На Ече, Елена Бозова, участник тази седмица в Черешката на тортата. Мда, пак от там. В този часови сектор обикновено сме се прибрали и още по-обикновено приготвям салата и масата да вечеряме. Защо обяснявам кога правя салата ли? Ами за да стане ясно, че по това време телевизора го слушам, вместо да гледам. Не че през другото време се взирам в него пък... Когато нещо ми грабне слуха обаче, слушам много внимателно.
Този сладкиш с меденки е от типа на ония бонбони от бисквити и ядки; или като на сладкия салам. С тази разлика, че има настърган плод вътре, което всъщност ме грабна. И тъй като съвсем скоро у нас довършиха много шоколадов сладък салам, реших, че мога да си позволя да направя нещо плодово и млечно. Рецептата не дочаках, но пък и с меденки, ябълки и ядки нямаше какво да сбъркам. И тъй като имам хубаво цедено мляко, а сметана забравих да купя - направих сладкиша с него, а за да подхожда крема на меденките - подсладих с мед.
Много приятен сладкиш, лек и ароматен.
Продукти: (форма с d ~ 24 см.)
* 200 гр. меденки (обикновени)
2 ябълки
1ч.л. канела (5гр)
100гр. разтопено масло
150гр. едро смлени орехи.
400 гр. цедено мляко
80 гр. мед
сухи плодове и ядки (лешник) за украса
Приготвяне:
* Меденките се начупват на едро и заедно с настърганите на средно ренде ябълки, смлените ядки и канелата - объркват.
* Прибавя се разтопеното масло и обърква отново.
* Готовата смес се прехвърля във форма с откопчаващи страници (ако нямате такава може и ринг, поставен на равна чиния с подложено свежо фолио отдолу и по вътрешността на ринга)
* Притиска във формата, отгоре намазва с предварително разбърканото цедено мляко с мед.
* Поръсено със смлените ядки и украсява със сухите плодове по желание.
* Оставя се в хладилник да престои 6-8 часа., след което се изважда от формата.
* Ако сте ползвали ринг - той се изважда, развива се фолиото настрани и с усукване от двата му края се измъква изпод сладкиша, който вече е доста устойчив на местене.
Много добре звучи!И аз обикновено като има готварски предавания ги слушам вместо да ги гледам.Чуден сладкиш Пеп!
ОтговорИзтриванеНякак си не те виждам и теб да седнеш на едно място и да гледаш тв, а :))
ОтговорИзтриванеТази рецепта е гениална, защото е простичка и лесна, а съчетава уникални и страшно съвместими като вкус продукти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че я сподели, Пепи, не съм я гледала, нито слушала и заслугата, че сладкиша в скоро време ще се облещи у дома на масата, ще е изцяло твоя.:)
Поздрави.:))
Така е, Рони. С малко продукти - но на място.
ИзтриванеНадявам се да ти хареса и на теб!
Поздрави и хубави събота и неделя!
Пепи, голЕма беля ми направи ....
ОтговорИзтриванеСнощи ламите видяха сладкиша и наредиха да им правя....Казах им, че не си написала рецептата, ама ей я на и нея....:))))
И сега, какво правя аз, благодарение на теб...Добре поне, че е от бързите.
Желая ти приятна почивка, Пеп!
Нора и....ламите
Тутулинче, нали сме се разбрали да гледаш по блогове и сайтове кулинарни когато си сама? Как можа пред девойките? Пада ти се сега; направи им.
ИзтриванеПриятна вечер и поздрави и на вас четирите :)
Чудесен десерт. Добре че гледаш предаването и записваш рецепти.
ОтговорИзтриванеА и ги прилагаш, та да си кажеш мнението. Така съм сигурна, че изделието си заслужава труда.
Слушам, Ели, слушам. Но задължително върви като фон от 20 до 21ч. В 21 ч. сменяме с конкуренцията :)
ИзтриванеА така,стига с този шоколад,че ще вземе да потече вече и от чешмата ви,Пеп!
ОтговорИзтриванеВкусът се възпитава,поне по мое лично наблюдение-аз пък преди не ядах шоколадови десерти,и по принцип спокойно минавах и без десерти,но с този блог....а после и покрай вас...само за сладичко се кокоря!
Та...много добре си направила с този плодов сладкиш,а сочната млечна пелена отгоре страхотно ми харесва!Като добавим и аромата ябълки-конела....прелест!
п.п.Ние по това време вече "вдигаме" масата :) .
Хубав уикенд,мила!
а, да! Сега ние сме виновни, че ти наблягаш на шоколадовите десерти :))
ИзтриванеВъзпитава се.... ама нечий. Познай девойчето колко яде от него. Ние си го хапнахме; почерпих...
А вие с масата :)) ами рано сядате :))
Хубави почивни дни на теб, мило другарче!
Ох, изглежда фантастично! Добра идея и реализация....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти :)
ИзтриванеПеп-чо специални благодарности от мен! "Слушах" го и аз това предаване учейки за един изпит и не успях да запиша рецептата, за което много съжалих. Страхотен е сладкиша и ще се пробва задължително :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕто, ГАби, сега имаш възможност да го направиш :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб! И успех на изпита!
Тази торта ужасно лесна и уникално вкусна рпрепоръчвам Ви я.......
ОтговорИзтриванеЛека вечер....
Така е :) А кой ни я препоръчва?
ИзтриванеБлагодаря ти, Пепи! Както винаги си чудесна! (Милена-Иршад :))
ОтговорИзтриванеи аз благодаря, Милена :)Ако не ми беше напомнила днес, публикацията щеше да си стои в чернова :)
ИзтриванеМерси, Пепчо, че ми обърна внимание на тази рецепта. Редовно гледам Черешката на тортата, но този сладкиш първоначално не ми направи впечатление. Но като гледам твоите апетитни снимки, още утре ще бъде приготвен за закуска на децата.
ОтговорИзтриванеХубав, слънчев и пролетен уикенд!
Краси, понякога трябва допълнителен стимул :) На Елена сладкиша го показаха във формата... нали се сещаш, че няма как да е апетитен така. Да не забравиш, че трябва да отлежи малко.
ИзтриванеХубави и слънчеви почивни дни и на теб!
Изглежда прекрасно! Щом няма да се пече, още по-добре:)
ОтговорИзтриванеТова е най-доброто, че не се пече :))
ИзтриванеНапомня ми на една мюсли торта, която преди време беше хит в кулинарните форуми. Изглежда много апетитно, Пепи! Прекрасен уикенд ти желая! :)
ОтговорИзтриванеда, на Роси тортата с мюсли. Тя и у нас беше хит ... сега е при младежа Ники. Заради овесените ядки. Тази също е лека торта :)) но без овеса, че все си имах един недоволен. Овеса бил за...
ИзтриванеБлагодаря ти, Еви, прегръдка и хубави почивни дни и на теб!
Сладкишът ти е чуден, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели рецептата. Много ги обичам такива, които са лесни и вкусни. :)
Прегръдки и един прекрасен weekend!
Всички ги обичаме такива, Вени :)
ИзтриванеХубав неделен ден на теб!
Пепи,този сладкиш и аз съм си го харесала.Лесен и вкусен се оказва от мнението на гостите.Много се забавлявах тази седмица с тях...И чаша боза не бих отказала.Имам рецептата за тази боза в стария тефтер от преди 10 години,но кой да направи?
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни ти желая!
Ти да я направиш сега, предлагам :) За да не чакаш още 10 години.
ИзтриванеА те гостите харесаха, харесаха, пък рязаха в оценките :)
После да кажеш дали ти е харесал сладкиша.
Лека нощ и хубав неделен ден и на теб!
Интересна рецепта, много ми допада начина на приготвяне и комбинацията от вкусове. Малкият сигурно няма да се зарадва на присъствието на настъргани ябълки (тъй като плодовете и зеленчуците са ни болна тема), но ако вкусът на меденките преобладава, може и да не се усети ;) Заслужава си да пробвам, благодаря за идеята :)
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер и слънчев празник утре!
Настържи ябълките на по-ситно ренде тогава, само внимавай да не се окислят и потъмнеят. Те и тук не се усещат много (стъргах на средно, за да не става на каша), но наистина си заслужава да пробваш.
ИзтриванеЛека нощ и хубав празник и на теб утре!
Много ми допада :) ще изпробвам и аз!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Пеп!
Лека нощ на теб, Зори!
ИзтриванеПредполагам ще ти хареса, с мед, ядки и канела :))
Чудесна идея за бърз и лесен десерт! Обичам такива рецепти :))) Благодаря ти много за идеята!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Моля, Дианка :)
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб!
Това е една чудесна идея,Пепи, много ми харесва като визия и вкус!
ОтговорИзтриванеА къде са картофените сандвичи /не можах да отворя рецептата/-
този имах шанс да съм сред първите :)
Сърдечни поздрави, хубава нова седмица,
много усмивки и пролетно вдъхновение,Диана
Диди, готово, видими са вече :))
ИзтриванеСлагам ги като нови публикации, но чакат да ги проверя, че нощем е много късно, та да се видя какви съм ги писала :)
Поздрави и на теб и много усмихната седмица!
пропуснах рецептата по време на предаването,благодаря,чете има!
ОтговорИзтриванеМоля :) Рядко пробвам нещо от там, но този сладкиш е много свеж.
ИзтриванеЩе стане ли със заквасена сметана вместо с цедено мляко?
ОтговорИзтриванеЩе стане, слагай :)
ИзтриванеЗащо никой не споделя какъв е бил резултатът, а само намерения, че ще направи десерта?
ОтговорИзтриванеАз пробвах, като спазих точния грамаж и съставките. Още в началото ми се стори странно, че от 200 гр. меденки ще се получи тази голяма основа на тортата. Първо, стана доста по-тънък блата и второ с това количество масло и ябълки стана с доста водниста консистенция. Не за пръв път забелязвам в различни блогове и сайтове, че написаните количества не водят до показания резултат. Н. Василева
Според мен пък основата изобщо не е голяма - ф 24 е. и както виждате е поставена в чиния за сервиране на основно, която също не е голяма. А самият блат е не по-бедел от 3 см.
ИзтриванеСладкишът съм го правила неведнъж и да, меденките са 200 г. С още 150 г. орехи, не виждам как 100 г масло ще разводнят положението, освен ако маслото Ви не е хубаво, а е от онези с ниско % съдържание на мазнини, които като се разтопят и им се утаява вода. Или ако сте настъргали ябълките на ситно ренде, при което излиза голяма част от сока им.
Резултатът е споделен от доста дами, които го направих - в готварския пофорум на бг-мама, след предаването, но тук няма как да го отчетат със снимка, както се и въртя в кулинарните групи във ФБ.
П. Стоева
ПП: Не знам за другите блогове, но тук всичко е приготвено и снимано със съвсем обикновен фотоапарат от мен и това, което се вижда е крайния резултат.
ИзтриванеБлагодаря за отговора! Наистина крайният резултат изглежда чудесно! Да, и моята форма е толкова голяма, но 3 см не е малко. Като масло използвах "Домлян". Мисля, че е прилично като качество, но може и да бъркам. По принцип една меденка е около 50 гр. Мисля, че като се разпределят 4 бр., няма как да се получи така. Но пак ще кажа, че може и аз нещо да бъркам. Ще трябва да пробвам пак.
ОтговорИзтриванеН. Василева
Ползвам пакет меденки - готови, те са малки, не знам колко грама е едната.
ИзтриванеА маслото - като го разтопите и оставите да стегне пак - ще видите дали има вода. Скептична съм към нашите масла; все от мандри произведени..... но на някои сладки често са ме подвеждали (точно заради влагата в тях) и не ги купувам. Избрала съм 2-3 немски марки, които пускат в големите вериги през 2-3 месеца на промоция - и прилична цена - и зареждам от тях по 6-7 пакета, които издържат доста време в хладилник пък. (някои от немските също са с водата)
Ако решите да опитате пак - провете и ябълките какви са - ако са много сочни, настържете на едро ренде и поотцедете. Има сортове, които са по-пръхкави за хапване и не толкова сочни (хлебни, както им казва дъщеря ми) и са подходящи за сладкиши.
Да, това с ябълките е добра идея. Мисля, че и те допринесоха. Искам да кажа и за цеденото мляко. Явно нищо не може да замести домашно направеното. Това, което взех (българско)и използвах като глазура, стана абсолютно течно на сутринта, вместо обратното. И в съдържанието пише "сгъстител", какъвто според мен не трябва да съществува в едно цедено кисело мляко. Ами това е, като направя пак, ще споделя :)
ОтговорИзтриванеН. Василева
Съветвам да си изцеждате кислото мляко. Дори, когато е за салата, като се осоли и разбърка, пак се втечнява. Не трябва да е със сгъстители, но явно в търговската ммрежа това се продава.
ИзтриванеСтискам паци да се получи следващия път!
ПП: Вместо с цедено мляко съм го правила със заквасена сметана - има мааааалко по-киселичък вкус, който на мен ми допада.