Страници

22 октомври 2012 г.

Експериментите с горчица продължават.........


Горчица с естрагон

  Опитите с горчицата продължават; намерила съм и съмишленик в консумирането и.
Новото на тази горчица не е "огромната" разлика  от прибавянето на естрагон, а начина и на приготвяне - този път смлях предварително зърната синап (за по две-три секунди, колкото да не са цели, но пак да остане едра), прибавих останалите продукти накуп в блендера да се разбъркат. Е, сместа остана  сравнително рядка  - нещо като боза. Вярно, че като престоя 3-4 дни се сгъсти прилично, но като начин за приготвянето определено ще остане този с накисването на зърната, после пасатор и останалите продукти.  И тъй като тази е съвсем леко (приятно) люта, хряна също отпада :) поне за мен. 







Продукти: 
50гр. бял синап + 50 гр. черен синап 
150 мл. ябълков оцет
1 пълна с.л. мед
сол (1/2каф. лъжичка, но е на вкус) 
1 каф. л. куркума (за цвят е)
2 с.л. естрагон (сух ми е, нямам пресен по това време) 
30 мл .бяло вино 
150 мл. олио 


Приготвяне: 
* Зърната синап се мелят в машинка за подправки - в случая не ситно смлени, а едро ) 
* Изсипват се всички продукти в блендер, прибавят се семената и всичко се разбива до хомогенна смес (да се поеме олиото) 
* Прехвърля се в кутия/буркан с капак и прибира в хладилника. 
* Времето на зреене тук е около седмица. 

Генерален извод newsm53 
Продуктите за горчица у нас ще останат тези, а метода на  приготвяне - като на тази с хрян. Т.е. синапа се накисва в оцета за 24ч., след това с останалите продукти и пасатора до гладка смес. 

18 коментара:

  1. Ама каква хубава чашка-чушка Пепи!
    И горчицата е вкусничка, и снимките колоритни!
    Ще последвам съветите ти, като си я приготвям.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Кате. Ако не обичаш люта - сложи само бял синап. Черния люти.
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  2. Пепи, страшна си, чак и горчица сама си правиш...вкъщи само аз хапвам, и то по мъничко, че люто никак не обичам и с едно бурканче карам половин година. Твоята изглежда много съблазнителна, а и как само оригинално си ни я поднесла...
    Хубава вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не че примирам по нея, но я ползвам и за мариноване на меса. Затова ми върви в къщи. Пък се научих да я ям с разните дресинги за салати.
      Ще се повторя, май трябва и горе да го напиша - ако искаш не-люта горчица, пробвай само с бял синап.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Смело с експериментите, Пепи!Ако се свършат дегустаторите, свиркай:)

    ОтговорИзтриване
  4. Няма как, трябва да се набавят продуктите и да се пробва домашна горчица, така изкусително е представена, че не остава друго, освен хукване по пазарите и набавяне на продуктите...

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,защо ли не си забраня да те посещавам преди да е наближил обяд?Много се наказвам да знаеш,особено с тази кокетна и много фотогенична чашка с домашна едрозърнеста горчица,че и любимо цвекло,че и пъстро яйчице,че и босилека ти е като пролетен....аааа,искааааам и аз!
    Прегръдка от мен и хубава седмица с още по-хубав край :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ааа, босилека сега е невероятен.Тъмно зелен вече на цвят, с по-дебели стъбълца и големи листа - няма общо с оня летния, който оставаше по-мижав :)) но все пак устояваше на върлото слънце, на което го отглеждах.
      Иначе като минаваш по обедно време, донеси някое парче месо да намажем :)) така с яйцата само - бедна работа.
      Благодаря!

      Изтриване
  6. Страхотен експеримент!Много идейна чашка:)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, тази рецепта освен че е много идейна, е и много полезна. Няма по-хубаво от домашно приготвеното и ще се възползвам още тези дни! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, да ти допадне и на теб повече домашната :)

      Изтриване
  8. Пепи супер горчица отново. Аз намерих смлян синап,бял. Дали ще се получи с него или по-добре да взема на зърна?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, смления не знам дали ще е запазил аромата си и дали ще поеме така течностите. Знаеш, че не се знае кога е смлян и пакетиран. Според мен - поне първия път, като правиш, си купи на зърна и ти ги смели.

      Изтриване
  9. Пепи, идеите ти с горчица много ми допадат -
    свежи, цветни и апетитни!
    Благодаря за споделените експерименти,
    иска ми се да ги опитам и ще...:)
    Сърдечни поздрави и хубава есен, Диана

    ОтговорИзтриване