Страници
▼
22 октомври 2012 г.
Експериментите с горчица продължават.........
Горчица с естрагон
Опитите с горчицата продължават; намерила съм и съмишленик в консумирането и.
Новото на тази горчица не е "огромната" разлика от прибавянето на естрагон, а начина и на приготвяне - този път смлях предварително зърната синап (за по две-три секунди, колкото да не са цели, но пак да остане едра), прибавих останалите продукти накуп в блендера да се разбъркат. Е, сместа остана сравнително рядка - нещо като боза. Вярно, че като престоя 3-4 дни се сгъсти прилично, но като начин за приготвянето определено ще остане този с накисването на зърната, после пасатор и останалите продукти. И тъй като тази е съвсем леко (приятно) люта, хряна също отпада :) поне за мен.
Продукти:
50гр. бял синап + 50 гр. черен синап
150 мл. ябълков оцет
1 пълна с.л. мед
сол (1/2каф. лъжичка, но е на вкус)
1 каф. л. куркума (за цвят е)
2 с.л. естрагон (сух ми е, нямам пресен по това време)
30 мл .бяло вино
150 мл. олио
Приготвяне:
* Зърната синап се мелят в машинка за подправки - в случая не ситно смлени, а едро )
* Изсипват се всички продукти в блендер, прибавят се семената и всичко се разбива до хомогенна смес (да се поеме олиото)
* Прехвърля се в кутия/буркан с капак и прибира в хладилника.
* Времето на зреене тук е около седмица.
Генерален извод
Продуктите за горчица у нас ще останат тези, а метода на приготвяне - като на тази с хрян. Т.е. синапа се накисва в оцета за 24ч., след това с останалите продукти и пасатора до гладка смес.
Ама каква хубава чашка-чушка Пепи!
ОтговорИзтриванеИ горчицата е вкусничка, и снимките колоритни!
Ще последвам съветите ти, като си я приготвям.
Прегръдки и хубава вечер!
да, Кате. Ако не обичаш люта - сложи само бял синап. Черния люти.
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер на теб!
Пепи, страшна си, чак и горчица сама си правиш...вкъщи само аз хапвам, и то по мъничко, че люто никак не обичам и с едно бурканче карам половин година. Твоята изглежда много съблазнителна, а и как само оригинално си ни я поднесла...
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти пожелавам!
Аз не че примирам по нея, но я ползвам и за мариноване на меса. Затова ми върви в къщи. Пък се научих да я ям с разните дресинги за салати.
ИзтриванеЩе се повторя, май трябва и горе да го напиша - ако искаш не-люта горчица, пробвай само с бял синап.
Хубава вечер и на теб!
Смело с експериментите, Пепи!Ако се свършат дегустаторите, свиркай:)
ОтговорИзтриванеДобре :) така пък имам стимул, нали?
ИзтриванеНяма как, трябва да се набавят продуктите и да се пробва домашна горчица, така изкусително е представена, че не остава друго, освен хукване по пазарите и набавяне на продуктите...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика :)
ИзтриванеПепи,защо ли не си забраня да те посещавам преди да е наближил обяд?Много се наказвам да знаеш,особено с тази кокетна и много фотогенична чашка с домашна едрозърнеста горчица,че и любимо цвекло,че и пъстро яйчице,че и босилека ти е като пролетен....аааа,искааааам и аз!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава седмица с още по-хубав край :) !
ааа, босилека сега е невероятен.Тъмно зелен вече на цвят, с по-дебели стъбълца и големи листа - няма общо с оня летния, който оставаше по-мижав :)) но все пак устояваше на върлото слънце, на което го отглеждах.
ИзтриванеИначе като минаваш по обедно време, донеси някое парче месо да намажем :)) така с яйцата само - бедна работа.
Благодаря!
Страхотен експеримент!Много идейна чашка:)
ОтговорИзтриванеи успешен :)
ИзтриванеПепи, тази рецепта освен че е много идейна, е и много полезна. Няма по-хубаво от домашно приготвеното и ще се възползвам още тези дни! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, да ти допадне и на теб повече домашната :)
ИзтриванеПепи супер горчица отново. Аз намерих смлян синап,бял. Дали ще се получи с него или по-добре да взема на зърна?
ОтговорИзтриванеДиде, смления не знам дали ще е запазил аромата си и дали ще поеме така течностите. Знаеш, че не се знае кога е смлян и пакетиран. Според мен - поне първия път, като правиш, си купи на зърна и ти ги смели.
ИзтриванеПепи, идеите ти с горчица много ми допадат -
ОтговорИзтриванесвежи, цветни и апетитни!
Благодаря за споделените експерименти,
иска ми се да ги опитам и ще...:)
Сърдечни поздрави и хубава есен, Диана
Благодаря ти, Диди, поздрави и на теб!
Изтриване