Страници

30 декември 2011 г.

Дробчета с карамелизиран лук и гъби



В  последните часове на изминаващата година,  едни дробчета. 

Не уточнявам какви, защото точно тук са пилешки и заешки, но и двата вида са достатъчно крехки и сочни. Не като свински или телешки дроб, който е малко по-сух и му трябва по-специално отношене при приготвянето :))  А пилешките и заешките дробчета освен панирани, най-често приготвям задушени някак, като преди готвенето им  обикновено ги потапям за 2 мин. във вряла вода с 1 лъж. оцет - така след като са готови ги няма онези ситни като паяжини остатъци от наситения с кръв дроб.

Рецептата е много подходяща да се изпълни в глинен гювеч или  slowcooker  - а (където направих точно тези),  но може да се приготви и в обикновена тава с капак, или добре завита с фолио. 



Продукти:
~ 1.5 кг. дробчета 
150 г. домати от консерва, добре отцедени*
100 мл бяло вино*
2 с.л. чили сос (или лютивка някаква) - по желание 
сол на вкус
200 гр. гъби 
50-60 мл. олио 
1 с.л. универсална подправка  или друга такава.........
сол, ако няма универсална подправка 

6-7 глави лук
~100мл червено вино 
1-2 с.л. масло и 1-2  с.л. олио 
сол на вкус и 2 с.л. захар или мед, щипка риган

Приготвяне: 
* Дробчетата се почистват и срязват на две части 
* Заливат се с вряла вода с 1 с.л. оцет и оставят да постоят 2-3 мин. Отцеждат се в гевгир.
* Приготвя се карамелизирания лук (аз ползвах предварително готов такъв, писала съм, че почти винаги имам  бурканче с готов в хладилника  през зимните месеци)
* Когато е почти останал на мазнина се прибавят почистените и нарязани на филийки гъби; задушава се още 4-5 мин.; колкота да се объркат с лука.

* На дъното на съда за готвене - гювеч, тава или Croc-pot-а се поставят доматите, чили-соса, универсалната подправка; налива се виното и олиото. 
* Поставят се отцедените дробчета и плътно завиват с готовите карамелизирани лук  и  гъби. 
* Ако се приготвят в тава - поставя се в загрята фурна на 200* и пекат около 30 мин.

* Ако е глинен гювеч - по същия начин, както с тавата, но се поставя в студена фурна, включва се на 200* и пекат около час.
* За Крок-пот-а:  включва се на І  степен за 5-6 часа. 

* Ако се приготвят в Крок-пот - количеството домати трябва да е много добре отцедено (или пресни домати), а виното - наполовина.





Вместо риторични въпроси как бързо лети времето; слагане на кантара на добрите и лошите случки през годината; най-простичко ще пожелая:  

ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА И МНОГО ЗДРАВА И ДОБРА ДА Е! 

11 коментара:

  1. Изглеждат супер! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, чудесни са, Пеп :)
    И тази хитрост с потапянето...
    Весело посрещане и на вас!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, как обичам....
    Мммм!!! Изглеждат толкова апетитно!

    Весела Нова Година, Пеп! Здрава, мирна и щастлива!

    ОтговорИзтриване
  4. Весела празнична вечер, Траяна!

    Весело посрещане на Новата година, Дани, Илианка!
    Здрава да е! Другото само ще си дойде :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусна, мирна и пълна с успехи да е новата година за теб, Пепи! Наздраве, дробчетата са достойни за моята празнична трапеза! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова Година, Пепчо!!!

    Нека бъде здрава, красива и усмихната;-)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо, Честита Нова година!Да е много щастлива! Много успешна и много вкусна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Нова 2012 година,Пепи!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    Дробчетата са още едно мънисто в богатата ти огърлица от чудесни и много вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, честита нова година! Желая ти много споделени вкусотии и здраве през новата година!

    ОтговорИзтриване
  10. щaстлива и весела нова година...

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусни дробчета, Пепчо:) Това със сигурност е едно от ястията, които обичам, ама вкъщи май не си падат много по дробчета и затова рядко ги правя:)

    ОтговорИзтриване