си направил повечко :)
ИзтриванеНаистина са лесни; бързо се получават. Формата няма голямо значение; важно е - да са Ви вкусни!
Благодаря за доверието :) и много ме зарадва този коментар, да знаете! (че ме мъчи жесток главобол тази нощ)
Dali shte se poluchat bez qice i s maslo vmesto mas?
ОтговорИзтриванеАко не сложиш яйце - Ще остане само масло и пудра захар.И няма да са тези масленки.
ИзтриванеМаста може да смениш с мас, но смени и част от брашното с нишесте. Няма да са толкова пръхкави, като тези, които показвам, но пак ще са добре.
Blagodarq za byrziq otgovor. Zadyljitelno shte se probvat :)
ИзтриванеЗдравей,да попитам може ли да заменим пудрата захар с обикновена,че нямам в момента подръка.А искам да ги направя днес :)
ОтговорИзтриванеНяма да се получат. Тъй като се пекат много бързо, а няма и течност, която да разтвори захарта. И ще хрупа, а сигурно ще се и поразтекат при печенето.
Изтриванеако имаш някакъв чопър, кафемелачка или за подправки електрическа - може там да си смелиш. Или да купиш.
Вкусотияя :)
ОтговорИзтриванеОще по-вкусни стават, ако се замени 20 гр. от мастта със слънчогледов или сусамов тахан и готовото тесто се разточи по-тънко - 3-4 мм.
ОтговорИзтриванеМоже' но вкуса ще се промеми от тахана'а аз тахАн не обичам
Изтриванемного вкусни, преди малко ги направих- семейството много ги харесаха :)
ОтговорИзтриванеда ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте! Мъжът ми от край време ме моли да му направя тези масленки, но там, където живея, не мога да намеря мас, поне засега. Дали биха могли да станат също толкова вкусни и с масло? Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеЗдравей и на теб :) направи ги с масло, като замениш част от брашното (1/3 поне) с натурално царевично нишесте. Маста ги прави пръхкави, нишестето - заменило част от брашното в маслени сладки - също.
ИзтриванеНаправих ги!Станаха уникалнии, направих ги на топченца! Голямо състезание има сега кой,по колко е взел...изял и т.н.т :)
ОтговорИзтриванеБЪРЗО забърквай нова доза, докато е студено навън и не става за излизане :)
ИзтриванеМного се радвам, че харесвате масленките, мили хора :)
Разтопена ли трябва да е маста?
ОтговорИзтриванеРазмекната пише, не разтопена.
ОтговорИзтриванеЗдравей!Правих едни масленки(не по тази рецепта,по късно я видях за съжаление),но с кристална захар и смес от мас и масло,получиха се твърдички и сухи, :( предполагам че заради захарта и маслото.Следващият път ще пробвам твоята рецепта.Поздрави за блога!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Петя :) Ням ада е от захарта, защото тя при печене се разтопява. Но маслото ги прави твърди - сладките с масло, иначе са хрупкави. А маста не е много уважаван от мен продукт, но за някои видове сладки е незаменима - май няколко пъти го пиша в тази публикация :) Стават ужасно пръхкави с нея. Ако намериш мас - пробвай с нея.
ИзтриванеБлагодаря ти :)
Благодаря за отговора! И аз мисля че сгреших с маслото,но понеже нямах достатъчно мас :) Следващият път със сигурност ще ползвам само мас.
ИзтриванеНаправих ги ,но ми се получиха много твърди .Незнам къде може да съм сбъркала,не са препечени , със мас са ..?
ОтговорИзтриванеНай-вероятно брашното ти дошло в повече, тогава стават твърди
ИзтриванеДнес ги направих и станаха доста сполучливи 😊
ОтговорИзтриванеМда, сполучливи са :)
ОтговорИзтриванеНе станаха
ОтговорИзтриванеНякъде бъркаш, или. Маста не ти е хубава. доста народ ги е правил и дори ги показаха, виж и в блога на Щъркелово гнездо Ил ги сподели.
ИзтриванеОбожавам ги
ОтговорИзтриванеВеднъж мернах вашата рецепта и реших да я запиша, но ми се изгуби от поглед
Днес обърнах Интернет докато ви изнамеря записвам си я - заемам се моментално с приготвянето на масленките
внимавайте с печенето :)
ИзтриванеСтанаха страхотни
ИзтриванеПърво с формичка направих няколко сърца след това започнах да правя гъбки
изпекох три средни тавички
Синът ми едва ги дочака да истината, и ги подметна ☺
Благодаря за успешната рецепта скоро пак ще си направя
Да ви е сладко :) Много се радвам, че са Ви харесали и на Вас :)
ИзтриванеМного вкусни, но защо се разляха? Къде греша? Дали е малко брашното или градусите?
ОтговорИзтриванеПробвайте с 2_3 лъжици повече брашно, че яйцата са различни, но увеличете градусите с 20 - фурните са различни. И като поставите в загрятата фурна се пекат много бързо, нямат време да се разливат.
ИзтриванеБлагодаря. Днес ще пробвам,то и без това изчезнаха.��
ИзтриванеЧудесни! Как мислите биха се получили в по-дебел вариант с печени ядки .. бадеми, орехи?!?
ОтговорИзтриванеЩе се получат, разбира се. Но тъй като се пекат бързо, хубаво ще е да запечете ядките предварително.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Върна спомените от детството ми 🥰
ОтговорИзтриване