27 декември 2012 г.

Пилешки хапки с гъби, горчица, сметана


     След последните ми публикации човек би помислил, че само сладки ядем. И  за да няма притеснения относно нарушаването на белтъчинно/въглехидратния баланс у дома, време е за нещо месно. Заради близките празници обаче, месото днес е пилешко. Бяло. Най-чисто и най-обичано от група млади човеци. 
     Като всяко основно ястие и  тези пилешки хапки не изискват   стриктно спазване на рецептата; приготвят се за 40-50 мин. (с времето за мариноване на месото, което е не повече от 20 мин.  във вакумиращата кутия), поради което са ни много любим аламинут. До сега неудостоен документално, но днес ще им се случи, защото искам да ви споделя за сосовете на Kikkoman. (ако все още не сте попадали). 
     Соевите сосове в БГ са почти толкова видове, колкото и видовете ракия. С тази разлика, че ракия си произвеждаме, но соев сос - не.  Но асортимент - дал бог. Някои произведени по химически път, а други - И разредени с вода (тук визирам голяма част от предлагания в посещаваните заведения).  Естествено ферментиралият соев сос е червеникаво-кафяв на цвят, леко прозрачен, с  наситен вкус, с процес на зреене няколко месеца.  НЕ съдържа изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и аромата. Произведения по изкуствен  път е тъмен на цвят (почти до черно), с подобрители,  оцветители, консерванти, получен за кратко време - с интензивен  аромат и вкус – няколко капки в повече и вкусът на ястието е „погубен”. 
     Сосовете на  KIKKOMAN са естествено ферментирали,  произведени на базата на четири  основни съставки -  соеви зърна, пшеница, вода и сол - гарантира ни го производителя . Приятни са за небцето и с техния соев сос ( до сега съм ползвала само  Лайт, със зелената капачка) не се притеснявам, че ще "пресоля" манджата. За мариноване на месо почти винаги използвам соев сос. Този път го смених с друг  продукт, в чиято основа пак е соевия сос и  който спомага за по-бързото овкусяване на месото  - ЯКИТОРИ СОС И МАРИНАТА ЗА МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ.



Продукти за 4 порции: 
800 гр. пилешки гърди
сока на половин лимон
2 с.л. едрозърнеста горчица
3 с.л. ЯКИТОРИ СОС- KIKKOMAN
1 парче джинджифил * 
2 скилидки чесън 
2 с.л. олио

250 гр. гъби
250 мл течна готварска сметана 
1 ч.л. нишесте за сгъстяване, сол на вкус

* джинджифила не е много често употребявана подправка в къщи, затова когато купя парче го нарязвам на  по-дребни (като монета от 1 лев)  и прибирам във фризера. Когато ми потрябва - вадя 2-3 кръгчета и ползвам. 



Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки. 
* Скилидките чесън се счукват.
* Смесват се  с горчицата,  Якитори-соса, лимоновия сок и зехтина/олиото.
* В тази марината се поставя нарязаното пилешко месо; купата се завива със свежо фолио и прибира в хладилник за 30-40 мин. (във вакумираща кутия или плик са достатъчни 10-15 мин. и месото е добре овкусено). 
* Месото се прехвърля в широк, голям тиган и запържва, докато се изпари течността (на силен котлон) .
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби. 
* Запържва се още 3-4 мин. и се залива със сметаната. 
* Оставя се тихо да къкри отново 3-4 минути :), прибавя се размитото с лъжица-две  вода нишесте, разбърква се  Very Happy  и разпределя в 4 чинии.




30 коментара:

  1. Че е вкусно не се и съмнявам :) Симпатично позира на снимките. Този сос якитори ми стана интересен и благодаря за инфото. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами, сипматично :) никак не е фотогенично и затова май съм избягвала да го снимам до сега.
      Поздрави и на теб, Елти!

      Изтриване
  2. Чудесно предложение,Пепи,
    изглежда много вкусно и наистина подходящо за предстоящите празници.
    Благодаря за споделената идея и препоръка:)
    С пожелания за здраве и късмет, благоденствие и радост,
    честита Коледа и весело посрещане на Новата година,Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Спорна пред-новогодишна подготовка на теб :)

      Изтриване
  3. О, Пепчо, соса е супер! А ти си го включила в страхотно ястие! С удоволствие бих хапнала голяма порция от него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вземи си, Кате. Други ще направя. Наистина много ми хареса соса, а снощи го изпробвах и в сурово състояние, с още добавки, като сос за печено месо.

      Изтриване
  4. ооо фантазия! Изглежда толкова вкусно. Този сос и аз не съм го пробвала. Всъщност на кикоман съм пробвала само соевия и много ми харесва. Ще опитам и този, благодаря. Весело посрещане на 2013 г.!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Цвети, струват си и другите да се опитат. Аз днес продължих с тестването на другите, но е факт, че всички ни харесват.
      Весело посрещане на Нова година и на теб!

      Изтриване
  5. Страхотно вкусна гозба,Пепи!
    Като изключим джинджифила и у нас е на почит,защото по принцип бялото месо ни идва малко сухичко,но така в сосчето става бижу и много сочно!
    Прегръдки и весело посрещане на новата година,мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, другарче мило.
      Джинджифила на корен се приема като миризма у нас. Е, по мъничко слагам де. Но оня смления в пакетче - не. Никой не го харесва.
      Весело посрещане на Новата година и на теб!

      Изтриване
  6. Фантазия, много вкусно Пепи:)
    Весела Нова Година и всичко най най хубаво на цялото семейство!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ивка!
      Весела Новогодишна вечер и на теб!

      Изтриване
  7. Пепчо, вече ми лепне на небцето от всичките сладки, които погълнах, затова с голямо удоволствие сега сядам тук да хапна и нещо вкусно и соленко;) Сосчетата вече съм ги записала за пазаруване и приготвяне.
    Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да видя ти къде ще ги вложиш, МЪхче :) Аз все към месцата ги намествам :)
      Весела Новогодишна вечер!

      Изтриване
  8. Много вкусни! Макар че още не съм пробвала продуктите на кикомен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а трябва. В наша Рода го има, да знаеш, ако решиш.

      Изтриване
  9. Пиленцето изглежда толкова апетитно, вече ми се дощя по-леко месце след свинското и сладостите! Мерси за инфото за сосовете, не съм ги пробвала още. Весело посрещане на Новата 2013-та!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Остава още една празнична вечер и после на плодове и зеленчуци :) сурови, че по-леко да ни е. Ама като се заредиха тия празници :)
      Весело посрещане на Нова година и на теб, Иглика!

      Изтриване
  10. Пепи, искам да ти пожелая весела и незабравима новогодишна нощ!
    Много здраве, радост, споделени мигове, пътешествия и сбъднати мечти праз новата 2013 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!
      Хубава Новогодишна нощ и у вас да бъде!

      Изтриване
  11. Ммм, вкусотия, бих изяла огромна порция с удоволствие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако донесеш сладки - веднага ще ти направя нова порция :)

      Изтриване
  12. Благодаря за чудесната идея, както си падаме по пилешкото месо... :))))

    Весели празници от мен Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ви хареса, Маги!
      Весело посрещане на Новата година и много благодатна да ви бъде!

      Изтриване
  13. Тъкмо навреме поднасяш рецептата. Предвид празниците и "изискващи" все свинска мръвка, част от близките вече взеха да намекват за пиленце,ама и със сосче,а аз съм любител на гъбите,та с един куршум- два заека. Сега ще "офертирам" благоверния с тези апетитни снимки, но за съжаление ще използвам от добития по химичен начин соев сос. И ще се оглеждам вече за Кикоман.
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях те аз, Нинка :) с тази капама, която си разпънала на последната страница.
      Благодаря ти! Весело посрещане на Нова година и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи,извинявай,че така се обръщам към теб,но те чувствам толкова близка.Няма рецепта,която да съм направила от твоите шедьоври и да не е обрала точките!Благодаря ти много,мила!Желая ти всички хубави неща да ти се случат!Казвам се Даниела.Ч Н Г

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Даниела :)Радвам се, че ти харесват предложенията ми и се доверяваш на вкуса ми :) което не е лесно. Чуждия вкус де, индивидуална работа е.
      Честита, добра и успешна Нова година и на теб!

      Изтриване
  15. Много вкусно предложение Пепи! Поздрави мила

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...