Малка пауза с дивечовите рецепти, този сладък салам заслужава изключително внимание.
Ефектен, лесен и вкусен десерт. И точно по наш вкус - мноооого шоколадов!
Ефектен, лесен и вкусен десерт. И точно по наш вкус - мноооого шоколадов!
Много популярен напоследък в кулинарните блогове, а за голяма част от по-зрелите (да не кажа възрастни) блогъри - спомен от детството.
При мен спомена не от съвсем ранна възраст, а от първите трудови години, когато блендера и робота не бяха познати, а колежки разнасяха едни пакети с обикновени бисквити да начупват на ситни парченца в обедната почивка. Занятие, в което всяка колежка се включваше, щото не се знаеше дали след седмица няма тя да донесе няколко пакета бисквити.... Пък и следваше дегустация на продукта, смее ли някой да откаже при такава оферта?
Тук е мястото да вмъкна, че тогава шоколади (кеф ти млечен, бял, черен, че и с различни проценти какао) не се продаваха току-така. В повечето случаи беше "имаш познат магазинер - имаш хубава стока от магазина". Явно поради тази причина сладкия салам се правеше с какао (поне според спомените ми и записките в тетрадка №3). И тъй като някой ден ще стана свекърва, да го доизмрънкам както трябва - то какао ли беше? Едно с негърче, което е десетки години зад сегашното - ароматно, черно, плътно холандско какао, което ползвам от доста време.
Тук е мястото да вмъкна, че тогава шоколади (кеф ти млечен, бял, черен, че и с различни проценти какао) не се продаваха току-така. В повечето случаи беше "имаш познат магазинер - имаш хубава стока от магазина". Явно поради тази причина сладкия салам се правеше с какао (поне според спомените ми и записките в тетрадка №3). И тъй като някой ден ще стана свекърва, да го доизмрънкам както трябва - то какао ли беше? Едно с негърче, което е десетки години зад сегашното - ароматно, черно, плътно холандско какао, което ползвам от доста време.
От почти същите материали като на сладкия салам от много години правя тези шоколадови бонбони - любими на любимците и компания :)) но заради скучното търкаляне на поне 3 дузини от тях, напоследък ги разредих. Тези дни обаче Ели ме подсети за сладкия салам.
Който беше достойно оценен във и извън къщи, заради богатия шоколадов вкус :))
Който беше достойно оценен във и извън къщи, заради богатия шоколадов вкус :))
А най-хубавото на този "салам" е, че продуктите могат да варират - няма нужда от точното им спазване.
Продукти:
3 пак. обикновени бисквити от по 130 гр. (или общо ~400гр. бисквити)
~200 гр. черен шоколад
~ 100 гр. масло
~ 125 мл течна сметана (готварска)
1 пълна с.л. какао
4-5 с.л. захар (ако шоколада е млечен, а сметаната сладкарска - не трябва)
~150 гр. едро смлени ядки ( равни части орехи и лешник ползвах)
~50гр. сушени плодове - мих, извадих едни останали от Коледа парченца праскови и ананас.
1 с.л. есенция ром (вместо такава може 2 с.л. ром или коняк, но имам хубава есенция и докато не я свърша, няма да ползвам алкохола )
Приготвяне:
* Бисквитите се мелят на едро (или начупват. Ако нямате блендер или робот, или онази мелничка от старите, която е с бурканче, може да слагате бисквитите между два листа хартия и отгоре да ги "разточите" с бутилка - добрия стар начин )
* Сушените плодове се нарязват на ситно.
* Сметаната, заедно със захарта и маслото се загряват, но не до кипване.
* Шоколада се начупва и прибавя към тях; бърка се, докато се разтопи.
* Сметаната, заедно със захарта и маслото се загряват, но не до кипване.
* Шоколада се начупва и прибавя към тях; бърка се, докато се разтопи.
* Отмества се тенджерката от котлона и към сместа се прибавят начупените бисквити, ядки и сухи плодове; ванилията. Обърква се, докато се получи еднообразна шоколадова смес :)
* Оставя се да се охлади - в зависимост от температурата, времето е различно. Но обикновено 15 мин. са напълно достатъчни в хладилник.
* Приготвят се два листа свежо фолио и сместа разпределя в средата им по равно.
* С мокри ръце се оформя цилиндрично парче, завива се като бонбон - плътно; връзва се единия край и за да се избегне оставането на въздух в него се притиска и избутва хубаво сместа към вързаната част. Едва тогава се връзва (или усуква) и другия край на "салама".
* С ръце - както при точене се оформя хубаво руло, което се прибира на студено за поне 12ч.
* С ръце - както при точене се оформя хубаво руло, което се прибира на студено за поне 12ч.
* Ако ще се овалва в пудра захар: след като е престоял 15-20 мин. в хладилника, оформеното руло се изважда и овалва в пудрата захар и отново завива и прибира в хладилника да "узрее" :)) А аз имам предложение следващия път да го овалям в какао.....
* Много важно е нарязването да се извършва с остър нож - тъпия мачка сместа
От тези продукти излязоха две рула, с дебелина ~ 8 и дължина ~ 18 см.
Спомен от миналото! От дете не съм яла този салам и моя мъж скоро ме попита дали го помня. Явно е дошло време да се прави. Твоя е прекрасен,чак да се оближеш пред монитора. Поздравления!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Нинка, явно е дошло време :) Направи му на човека.
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Ей това парченце,дето е най-близичко на последната снимка,си го дръъъъъпвам лекинко за кафенцето!Много вкусно изглежда,Пеп!
ОтговорИзтриванеАз не съм правила,но приятелка прави,много ми харесва.
Хубава нова седмица!
Ще си го дръъъъпнеш Роси, но следващия път :)Тези дни пак ще правя, ще почерпя навреме. И повечко, че да подслади кафето.
ИзтриванеА ти защо не правиш? Или знаеш ли, ако покажеш на госпожицата рецепта, сигурна съм, че тя сама ще се справи.
Хубава нова седмица и на теб!
Като знам вече "риали" колко вкусен го правиш,без съмнение по твоята рецепта ще е и други няма да диря.Отметнах мислено продуктите като налични,ще видим в поч. дни какво ще хвърля да се топне в шоколада. :)) Ако го докарам красотен може и кадър да заслужи :)) .Прегръдка!
ИзтриванеЩе окъпеш нещо в шоколада, нали :)
ИзтриванеХайде, Роси, ще гледам какви ще ги свършиш ти :)
Пепи, ще ти призная - никога не съм яла сладък салам. Предполагам какъв ще е вкусът му и винаги съм си мислила, че няма да ми допадне, не съм заклет шокохолик, обаче ако го направя с бял ми се струва, че ще ми хареса :) Записвам си рецептата!
ОтговорИзтриванеЗори, не слагай какао, направи го с бял шоколад, а какаови бисквити за контраст. Сигурна съм, че ще ти хареса :)
ИзтриванеВъртиш-сучеш, но все до колбасарска визия го докарваш :)) Чудесно ти се е получил, Пепчик! И как си личи, че си веща с ножа - колко майсторски отрязани парчета само :)
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица :)
ъ-ъ-ъ-ъ ножа Инче е на Мише. Обясних му, че ми трябва много остър нож. Не, че моите са тъпи, ама като знам неговите какви са :) Сигурно имам изкривявания.... месарски да ги наречем. Добре, че не съм го видяла във форма на подкова :)
ИзтриванеМного усмихната седмица и на теб!
Уникален десерт с още по-умопомрачителни снимки, Пепи! Нося кафенце, от теб парченье... Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеГотово, Еви! Идвай с кафето, ако може - вземи по чашка от последното Latte Macchiato :) Това кафе ще ме преследва поне до утре на обяд.
ИзтриванеПрегръдка и хубава седмица и на теб!
Пепи,как си го издокарала само,като истински е...
ОтговорИзтриванеАз сам хапвала ,но никога не съм се опитвала да направя.
Приятна вечер!
Живе, а знаеш ли колко е лесен?
ИзтриванеПробвай, докато е зима и шоколада е препоръчителен :))
Лека нощ!
Ще ти дам аз на теб едни зрели и възрастни блогъри!!!! Ще те докопам, да знаеш!
ОтговорИзтриванеМожех да използвам и презрели, нали :))
ИзтриванеДокопай ме де; как чакам да почерпиш някой бонннбон :)
Най - накрая отворих публикацията:) откога я гледам и не ми я отваря. Много добре си го издокарала, саламчето, Пепи! И на форма, и на вкус, и на декорация! Думи нямам, прекрасно е! Желая ти хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеКенди-Кате, нали съм ти казвала, че сутрин рано качвам снимките от в къщи, а в обедната почивка гледам да пусна публикацията с рецептата :))
ИзтриванеЗатова така ти се появяват снимките и не се отваря публикация.
Благодаря ти, Хубава нова седмица и на теб!
И моите спомени от детството са свързани с него;-)
ОтговорИзтриванеТака го обичах.... Ще взема след твоето подстрекателство да завъртя един и аз- но с по-малко сланина;-)
Хубава вечер, Пепчо!
Наблегни на шоколада, Мъхче, в него е истината :-) така казват у нас.
ИзтриванеИ аз много го обичам тоя саламец:) Ама твоя досущ като купешки шпек си изглежда:))))
ОтговорИзтриванеДа ти кажа, аз като малка сякаш нямам спомен да съм яла точно така изглеждащ на вид, ама под формата на ежко бежко се правеше често. Пак бисквити, какао, масло, ядки и т.н.:)
Много апетитен, Пепчо! Черпя се и отивам на разходка из другите манджи:)
Дарееее, ама колко е калоричен, нали?!
ИзтриванеМалко му едри "сланинките" но ме притесняваше в блендера да не смелли на брашно пък бисквитите. Но добре се напоиха, не съжалявам, че ги оставих по-едри.
Ежко бежко виж сега се сещам, че сме правили за РД на приятелка, като ученички... Ама съм забравила :)) После пък младежите искаха бонбонки.... ей затова чак сега го правя този.
Да ти е сладко!
Мерси, сладко ми беше да "оближа монитора" :) Хаххахахаха
ИзтриванеДа, ежко-бежко бе класика, ама то си е същото де, сладък салам.
Ама все като погледна твоя и все шпек виждам. Много ефектен:)
И аз като правих му оставих по-едри парченца бисквити. По-интересен изглежда.:)
:-) така е
ИзтриванеПепи, от вчера отвсякъде ми се привижда сладкия ти салам :)) Прекрасен! Отдавна не съм яла, ама така е, като съм свикнала някой друг да ми го приготвя :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Таня, ама то верно където и да отвориш, все преди теб съм се "отчела" как да не го виждаш :))
ИзтриванеНе е ли време ти да приготвиш, вместо да чакаш ;-)
Поздрави и на теб!
Хихи :) страшна работа е това саламче... точно ми се намират малко бисквитки :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, Пепи :)
А на теб не ти трябва много, за да го направиш, нали Зори :)
ИзтриванеУспешна седмица на теб да е!
Пепи, благодаря ти, че ме подсети за тази чудна рецепта, отдавна не съм я правила :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно!
Благодаря, Ирка! Щом виртуоз-сладкар като теб ги харесва :) горда съм с продукцията :)))
ИзтриванеПрекрасен е,Пепи,
ОтговорИзтриванемного, много любим - аз правих скоро, но твоят изглежда неустоимо.
Чудесно оформление и снимки,
поздрави и хубав ден, Диана
И аз от детство обожавам този десерт, а никога не съм го приготвяла, май ще трябва да запозная децата със сладкия салам :) Пепи фантастичен изглежда твоят салам:)
ОтговорИзтриванеЧудна седмица и много усмивки!
Благодаря, Еве, хубава и успешна седмица и на теб да е!
ИзтриванеАко не си падате много по шоколадовите рецепти, намали шоколада наполовина; пък и за проба, да усетиш какъв ще е вашия вкус :)
За едната бройка да пропусна да коментирам тази рецепта.
ОтговорИзтриванеВкусна, вкусна и пак вкусна. И навява приятни спомени.
Обаче и аз не се броя за стар блогер!!!
Мда, Ели, ама така като казва "спомени" пак се връщаме на възрастта :))
Изтриванехехех не ми се карай де
Ох, кака, това много го обичам.
ОтговорИзтриванеКак само хубаво си го завъртяла, ммм, и с колко много материал, браво.:)))))
Извинявай, че не пиша много под рецептите с месо, но при мен е разбираемо. Иначе те следя винаги, Пепче.:))) Поздрави.:)
Не се притеснявай, че не коментираш местните, Рони; напълно разбираемо е за теб.
ОтговорИзтриванеКато дойде серията постни, тогава :)
За материала - няма начин; не сложиш ли много и хубав материала - и крайния резултат няма да е хубав.
Поздриви и хубави почивни дни на теб!
Постните ще ми бъдат много интересни, имам нужда от разнообразие в менюто у дома и все чакам някой да пусне нещо съблазнително без месо и да го опитам.:)))
ОтговорИзтриванеПепи, благодаря от свое име за прекрасния полъх от детството ни с особени адмирации, че в рецептата отсъства суров белтък, от който по принцип ме побиват тръпки :-))) Усмихнат ден и все повече творчески вдъхновения!
ОтговорИзтриванеНия Лесева
Благодаря ти, Ния!
ИзтриванеСуровите яйца наистина са си за притеснение, още повече при такова изобилие на пазара и не се знае колко време престояли. Аз и с домашни не си позволявам :)) да не минават топлинна обработка. Дори кратка да е.
Радвам се, че съм те върнала в мили спомени :)) Всичко хубаво на теб!
Току-що направих симпатичния и много вкусен салам. В коментарите си наричам някои рецепти "изчисти хладилник". Е, тази беше "изчисти шкаф" от понатрупалите се покрай Коледа ядки, шоколади, сушени плодове. Получилата се приятна мацаница беше надлежно стегната в две саламчета, после оваляни с пудра захар, след това увити в хартия за печене ... готови да поемат пътя към консуматорите си. Впрочем, забелязвам, че позабравените, но лесни и изпитани рецепти, като тази, се радват на най-голямо одобрение АНА
ОтговорИзтриванеЕдна година след този коментар, а аз го виждам сега. Липсваш ми, Ани. Дано си на по-добро място.
Изтриване