Страници
▼
27 декември 2012 г.
Пилешки хапки с гъби, горчица, сметана
След последните ми публикации човек би помислил, че само сладки ядем. И за да няма притеснения относно нарушаването на белтъчинно/въглехидратния баланс у дома, време е за нещо месно. Заради близките празници обаче, месото днес е пилешко. Бяло. Най-чисто и най-обичано от група млади човеци.
Като всяко основно ястие и тези пилешки хапки не изискват стриктно спазване на рецептата; приготвят се за 40-50 мин. (с времето за мариноване на месото, което е не повече от 20 мин. във вакумиращата кутия), поради което са ни много любим аламинут. До сега неудостоен документално, но днес ще им се случи, защото искам да ви споделя за сосовете на Kikkoman. (ако все още не сте попадали).
Соевите сосове в БГ са почти толкова видове, колкото и видовете ракия. С тази разлика, че ракия си произвеждаме, но соев сос - не. Но асортимент - дал бог. Някои произведени по химически път, а други - И разредени с вода (тук визирам голяма част от предлагания в посещаваните заведения). Естествено ферментиралият соев сос е червеникаво-кафяв на цвят, леко прозрачен, с наситен вкус, с процес на зреене няколко месеца. НЕ съдържа изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и аромата. Произведения по изкуствен път е тъмен на цвят (почти до черно), с подобрители, оцветители, консерванти, получен за кратко време - с интензивен аромат и вкус – няколко капки в повече и вкусът на ястието е „погубен”.
Сосовете на KIKKOMAN са естествено ферментирали, произведени на базата на четири основни съставки - соеви зърна, пшеница, вода и сол - гарантира ни го производителя . Приятни са за небцето и с техния соев сос ( до сега съм ползвала само Лайт, със зелената капачка) не се притеснявам, че ще "пресоля" манджата. За мариноване на месо почти винаги използвам соев сос. Този път го смених с друг продукт, в чиято основа пак е соевия сос и който спомага за по-бързото овкусяване на месото - ЯКИТОРИ СОС И МАРИНАТА ЗА МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ.
Продукти за 4 порции:
800 гр. пилешки гърди
сока на половин лимон
2 с.л. едрозърнеста горчица
3 с.л. ЯКИТОРИ СОС- KIKKOMAN
1 парче джинджифил *
2 скилидки чесън
2 с.л. олио
250 гр. гъби
250 мл течна готварска сметана
1 ч.л. нишесте за сгъстяване, сол на вкус
* джинджифила не е много често употребявана подправка в къщи, затова когато купя парче го нарязвам на по-дребни (като монета от 1 лев) и прибирам във фризера. Когато ми потрябва - вадя 2-3 кръгчета и ползвам.
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки.
* Скилидките чесън се счукват.
* Смесват се с горчицата, Якитори-соса, лимоновия сок и зехтина/олиото.
* В тази марината се поставя нарязаното пилешко месо; купата се завива със свежо фолио и прибира в хладилник за 30-40 мин. (във вакумираща кутия или плик са достатъчни 10-15 мин. и месото е добре овкусено).
* Месото се прехвърля в широк, голям тиган и запържва, докато се изпари течността (на силен котлон) .
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби.
* Запържва се още 3-4 мин. и се залива със сметаната.
* Оставя се тихо да къкри отново 3-4 минути :), прибавя се размитото с лъжица-две вода нишесте, разбърква се и разпределя в 4 чинии.
Че е вкусно не се и съмнявам :) Симпатично позира на снимките. Този сос якитори ми стана интересен и благодаря за инфото. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеами, сипматично :) никак не е фотогенично и затова май съм избягвала да го снимам до сега.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Елти!
Чудесно предложение,Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусно и наистина подходящо за предстоящите празници.
Благодаря за споделената идея и препоръка:)
С пожелания за здраве и късмет, благоденствие и радост,
честита Коледа и весело посрещане на Новата година,Диана
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеСпорна пред-новогодишна подготовка на теб :)
О, Пепчо, соса е супер! А ти си го включила в страхотно ястие! С удоволствие бих хапнала голяма порция от него!
ОтговорИзтриваневземи си, Кате. Други ще направя. Наистина много ми хареса соса, а снощи го изпробвах и в сурово състояние, с още добавки, като сос за печено месо.
Изтриванеооо фантазия! Изглежда толкова вкусно. Този сос и аз не съм го пробвала. Всъщност на кикоман съм пробвала само соевия и много ми харесва. Ще опитам и този, благодаря. Весело посрещане на 2013 г.!
ОтговорИзтриванеДа, Цвети, струват си и другите да се опитат. Аз днес продължих с тестването на другите, но е факт, че всички ни харесват.
ИзтриванеВесело посрещане на Нова година и на теб!
Страхотно вкусна гозба,Пепи!
ОтговорИзтриванеКато изключим джинджифила и у нас е на почит,защото по принцип бялото месо ни идва малко сухичко,но така в сосчето става бижу и много сочно!
Прегръдки и весело посрещане на новата година,мило другарче!
благодаря ти, другарче мило.
ИзтриванеДжинджифила на корен се приема като миризма у нас. Е, по мъничко слагам де. Но оня смления в пакетче - не. Никой не го харесва.
Весело посрещане на Новата година и на теб!
Фантазия, много вкусно Пепи:)
ОтговорИзтриванеВесела Нова Година и всичко най най хубаво на цялото семейство!
Прегръдки :)
Благодаря, Ивка!
ИзтриванеВесела Новогодишна вечер и на теб!
Пепчо, вече ми лепне на небцето от всичките сладки, които погълнах, затова с голямо удоволствие сега сядам тук да хапна и нещо вкусно и соленко;) Сосчетата вече съм ги записала за пазаруване и приготвяне.
ОтговорИзтриванеВесела Нова година!
Ще чакам да видя ти къде ще ги вложиш, МЪхче :) Аз все към месцата ги намествам :)
ИзтриванеВесела Новогодишна вечер!
Много вкусни! Макар че още не съм пробвала продуктите на кикомен:)
ОтговорИзтриванеа трябва. В наша Рода го има, да знаеш, ако решиш.
ИзтриванеПиленцето изглежда толкова апетитно, вече ми се дощя по-леко месце след свинското и сладостите! Мерси за инфото за сосовете, не съм ги пробвала още. Весело посрещане на Новата 2013-та!
ОтговорИзтриванеОстава още една празнична вечер и после на плодове и зеленчуци :) сурови, че по-леко да ни е. Ама като се заредиха тия празници :)
ИзтриванеВесело посрещане на Нова година и на теб, Иглика!
Пепи, искам да ти пожелая весела и незабравима новогодишна нощ!
ОтговорИзтриванеМного здраве, радост, споделени мигове, пътешествия и сбъднати мечти праз новата 2013 година!
Благодаря ти, Бети!
ИзтриванеХубава Новогодишна нощ и у вас да бъде!
Ммм, вкусотия, бих изяла огромна порция с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ако донесеш сладки - веднага ще ти направя нова порция :)
ИзтриванеБлагодаря за чудесната идея, както си падаме по пилешкото месо... :))))
ОтговорИзтриванеВесели празници от мен Пепи :)
Ще се радвам, ако ви хареса, Маги!
ИзтриванеВесело посрещане на Новата година и много благодатна да ви бъде!
Тъкмо навреме поднасяш рецептата. Предвид празниците и "изискващи" все свинска мръвка, част от близките вече взеха да намекват за пиленце,ама и със сосче,а аз съм любител на гъбите,та с един куршум- два заека. Сега ще "офертирам" благоверния с тези апетитни снимки, но за съжаление ще използвам от добития по химичен начин соев сос. И ще се оглеждам вече за Кикоман.
ОтговорИзтриванеВесело посрещане на Новата година!
Видях те аз, Нинка :) с тази капама, която си разпънала на последната страница.
ИзтриванеБлагодаря ти! Весело посрещане на Нова година и на теб!
Пепи,извинявай,че така се обръщам към теб,но те чувствам толкова близка.Няма рецепта,която да съм направила от твоите шедьоври и да не е обрала точките!Благодаря ти много,мила!Желая ти всички хубави неща да ти се случат!Казвам се Даниела.Ч Н Г
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даниела :)Радвам се, че ти харесват предложенията ми и се доверяваш на вкуса ми :) което не е лесно. Чуждия вкус де, индивидуална работа е.
ИзтриванеЧестита, добра и успешна Нова година и на теб!
Много вкусно предложение Пепи! Поздрави мила
ОтговорИзтриванеБлагодаря, поздрави и на теб, Ани!
Изтриване