Страници

22 март 2012 г.

Сладкиша с меденки


На Ече,  Елена Бозова, участник тази седмица в Черешката на тортата. Мда, пак от там. В този часови  сектор обикновено сме се прибрали и още по-обикновено приготвям салата и масата да вечеряме. Защо обяснявам кога правя салата ли? Ами за да стане ясно, че по това време телевизора го слушам, вместо да гледам. Не че през другото време  се взирам в него пък...  Когато нещо ми грабне слуха обаче, слушам  :smile1: много внимателно. 
     Този сладкиш с меденки е от типа на ония бонбони от бисквити и ядки; или като на сладкия салам. С тази разлика, че има настърган плод вътре, което всъщност ме грабна. И тъй като съвсем скоро у нас довършиха много шоколадов сладък салам, реших, че мога да си позволя да направя нещо плодово и млечно. Рецептата не дочаках, но пък и с меденки, ябълки и ядки нямаше какво да сбъркам. И тъй като имам хубаво цедено мляко, а сметана забравих да купя - направих сладкиша с него, а за да  подхожда крема на меденките - подсладих с мед.
     Много приятен сладкиш, лек и ароматен.

Продукти: (форма с d ~ 24 см.)

* 200 гр. меденки (обикновени) 
2 ябълки 
1ч.л. канела (5гр) 
100гр. разтопено масло 
150гр. едро смлени орехи.

400 гр. цедено мляко 
80 гр. мед 
сухи плодове и ядки (лешник) за украса 

Приготвяне: 
* Меденките се начупват на едро и заедно с настърганите на средно ренде  ябълки, смлените ядки и канелата - объркват. 
* Прибавя се разтопеното масло и  обърква отново.
* Готовата смес се прехвърля във форма с откопчаващи страници (ако нямате такава може и ринг, поставен на равна чиния с подложено свежо фолио отдолу и по вътрешността на ринга) 
* Притиска във формата, отгоре намазва с предварително разбърканото цедено мляко с мед.
* Поръсено със смлените ядки и украсява със сухите плодове по желание. 
* Оставя се в хладилник да престои 6-8 часа., след което се изважда от формата.  
* Ако сте ползвали ринг - той се изважда, развива се  фолиото настрани и с усукване от двата му края се измъква изпод сладкиша, който вече е доста устойчив на местене. 


47 коментара:

  1. Много добре звучи!И аз обикновено като има готварски предавания ги слушам вместо да ги гледам.Чуден сладкиш Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Някак си не те виждам и теб да седнеш на едно място и да гледаш тв, а :))

    ОтговорИзтриване
  3. Тази рецепта е гениална, защото е простичка и лесна, а съчетава уникални и страшно съвместими като вкус продукти.
    Благодаря ти, че я сподели, Пепи, не съм я гледала, нито слушала и заслугата, че сладкиша в скоро време ще се облещи у дома на масата, ще е изцяло твоя.:)
    Поздрави.:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Рони. С малко продукти - но на място.
      Надявам се да ти хареса и на теб!
      Поздрави и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  4. Пепи, голЕма беля ми направи ....
    Снощи ламите видяха сладкиша и наредиха да им правя....Казах им, че не си написала рецептата, ама ей я на и нея....:))))
    И сега, какво правя аз, благодарение на теб...Добре поне, че е от бързите.
    Желая ти приятна почивка, Пеп!
    Нора и....ламите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тутулинче, нали сме се разбрали да гледаш по блогове и сайтове кулинарни когато си сама? Как можа пред девойките? Пада ти се сега; направи им.
      Приятна вечер и поздрави и на вас четирите :)

      Изтриване
  5. Чудесен десерт. Добре че гледаш предаването и записваш рецепти.
    А и ги прилагаш, та да си кажеш мнението. Така съм сигурна, че изделието си заслужава труда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слушам, Ели, слушам. Но задължително върви като фон от 20 до 21ч. В 21 ч. сменяме с конкуренцията :)

      Изтриване
  6. А така,стига с този шоколад,че ще вземе да потече вече и от чешмата ви,Пеп!
    Вкусът се възпитава,поне по мое лично наблюдение-аз пък преди не ядах шоколадови десерти,и по принцип спокойно минавах и без десерти,но с този блог....а после и покрай вас...само за сладичко се кокоря!
    Та...много добре си направила с този плодов сладкиш,а сочната млечна пелена отгоре страхотно ми харесва!Като добавим и аромата ябълки-конела....прелест!
    п.п.Ние по това време вече "вдигаме" масата :) .
    Хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, да! Сега ние сме виновни, че ти наблягаш на шоколадовите десерти :))
      Възпитава се.... ама нечий. Познай девойчето колко яде от него. Ние си го хапнахме; почерпих...
      А вие с масата :)) ами рано сядате :))
      Хубави почивни дни на теб, мило другарче!

      Изтриване
  7. Ох, изглежда фантастично! Добра идея и реализация....

    ОтговорИзтриване
  8. Пеп-чо специални благодарности от мен! "Слушах" го и аз това предаване учейки за един изпит и не успях да запиша рецептата, за което много съжалих. Страхотен е сладкиша и ще се пробва задължително :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, ГАби, сега имаш възможност да го направиш :)
      Хубави почивни дни на теб! И успех на изпита!

      Изтриване
  9. Тази торта ужасно лесна и уникално вкусна рпрепоръчвам Ви я.......
    Лека вечер....

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Пепи! Както винаги си чудесна! (Милена-Иршад :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря, Милена :)Ако не ми беше напомнила днес, публикацията щеше да си стои в чернова :)

      Изтриване
  11. Мерси, Пепчо, че ми обърна внимание на тази рецепта. Редовно гледам Черешката на тортата, но този сладкиш първоначално не ми направи впечатление. Но като гледам твоите апетитни снимки, още утре ще бъде приготвен за закуска на децата.

    Хубав, слънчев и пролетен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, понякога трябва допълнителен стимул :) На Елена сладкиша го показаха във формата... нали се сещаш, че няма как да е апетитен така. Да не забравиш, че трябва да отлежи малко.
      Хубави и слънчеви почивни дни и на теб!

      Изтриване
  12. Изглежда прекрасно! Щом няма да се пече, още по-добре:)

    ОтговорИзтриване
  13. Напомня ми на една мюсли торта, която преди време беше хит в кулинарните форуми. Изглежда много апетитно, Пепи! Прекрасен уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, на Роси тортата с мюсли. Тя и у нас беше хит ... сега е при младежа Ники. Заради овесените ядки. Тази също е лека торта :)) но без овеса, че все си имах един недоволен. Овеса бил за...
      Благодаря ти, Еви, прегръдка и хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  14. Сладкишът ти е чуден, Пепи!

    Благодаря ти, че сподели рецептата. Много ги обичам такива, които са лесни и вкусни. :)

    Прегръдки и един прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички ги обичаме такива, Вени :)
      Хубав неделен ден на теб!

      Изтриване
  15. Пепи,този сладкиш и аз съм си го харесала.Лесен и вкусен се оказва от мнението на гостите.Много се забавлявах тази седмица с тях...И чаша боза не бих отказала.Имам рецептата за тази боза в стария тефтер от преди 10 години,но кой да направи?
    Приятни почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти да я направиш сега, предлагам :) За да не чакаш още 10 години.
      А те гостите харесаха, харесаха, пък рязаха в оценките :)
      После да кажеш дали ти е харесал сладкиша.
      Лека нощ и хубав неделен ден и на теб!

      Изтриване
  16. Интересна рецепта, много ми допада начина на приготвяне и комбинацията от вкусове. Малкият сигурно няма да се зарадва на присъствието на настъргани ябълки (тъй като плодовете и зеленчуците са ни болна тема), но ако вкусът на меденките преобладава, може и да не се усети ;) Заслужава си да пробвам, благодаря за идеята :)
    Хубава съботна вечер и слънчев празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Настържи ябълките на по-ситно ренде тогава, само внимавай да не се окислят и потъмнеят. Те и тук не се усещат много (стъргах на средно, за да не става на каша), но наистина си заслужава да пробваш.
      Лека нощ и хубав празник и на теб утре!

      Изтриване
  17. Много ми допада :) ще изпробвам и аз!
    Хубава вечер, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лека нощ на теб, Зори!
      Предполагам ще ти хареса, с мед, ядки и канела :))

      Изтриване
  18. Чудесна идея за бърз и лесен десерт! Обичам такива рецепти :))) Благодаря ти много за идеята!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, Дианка :)
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  19. Това е една чудесна идея,Пепи, много ми харесва като визия и вкус!
    А къде са картофените сандвичи /не можах да отворя рецептата/-
    този имах шанс да съм сред първите :)
    Сърдечни поздрави, хубава нова седмица,
    много усмивки и пролетно вдъхновение,Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, готово, видими са вече :))
      Слагам ги като нови публикации, но чакат да ги проверя, че нощем е много късно, та да се видя какви съм ги писала :)
      Поздрави и на теб и много усмихната седмица!

      Изтриване
  20. пропуснах рецептата по време на предаването,благодаря,чете има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Рядко пробвам нещо от там, но този сладкиш е много свеж.

      Изтриване
  21. Ще стане ли със заквасена сметана вместо с цедено мляко?

    ОтговорИзтриване
  22. Защо никой не споделя какъв е бил резултатът, а само намерения, че ще направи десерта?
    Аз пробвах, като спазих точния грамаж и съставките. Още в началото ми се стори странно, че от 200 гр. меденки ще се получи тази голяма основа на тортата. Първо, стана доста по-тънък блата и второ с това количество масло и ябълки стана с доста водниста консистенция. Не за пръв път забелязвам в различни блогове и сайтове, че написаните количества не водят до показания резултат. Н. Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен пък основата изобщо не е голяма - ф 24 е. и както виждате е поставена в чиния за сервиране на основно, която също не е голяма. А самият блат е не по-бедел от 3 см.
      Сладкишът съм го правила неведнъж и да, меденките са 200 г. С още 150 г. орехи, не виждам как 100 г масло ще разводнят положението, освен ако маслото Ви не е хубаво, а е от онези с ниско % съдържание на мазнини, които като се разтопят и им се утаява вода. Или ако сте настъргали ябълките на ситно ренде, при което излиза голяма част от сока им.
      Резултатът е споделен от доста дами, които го направих - в готварския пофорум на бг-мама, след предаването, но тук няма как да го отчетат със снимка, както се и въртя в кулинарните групи във ФБ.
      П. Стоева

      Изтриване
    2. ПП: Не знам за другите блогове, но тук всичко е приготвено и снимано със съвсем обикновен фотоапарат от мен и това, което се вижда е крайния резултат.

      Изтриване
  23. Благодаря за отговора! Наистина крайният резултат изглежда чудесно! Да, и моята форма е толкова голяма, но 3 см не е малко. Като масло използвах "Домлян". Мисля, че е прилично като качество, но може и да бъркам. По принцип една меденка е около 50 гр. Мисля, че като се разпределят 4 бр., няма как да се получи така. Но пак ще кажа, че може и аз нещо да бъркам. Ще трябва да пробвам пак.
    Н. Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ползвам пакет меденки - готови, те са малки, не знам колко грама е едната.
      А маслото - като го разтопите и оставите да стегне пак - ще видите дали има вода. Скептична съм към нашите масла; все от мандри произведени..... но на някои сладки често са ме подвеждали (точно заради влагата в тях) и не ги купувам. Избрала съм 2-3 немски марки, които пускат в големите вериги през 2-3 месеца на промоция - и прилична цена - и зареждам от тях по 6-7 пакета, които издържат доста време в хладилник пък. (някои от немските също са с водата)
      Ако решите да опитате пак - провете и ябълките какви са - ако са много сочни, настържете на едро ренде и поотцедете. Има сортове, които са по-пръхкави за хапване и не толкова сочни (хлебни, както им казва дъщеря ми) и са подходящи за сладкиши.

      Изтриване
  24. Да, това с ябълките е добра идея. Мисля, че и те допринесоха. Искам да кажа и за цеденото мляко. Явно нищо не може да замести домашно направеното. Това, което взех (българско)и използвах като глазура, стана абсолютно течно на сутринта, вместо обратното. И в съдържанието пише "сгъстител", какъвто според мен не трябва да съществува в едно цедено кисело мляко. Ами това е, като направя пак, ще споделя :)
    Н. Василева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съветвам да си изцеждате кислото мляко. Дори, когато е за салата, като се осоли и разбърка, пак се втечнява. Не трябва да е със сгъстители, но явно в търговската ммрежа това се продава.
      Стискам паци да се получи следващия път!
      ПП: Вместо с цедено мляко съм го правила със заквасена сметана - има мааааалко по-киселичък вкус, който на мен ми допада.

      Изтриване