Страници

27 февруари 2012 г.

Кое е най-популярното ястие в България?

мезето, разбира се.     Няма българска трапеза без мезе, било с аперитив, било за виното. Ама пък каква звучна дума - мезе, а newsm53  Иначе биха могли да  се нарекат

Многоцветни яйчени кули. Но приемам и предложения за кръщаването им.


     И както в един виц се казва, трима канибали на самотен остров и бутилка ром.  Двама пият, с третия замезват. 
     Тъпа  шега посред нощ, но какво пък, името на блога не обещава нищо постно. 
     За разлика от долното мезе, което е изцяло безмесно. И  на което така или иначе не мога да му измисля име. Идеята я взех от една снимка при  Майстори готвачи,  но единия продукт не е  "одобрен" за ползване у нас (авокадото) а черния хайвер трудно се връзва на чаша ракия  (g) (g)  
 Вчера беше Сирни заговезни и на трапезата трябваше да има варени яйца, а аз разбира се се бях поунесла с броя на яйцата.....  които иначе са страхотно мезе (b) за ракия, поръсени с червен пипер и шарена сол.  Топеница с пармезан и зелении има много често готова, в хладилника, пастет от маслини се прави за 2 минути....... и така се роди горния кулинарно-колоритен шедьовър (дано следващия път имам наситено черни маслини).


Продукти: 
4 бр. сварени  яйца (внимателно, жълтъка да не посинява) 
~100 гр. пастет от маслини (4 с.л.)
~ 200 гр. (6 с.л.) топеница с пармезан*
сол 
ринг с d~ 6 см. **

Приготвяне: 
* На сварените яйца се разделят белтъците и жълтъците и настъргват в отделни купи. 
* Посоляват се и разбъркват внимателно, за да не се намачкат.
* Ринга се поставя в чинията и  в него се сипват 3 с.л. от зеления пастет със сирене(топеницата). Сместа се притиска с лъжицата.
* За следващ пласт се поставя жълтъка - половината от настъргания, притиска се отгоре. 
* Следва пласта от белтък; отново се притиска отгоре. Но не толкова, че да ги направи на каша (wait)  
* Най-отгоре се разпределя пастета от маслини. 
* Формата се издърпва нагоре с леко извиване напред-назад, за да могат да се отлепят пастетите. 
* Поръсва се с нарязан зелен лук (или друга зелена подправка по избор) и гарнира с препечена филийка. 
* А ако настърганите яйца са дошли в повече,  прибавяте им зелен   лук, лъжица горчица и  гарнирате и филията. 

* Вместо топеницата с пармезан - което си е пастет със зелени подправки - лук, чесън, магданоз, зехтин и точно този с орехови ядки, може да се сложи друг пастет със зелен цвят. 
**Трудно е човек да има ринг за всичко, а в този случай моя се оказа нисък и широк. Затова, както и друг път съм споменавала, често ползвам  PVC бутилки от вода: подбирам гладки, с еднакъв диаметър  на поне 6-7см. дължина и гладка, за да може да се изважда добре след направата на "кулата".

32 коментара:

  1. Още във фейсбук си харесах тази твоя идея, и сега потвърждавам , че е много добра!Благодаря, че сподели тайната за ринговете!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение, Пепи,
    с много вкусове и аромати, свежо и интересно оформление.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Дианка! Поздрави и на теб!
      Върху оформлението може още да се поработи, но друг път :)

      Изтриване
  3. Страшно вкусно ми изглежда! Но честно казано като видях заглавието, веднага си помислих за мусаката :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, да, мусака :) Тя е рядко срещано явление у нас :)

      Изтриване
  4. Пепи,много оригинално и красиво поднесено!Чудесно мезе!
    Благодаря за идеята и хубавите снимки!
    Весела и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела и спорна седмица и на теб, Мира!
      Благодаря и аз :)

      Изтриване
  5. Ах, Пепи много ми хареса това мезе! Подходящо за разядка, за салатка, за предястие, кой каквото му душа иска! Колоритно, вкусно, красиво! А може ли да попитам къде във фейсбук ги качваш тези вкусотии, че от Сончето разбирам, че там ги е видяла:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На всичко върви, Кате, само с кафето не :))
      Намерих те :)

      Изтриване
  6. Пепи, много красиво предложение. Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,и аз си почесах главицата с надежда да ми изникне подходящо име,но се затруднявам...май твоето за кулите си е съвсем добро :) !
    Много ми допада идейката ти,красивичко,цветничко,много вкусничко!
    И пак хубаво ме подсети за този тарикатлък с бутилката,че още си нямам рингове,мерсаж!

    Спорна седмица,дружке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ами аз пък като имам рингове, че... или понякога не стигат (защото искам да ги оставя докато стане време за сервиране) или пък не са точен размер. И много често ползвам бутилки такива.
      Хубави почивни дни на теб, дружке мила!

      Изтриване
  8. За заглавие едва ли бих могла да помогна, но мезето ти изглежда много апетитно, Пепи! Прегръдки и спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Евка! И на теб спорна и усмихната да е!

      Изтриване
  9. Много свежо предложение:)

    Успешна и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Краси!
      Хубава и спорна седмица на теб!

      Изтриване
  10. Пепи, много красиво и ефектно!!! Страхотни снимки и поздравления за хубавата идея :)
    А на всичкото отгоре и вкусно :)
    Успешна нова седмица и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви! В идеята има много хляб - може да се съчетаят доста продукти - важно е, контраст да има и сходни вкусове.
      Успешна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Харесва ми, харесва ми :) Ще се прави и у дома, мезето е много на почит у нас :)
    Поздрави, Пеп и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще се радвам да ти хареса, Зори! А ти винаги можеш да го обогатиш, знам те :)

      Изтриване
  12. Пепчо,
    абсолютно си права за българина и мезето. Пък това мезе си е универсално, защото става и за вино, и за бира и за ракия и да не изброявам. Е, има и изключения. И така повдигнато като кула, ми повдигна и настроението, макар да седя на една гола морковена салата в момента;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Мъхче. Става за вино, бира, ракия... пък и за безалкохолно :)
      Не е ли време в почивните дни да оставяш морковената салата на заден план :

      Поздрави и хубав уикенд!

      Изтриване
  13. Това много ми допадна!Обичам вкусните рецепти да са и красиви! Ей, машина си ти, мда...! Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От плът и кръв :) Кое повече, кое по-малко :)
      Поздрави, Гуинет и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  14. Страхотно! Обичам такива неща! Наистина суперско!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесно мезе и чудесно поднесено, Пепи. Ние ще си го знаем като кулата на Пепчо, ако беше я наклонила малко, можеше и мезе Пиза да стане, хехе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехех, кулата на Пиза, нали? Павлети, ти да нямаш ясновидски способности? Както бях решила да сложа още зехтин на топеницата, че ми беше гъста, като нищо щеше да се наклони :)

      Изтриване
  16. Е, Пепи, Разядка по канибалски, или Канибалска разядка:) Нищо че няма мръвка. Все пак е разядка, а после се знае, какво ще има след нея:) Хаххахахахах
    Майтап!;)

    ОтговорИзтриване
  17. Разядката на канибалите може, а :))Правилно, Даре, не се знае какво ще има след нея.
    Дано не е постен бобец :))

    ОтговорИзтриване