Страници

26 октомври 2012 г.

И да похапнем...... в петък, на гости.


     Днес е петък, нали newsm53  и аз отново имам гост, който се радвам, че познавам лично и  искам да представя.  Блогът на днешния ми гост е сравнително нов, на годинка, но изпъстрен с разнообразни рецепти като цветовете на дъгата - от супи и салати, до чудесни десерти и торти.  Надявам се да ви допадне и на вас така, както и на мен. От него лъха спокойствие, а рецептите са изпитани и  можете да им се доверите. Спокойствие ли казах? Да Very Happy това е и думата, която първа асоциирам, когато видя Диана. Дъгичката, ( Rainbow, както за пръв път я срещнах Very Happy  във форума на Гответе с мен
     А там нали се събираме все едни девойки, превърнали престоя си в кухнята в удоволствие и хоби (добре де. Понякога не е доброволно), Диди ме впечатли с нейната готовност винаги да изпробва нова рецепта, да експериментира  и не на последното място да импровизира - дори да следва нечия рецепта, тя влага частица от себе си. Тази, на която аз казвам "лично отношение към  готвенето". И когато чета новите публикации в блога и, мен ме обзема едно спокойно чувство и усещане,  все едно съм си в къщи - уютно и вкусно ми е.  А и няколко пъти на ден идва  време да похапнем.   Ако ви липсва идея или вдъхновение - погледнете в блога на Дианка и със сигурност ще си изберете какво да похапнете Very Happy



     Дидка, благодаря ти, че откликна на поканата ми!  Благодаря ти, че подслаждаш блога ми  Very Happy и много се радвам, че уважаваш  Very Happy срещите ни тук  и имаме възможността да се виждаме!
newsm51 

    И тъй като днес е Димитровден,  честит ти празник,  ако празнуваш на този ден! 
Честит празник и на всички мои близки и приятели - строители! Да сте ми живи и здрави и много успешни в работата! 


*******************************************************





Когато получих поканата от Пепи да гостувам в блога и, най-наред се стреснах, защото това е голяма чест за мен, но после ме обзе еуфория и много бързо реших какво да приготвя.
Пепи благодаря че ме покани, това е първото ми гостуване и много се радвам, че е при теб J. Отдавна се възхищавам на уменията ти да превърнеш и най-обикновеното ястие в шедьовър. Честичко надничам в твоето кулинарно кътче и си мой неизчерпаем източник на кулинарни идеи. Прегръщам те!
И тъй като не съм много по думите предлагам да преминем към рецептите. Приготвила съм ти страхотния хляб Бриош и едни ужасно вкусни и пухкави кексчета с рикота и кестенов пълнеж





Хляб Бриош

Продукти:
3 яйца + 1 за намазване
150мл. прясно мляко
20г прясна мая /1/2 кубче/
50 г захар
100 г меко масло
1 ч.л. сол
500 г брашно + още за доомесване  




Загрейте леко прясното мляко, трябва да е хладко, не горещо, добавете захарта и разтворете маята.
Отделно разбийте яйцата.
В подходяща тава пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата. Изсипете яйцата и млякото с маята. Бъркайте с лъжица, като постепенно придърпвате по малко брашно от страни. Омесете меко тесто. Тестото се получава много меко и приятно на пипане.
Нарежете маслото на малки кубчета. Разстелете тестото с ръце и разпределете една трета от количеството масло върху него. Нагънете тестото и месете до пълното разнасяне на маслото. Направете това още два пъти докато прибавите цялото количество масло. Посипете купа с брашно, поставете тестото в нея, покрийте го с домакинско фолио и кухненска кърпа и оставете на топло да втаса поне час и половина или докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало премесете го върху набрашнена повърхност. Разделете го на четири топки.
Постелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс. Подредете в нея една до друга четирите топки тесто. Покрийте ги оставете на топло за 40 мин. да втасат за втори. Когато тестото е готово, намажете го с разбито яйце и печете в предварително загряла на 180 градуса фурна за час или до готовност.

 




Пухкави кексчета с рикота и сладко от кестени  


Продукти:
1 1/2ч.ч. пшенично брашно
1/2 ч.ч. царевично брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат




1/3 ч.л. сол
1ч.ч. захар
сока и настърганата кора на 1 лимон
1 ч.ч. сирене рикота
1/3 ч.ч. зехтин /студено пресован/
2 яйца
1 ч.л. ванилия

1/2 ч.ч. сладко пюре от кестени  




В купа смесете двата вида брашно, бакпулвера, содата и солта.
Разбийте с миксер добре сиренето рикота.
В друга купа смесете захарта и лимоновата кора и стрийте добре с пръсти, за да се отдели лимоновия аромат. Прибавете рикотата и разбийте добре с миксера. Добавете зехтина и продължавайте с разбиването. Добавете едно по едно яйцата, като следващото прибавяте, когато първото е напълно усвоено от сместа. Прибавете лимоновия сок и ванилията.
Смесете сухите и мокри съставки като разбърквате с помощта на силиконова или дървена шпатула.
Пригответе си форма за мъфини с хартиени капсулки. Изсипете в тях по 1 с.л. от сместа. Върху нея, в средата сложете 1ч.л. сладко пюре от кестени и покрийте с още 1 с.л от кексовата смес.
Печете малките кексчета в предварително загряла на 180 градуса фурна 30 мин. или до готовност.
 




    

15 коментара:

  1. Пепи,пореден много любим мой блог-другар ти е на гости или ти на него...не знам,но няма значение.Важното е,че споделям симпатиите ти към Диди,нали сме си зодийки с нея,а и не на последно място,защото на тема десерти идеално се припокриваме вкусово и винаги плакна око с охота на всяка рецепта както и днес!
    И двете предложения са фантастични и достойни да обогатят кулинарната ти енциклопедия!
    Диди,бриоша с това масълце е приказка,а мъфин си взимам обезателно!
    Най-сърдечна прегръдка за двечките,хубав празник,а на Пепи-приятна разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектно, и без това мислех какво да сготвя за гостите тая вечер :) Благодаря Пипи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно гостуване,чудесно представяне!
    Всичко е приготвено с много вкус!
    Разкошен хляб бриош,а кексчетата са истинско вълшебство!
    Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно представяне! А с кестените ме спечели :) Поздрави, Вили

    ОтговорИзтриване
  5. Прекалявате вече с тези вкусотии!:) Отвсякъде в нет пространството все вашите неща виждам:)Чудесни са предложенията на Дианка! Чудесни сте и двете ви уважавам много!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник със страхотна гостенка! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Ама бриошът ти е убиец!!! Това ме подсеща, че и аз имам нейде снимки на малки бриошчета, ама кой ги знае къде са :)) Твоят е със страшно апетитна златиста коричка, а и отвътре не се дава :))
    С това пюре от кестени ме изуми!!!

    Усмихната вечер, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  8. Две чудесни предложения, хлябът ме омагьоса:) изглежда невероятно с този загар!
    А кексчетата с това пюре от кестени са толкова сочни*
    Поздравления и за гостенката и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
  9. Приятна компания сте вие двете, момичета! Диянка, страхотни печива! Изкушена съм и от двете! Десерти като за гости! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  10. И двете предложения са толкова вкусни-поздравления,Дианка!И двете сте прекрасни кулинарки...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. впечатлена съм - невероятно изпълнение на класическия френски хляб! Поздрави сърдечни и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Този бриош е зашеметяващ!Снимките са много добри, тази коричка на хляба е изкусителна!А сладко пюре от кестени...мм..мога само да си представям..Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Мили момичета благодаря за милите думи! Вашите положителни коментари силно ме трогнаха. Щастлива съм, че кулинари като вас оценяват труда ми толкова високо. Прегръщам ви!
    Още веднъж благодаря на Пепи, че ме покани. Ама много е уютно при теб, чак не ми се тръгва :))
    Хубава събота на всички!

    ОтговорИзтриване
  14. Много вкусни предложения, отлични снимки и наслада за очите и небцето! Браво, Диана, отлично представяне!
    Пепи, пак случи на страхотна гостенка! :) Не можеш да се оплачеш, вече сериозно пълниш раздела с благинки!
    Приятно ми беше да ви чета, момичета! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Премляс-премляс;)
    Дианка, много хубаво хлебче!!!
    Насладата е пълна!!!!
    Пепчо, пак уцели!!

    ОтговорИзтриване