Страници
▼
13 януари 2013 г.
Пица :) на слънце
Или пица с по-различен стайлинг :)) А пици у нас се ядат много.
След като пица на охлювчета вече не ги впечатлява, време беше да разнообразя фасона на пиците . Преди седмица така оформена мернах някъде из страниците във ФБ , но нали не си правя труда да запиша - изгубих я. Както се вижда от снимката - степента на сложност е ниска, интересна е идеята на оформянето и, от която се възползвах. И отнема 10 минути повече време, отколкото за приготвянето на обикновена пица. И още един плюс - една част от пицата се превръща в "калцоне".
Пицата винаги я правя от едно мое любимо тесто, което открих преди много години с онези Кифлички калцоне, кифли с мармалад. Тестото е от прясно мляко, вода, мая, сол, захар, олио и брашно. Много лесно и простичко, универсално и честно казано не се трепя с месене - първо забърквам с големия тел за яйцата, после с лъжицата, докато се оформи на топка, която вече не лепне по ръцете. Накрая с тях само оформям на прилична топка, която оставям да втаса. За пицата - прясното мляко слагам 1/4 от цялото количество течност, или изобщо не слагам.
Ето тестото (за две пици):
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко)
1/2 кубче жива мая - 20 гр.
~ 50 мл. олио
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 гр. брашно
* Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и солта и се оставя да шупне на топло за 10 минути.
* Прибавя се олиото/зехтина и малко по малко брашното, докато се получи топка еластично и меко тесто, което да не лепне по ръцете.
* Покрива се с кърпа и оставя за 30-40 мин. на топло да втаса (или прибира в намаслен плик, в хладилника, ако ще се ползва след 8-10 часа. Там пак втасва, но бавно. Когато потрябва се изважда, оставя за 30 мин. на стайна температура и тогава се използва).
* Втасалото тесто се размесва и разточва на кора, с дебелина по желание. Тъй като у нас един обича по-пухкав блат, а друг тънък, като коричка, ако пицата е една - изтънявам едната половина на кората. Тук в случая се вижда по-дебелата част от блата.
* При разточването на тестото използвам царевично брашно, тъй като от него коричката става по-хрупкава.
* Блатът за пицата се премества в тава за печене - поръсена с брашно, или застлана с хартия. Краищата му се повдигат по ръба на тавата.
* Очертава се примерен кръг в средата на блата - трябва да остане външна окръжност широка поне 6-7 см.
* Вътрешния кръг се нарязва на (примерно) 8 части - получават се триъгълници.
* Във външния кръг се разпределя плънката:
- винаги намазвам блата тънко със смес от лютеница/доматено пюре и кетчуп; поръсвам риган и чубрица; тук плънката е шунка, прошуто, черни и зелени маслини, домати и зелена чушка.
* Поръсва се обилно с кашкавал.
* Краищата на триъгълниците се прехвърлят назад, върху плънката.
* Намазват се с олио (или прясно мляко, или жълтък) и поръсват със семена или подправки по желание.
* Печенето на пицата:
И друг път съм писала - според мен, за дебелината на блата е важно печенето. Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :)
Ако искам да остане тъничък - поставям в загрята на 250* фурна - така се пече максимално бързо и тестото не успява да бухне; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува максимално.
Каква чудна идея! Изглежда апетитно и тъкмо идея за злоядка вкъщи :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще я примамиш така да яде :) Ако не обича семена, отгоре може да поръсиш само с подправки
ИзтриванеМного си ги разглезила, Пеп !!!!
ОтговорИзтриванеНе искали на охлювчета :)
Бих хапнала във всякакъв вид!
Идеята е чудесна !
Хубава вечер!
Вярно е, Дани. Глезотии. Ама какво да се прави.
ИзтриванеХубава вечер и на теб!
Чуден стайлинг, Пепи!!! А пицата е един път :) дръпвам си еднопарченце, скромно...
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Мина!
ИзтриванеСтепента на сложност може да е ниска, но степента на изпълнение е на професионално ниво. Чудена идея ми даваш ,Пепчо. И у нас, особено подрастващите, ядат пица при всеки удобен случай.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Аммм, Марти :) аз май съм приключила отдавна с растежа, но също мога да живея на пица :))
ИзтриванеБлагодаря ти, хубава и спорна седмица и на теб!
Много ми харесва този стайлинг, Пепи,
ОтговорИзтриванеобичам пица, семена и така е още по-апетитна ...
Чудесна идея, благодаря и успешна нова седмица, Диана
Благодаря, Дианка! Успешна седмица и на теб да е!
ИзтриванеА със семената е много приятна, наистина :)
Много красиво!Чудесна идея, Пепи!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи, много интересна идея на оформяне :)заинтригува ме и скоро ще ядем пица :)
ОтговорИзтриванеНе се и съмнявам, че скоро ще направиш, Пеп :)
ИзтриванеСууууупер пица,Пепи!Много ефектна е така оформена!И подробно представена,чудесно!
ОтговорИзтриванеИ плънката ми е много по вкуса на това пицено слънчице!И аз предпочитам блата с прясно мляко,но понеже у нас всеки я яде с различна плънка съм се снабдила с отделни тави за пица от онези продупчените и гарнирам индивидуално,та мир и обич да има :)) .
Много апетитни снимки,направо огладнях повторно!
Прегръдка и хубава седмица,другарче!
Аз като си нямам индивидуални, определям мислено граници и така гарнирам :)) сигурно си виждала на нормалните ми пици. Но ме подсещаш да взема да потърся 3-4 такива тавички за пица.
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава седмица, Роси!
Аууу, Пепи, тази пица ми замая главата:) Апетитна, апетитна... Утре ще се меси, а най-хубавото е, че цялата пица ще си е само за МЕН!
ОтговорИзтриванеХубава седмица! Поздрави!
Внимавай, Таня :) големичка е :))
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Поздравления за оформлението!
ОтговорИзтриванеПолучила се е страхотна!
успешна нова седмица
Нали :)
ИзтриванеИ на теб успешна седмица, Миме!
Браво, много ми харесва това оформление за пица, оригинално и много примамващо :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица, Пепи :)
И на теб много хубава да и е, Инче!
ИзтриванеЧудна! А вътре можело да метнеш някоя мръвка за гарнитура:)/ в средата де, да не се хаби място:)/
ОтговорИзтриванеВярно бе! Една пилешка пържола би се изпекла за същото време в това свободно място! Еййй как ми даваш идея за следващия път!
ИзтриванеМного красива пица и без съмнение вкусна. Пепи, ти и без това си майстор на такива неща, но този път си се представила блестящо.
ОтговорИзтриванеТова за мръвката в свободното кръгче е чудесна идея.
Чакам следващото изпълнение.
Ама като нищо следващото изпълнение ще е с пържолата вътре. Нали знаеш, че съм свидлива и ще спестя от тока :)))
ИзтриванеОригинално и много красиво оформяне, Пепчо! Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеЛека нощ на теб!
И вкусна, и оригинално поднесена!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Спокойна и на теб да е, Ина!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Мале, какви идеи ти хрумват! Аз бих я кръстила и полукалцоне :)
ОтговорИзтриванечетвърт-калцоне :)
ИзтриванеАбе направо си е като слънце :)
Ей че слънчева пица :-D, а и вкусно изглежда! Дръпвам си парченце :-).
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Да ти е сладко, Диде!
ИзтриванеСтрахотна е, Пепи! Едва ли е останало нещо от това слънце, но ще му се полюбувам на снимките. Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеи за теб, Еви!
ИзтриванеТози стайлинг на пица беше популярен в Чикаго преди десетина години, наричахме пицата Тако пица, защото продуктите бяха като за тако и кората напицата наподобава всъщност тако шелс.
ОтговорИзтриванеИзпълнението ти е превъзходно!
Мерси :) Интересна информация :)
ИзтриванеЖестока идея! Направо уникална!
ОтговорИзтриванеПепи,мога ли да я направя с бутер тесто,че имам едно Лидълско и е с малък срок.Благодаря!Твоя върла фенка Даниела.
ОтговорИзтриванеМоже, но ще се поизгуби формата на лъчите :) освен да го надупчиш там бутертестото.
ИзтриванеИли направиш на друга пица/мини пици, а друг път да направиш тази с обикновено тесто с мая?
Поздрави :)
Polu4ise ne6to strahotno i na vid i vkus:)))
ОтговорИзтриванеБраво на теб :)
ИзтриванеПепи много ми допадна тази идейка за пица.Утре ще я направя и аз.Ще споделя резултата.
ОтговорИзтриванеОки :) Чакам да споделиш дали се е харесала :)
Изтриване