Страници

9 януари 2012 г.

Печени пъдпъдъци "а'ла Ришельо"


 Редно е в Проект 10 - Ястия с дивеч  да има и едно пернато предложение. 
А какво по-добро оползотворяване на едни пъдпъдъци, които чакаха да им се разминат ядове, с които ме дариха; да стихне благословията  към цялата им перната рода, докато се опитвах да ги оскубя. Защото трябваше с най-добри чувства да ги готвя, че то ако човек не подходи мило и с обич към тенджерата - не може да очаква добри резултати. 
Ето, съвсем  нескромно ще се изтъкна, че може би затова ми се получават манджите, защото винаги ги готвя с мерак. Е,  как да започна да правя макарони (френски разбира се, не  макарони на фурна), като ще съм кълбо от нерви и стрес и  ще им го предам и на тях  girl_haha пак си намерих оправдание за макароните.

Преди време, търсейки рецепта за дивеч, попаднах на интересното име  Пъдпъдъци "ала Ришельо", за което нямаше никакво обяснение. Не, че ми е нужно -  звучаха добре, не изискваха много работа (то след скубането им кое ли може да се нарече "работа"  и вчера им дойде реда. 
Тъй като напоследък много активно използвам и slowcooker-а, или иначе казано бавно готвещата тенджера, приготвих ги и направих в нея .  Т.е. те се изпекоха в нея. 
Другия вариант на приготвянето им  е в глинения гювеч, който е аналог на задушаването и материала на самия  Crock-pot , или както е в самата рецепта - в дълбока тава, добре покрита с фолио или капак.


Продукти за 5 порции:
10 пъдпъдъка
10 хубави, широки, но тънки ленти . пушен бекон*,  (в големите магазини го режат както искате) + 2 резевни  smile1
10 бр. средни  гъби
2 с.л. ориз**
50-60 мл олио
150 мл пилешки бульон
50 мл гъсто червено вино (тук аз разбирам таниново и сложих  таниново  Мерло)
1 ч.л. захар
4 средни глави воден лук (може и обикновен, но да се изкисне във вода, че е по-жилав)
1 каф. л. сол

сока на половин лимон, 1 ч.л. черен пипер, 1 каф.л. канела, 1/2 пак. масло (60гр.), сол

Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци, поставя се в съд за печене (керамичен ползвах) посолява се и претрива с ръце, оставя се, докато се приготвят птичетата, за да си пусне сока.
* Смесват се размекнатото масло, солта, черния пипер, канелата  и сока на лимона.
* Почистените пъдпъдъци се намазват отвътре с тази смес (по 1 ч.л.)  Отвън леееко се посоляват.
* Гъбите се почистват, нарязват на ситно и задушават в олиото, заедно с  дреболиите на пернатите. Прибавя се измития ориз и отмества от котлона.
* В коремите на всяко се поставя по 1 с.л. от сместа.
* Всеки пъдпъдък се  увива плътно в парче бекон, като се има предвид, че края на лентата трябва да остане под гръбчето му. Ако трябва - ползваме помощ от кутията с клечки за зъби.
* Тук трябва да се запържат завитите птичета от двете страни и тогава пекат във фурната,  но аз предпочетох да не ги запържвам  и ги наредих "на гръб" върху лука.
* Налива се виното, с разтопената захар вътре, бульона ( или вода) и - печене в двата вида съдове:

***затваря се плътно капака на съда (2 листа фолио под капака са идеални за целта), включва се на 220* фурната за около 30 мин. и щом се чуе къкрене отвътре - намалява се на 170*. И така около 1,5 часа.  Изключва се фурната и оставя вътре  за още един час. По същия начин се процедира - с тавата - завива се със фолио и пече на слаба фурна.

***затваря се капака на Crock-pot- уреда,  включва се на режим І за 8 часа. За този начин на готвене пилешкия бульон е 70-80 мл, а виното - 30-40 мл.

* Поднасят се с пържени картофи, задушен ориз или конфитюр от сливи - по препоръка на авторката, но аз предпочетох да ги поднеса върху канапета  girl_haha (в случая запечени, не запържени филийки) с лука и малко сос.


*тъй като не беше уточнен вида на бекон, купих и суров и пушен. С пушения станаха по-вкусни, но въпрос на избор.
**ориз няма в рецептата, сложих  толкова, че като  набъбне да спои плънката. 




ПП: Йоли, добро утро Kiss

27 коментара:

  1. Пепи, направо ме срази с тези пъдпъдъци! Само мога да си представям невероятния им вкус! Страшна майсторица си!
    Прегръдка и пожелание за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, тези пиленца така си ги приготвила :)))))
    И лука около тях е с чудесен цвят!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, ястието е страхотно! Преди време и аз съм скубала тези малки птички с тоооолкова много пера! Запичала съм ги само с подправки и вино - няма такава вкусотия! Сега ги продават в метро и с удоволствие бих пробвала твоето предложение!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп, ама бива ли за закуска да ми поднасяш такава красота! Никога не съм опитвала тези пернати, а и толкова елегантно са се сгушили и такъв златист загар имат, че не бих им устояла...
    Останаха ми очите в тях, ще им се любувам още дълго. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Облизах си пръстите...
    Пепи, Кардинал Ришельо, ссигурно с удоволствие си е похапвал тези пъдпъдъци,само че не от Crock-pot
    хихихи...
    Хубава нова седмица:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ооф,голямо изкушение си ти.... :-))

    ОтговорИзтриване
  7. Пепчо нямаш милост! Просто прелестни са тези пъдпъдъчета! Да имаше как да телепортираш една порцийка до мен :) Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. аз ?? ъ-ъ.. пъдпъдъците са :)

    Кате, предполагам, че на жар ги е хапвал... виж, за такива, бих се жертвала още веднъж да скубя :) Хубава нова седмица и на теб!

    Еви, заменям гледка на златисти пъдпъдъци с гледка на шоколадови сладки :-) Прегръдки и спорна седмица да ти е!

    Марианче, ще се радвам, ако ги пробваш и споделиш. Тъкмо убеждавах Ели, че ги има в Метро :) Хубава ден и на теб!

    Дани, лука е много добре овкусен от гаргите :))Спорна и хубава седмица да ти е !

    Лети, птиче с кост като на по-голяма риба :) и червено месо. Обясних го :) Прегръдка и за теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, Пепи, знаеш, не съм по местото,
    но не мога да не се впечатля от вещината и майсторството, с което го приготвяш. Чудесен проект, а и си мисля, че идеята 10х е малка по обем...
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ришельо,а? Ришельо!!! Ще ти дам аз на теб едно Ришельо!!! Просто едва те издържам вече. Защо ме дразниш така,бе жена? А ми се пишеш приятелка!

    ОтговорИзтриване
  11. Не е честно!!! Искам и аз едно пъдпъдъче :))
    Адски вкусно изглежда, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аххх пъдпъдък ... какъж ли вкус има, много съм любопитна, а и с тези бажно готвещи тенджери ми бъдите любопитството :) Изглежда много вкусно Пепи :)
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Дръпни си едното, Инче :)

    Йоли, знаеш, че не съм аз виновна. Оня, дето ти се пише приятел е. Като мъкне разни работи няма да ги хвърлям, я :-)

    Диди, как малка :) 10 ястия с.. са си доста напрягащи, особено ако трябва да се готвят последователно :) Ама всъщност защо пък последователно ги правя - и аз не знам. Май трябва да си преразгледам идеята :)Благодаря ти много, спорна и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, от сутринта преглъщам :) ще се ходи в Метро май :) че половинът на лов не ходи :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам пътпъдъци, че и яйчицата им! Вземам си с удовослтвие от твоето предложение! Аз обикновено правя пълнени патладжани с пътпъдъци, или в тенджера под налягане с гъби и бяло вино, както майка правеше гълъбчетата едно време... Ех, че ми възобнови спомените!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Зори, вземи за проба. И при Мария-пепеляшка има много хубава рецепта за пъдпъдъци.

    Светле, много ми се искаше да ги напълня в патладжани. От как ги показа една девойка в мама-та, все с патладжани асоциирам, като чуя пъдпъдъци. Но половинът отказа, няма да бъде вкусен.... патладжана. Все едно пък ще го яде.
    Поздрави и хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи, ние също си мислехме,че много постни ще излязат първия път като ги правих;))))затова ползвах сурова наденица за пълнеж, барабар с изрязаното от патладжаните, лук, чесън, подправки....опитай така;))))

    ОтговорИзтриване
  18. Умопомрачително е! Никога не съм яла пъдпъдъци, но ще го пробвам с удоволствие това ястия. Супер си Пепи!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Привет и от мен! У дома имаме един ловец,който бе възхитен от вкусната рецепта и обеща да ни зарадва с нея! Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  20. Дано поне да ги оскубе, приготвянето в гювеча е лесно :) Поздрави и на теб :)

    Пробвай, Дианка! Или поне убеди Ели да купи от нашето Метро и да те покани на гости :))

    Светле, ако има следващ път с пъдпъдъците няма начин да не ги пробвам след такова убеждение :) Пък и щом наденица има вътре, няма как да не са вкусни.

    ОтговорИзтриване
  21. Пепи, да си призная, едно време като младо момиче ;)))) ядох гургулици. Много вкусни бяха. Не знам дали са близки по вкус до пъдпъдъците, но сега като ги гледам твоите в чинията и като прочетох рецептата, много ми се иска да прибера чинията, но като гледам колко народ е писал преди мен, явно ми остава само да гледам и преглъщам. Сигурно вече няма помен и от перушината им даже. :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, ястието ти изглежда много вкусно приготвено!Известни са ми всички перипетии по обработването,така да се каже на тези миниатюрни пернати....Чудесно си представила всичко!

      Поздрави

      Изтриване
    2. Благодаря, Бети, поздрави и на теб!

      Изтриване
  22. Въведението ме разсмя,Пеп!
    Не съм скубала таквози чудо,но от теб съм чела и друг път,че е УжасТ :)!
    Но съм яла веднъж,страхотно е вкусно пъдпъдъчото!И сега като гледам твоите направоооо.... как ми се приискаха,мммм!
    Че и си играла да ги пълни,ама страшна си ,ей!За месенце ли е веднага ти се намества настроението за готвене!Само не разбрах защо макароните ще са придружени с нерви?

    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  23. Пепи,
    знам два начина от баща ми, той е ловец и много лесно знае как се скубят пъдпъдъци.Пъдпъдъците не се попарват с вряла вода.Поставят се във фризера за да замръзнат леко и тогава много лесно се оскубва перушината.Друг начин е пъдпъдъка след улова когато ще се оскубва да се остави в хладилник, да се охлади максимално и да се оскубе съвсем внимателно.След това пъдпъдъка се завива във вестник.Вестникът се запалва и пъдпъдъкът се опърля много лесно.Когато вестникът изгори пъдпъдъкът е готов.След това пъдпъдъкът се почиства както се почиства пернат дивеч.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Начина с фризера го пробвах, Ели, но пак не ми се отдава :) одраха се, вместо да се оскубят. Племениците ми-също ловци, ги скубят на място, веднага след лова и казват, че така е най-лесно. Ако половинЪт се прежали следващия ловен сезон да иде за пъдпъдъци - ще пробвам. Те без друго прибират всичко в хладилника, защото стоят там двата почивни дни.
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Пепи,
      да, и ние ги скубем след лова, така ги скубе татко.Но понякога особено есента пъдпъдъците са много мазни и мазнината им е много нежна.Тогава ги охлаждаме максимално за няколко часа и тогава внимателно се оскубват.
      Пробвай и ще видиш как ще се получи.
      Поздрави !

      Изтриване