Страници
▼
15 януари 2013 г.
Пържено глиганско месо с манатарки.....
....втора серия. Първия път пържих месото след като беше предварително сварено. Вярно, че става много крехко (и ароматно с тоя чесън), но пък ако сваря килограм глиганско месо ми идват доста други идеи за използването на готовото вече месо. А от известно време девойчето Жул припомня за това телешко със спанак по средиземноморски, но телешко филе в познатите ми месарници - няма. Е, месото на глигана и говеждото (къде ти тук теле) са сходни, а дългите размисли дали ще стане, или не са си чиста загуба на време - опита сам ще си покаже.
Съдейки по бързото изпразване на чиниите, кулинарния опит беше приет радушно - още повече бе предложен с любимата лютеничка като гарнитура. В стил Балкантурист, смесена с кромид лук, но според мен пърженето на месото е достатъчно, за да го утежнявам с пюрета от зеленчуци, съдържащи скорбяла и масло.
Тук използвах за мариноване на месото отново сос СУКИАКИ (сос и марината за месо и зеленчуци), който е със сладникав вкус и най-много ми допадна за мариноването на меса и зеленчуци от продуктите на Кикоман точно заради тази сладка нотка.
И отново давам пропорциите за една порция по две причини: първо, лесно се умножават по ... колкото трябва; второ - един тиган с нормална големина от 28 см. диаметър побира точно две порции.
Продукти за 1 порция:
~ 250 гр. месо от глиган (най-крехкото месо е филето или врата, без сухожилия и почистено от ципи)
малка шепа сушени гъби (манатарки в случая)
2 с.л. сос СУКИАКИ (или друг хубав соев сос)
2 с.л. зехтин
черен пипер
щипка сол
Приготвяне:
* Месото се нарязва по посока на мускулните влакна на тънки ленти: дълги ~4-5 см, широки приблизително 3см. Ето като това телешко, но на по-малки
* Поръсва се с черния пипер, залива се със СУКИАКИ соса и зехтина и разбърква.
* Прибира се в хладилник за час.
* Гъбите се накисват в малко топла вода.
* Месото се поставя в тиган - колкото по-широк, толкова по-добре. Разбърква се и пържи, докато остане на мазнина - около 4-5 мин, тъй като месото си пуска и собствения сок, който трябва да се изпари.
* Гъбите се изваждат от водата и прибавят към месото. Всичко се запържва за още 2-3 мин., тъй като те също са поели течност, която се изпарява, докато се пържат.
* Ако трябва се посолява и отстранява от котлона.
И дааааааа. Сезона за глигани е закрит. Кой ловувал - ловувал. Който не - живи и здрави през октомври в новия сезон. Ловците, не забравяйте обаче да отидете следващите две седмици на отстрел за вреден дивеч!
Дзак
Пепи, смях не смях, но дали защото отдавна обядвах, пък има доста време до вечерята, аз прочетох гигантско вместо глиганско месо:)))
ОтговорИзтриванеПоздрав!
аа, не е гигантско :) нормално е :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Стаси!
Разкош! Както обичам и дивеч и манатарки...Мерси за хубавата идея, Пепчо! Остана само да си уловя глигана (-:
ОтговорИзтриванеКолко му е, Диде-Веси :) гората ти е набизо :)
ИзтриванеПепи, неканени среднощни гости приемаш ли, че глиганско не съм опитвала? Сосовете са страхотни, няма спор, щом вкъщи и децата проядоха телешко, пък половинЪт не разпозна заешкото и омете чинията...
ОтговорИзтриванеХубава вечер, скъпа!
Приемам, разбира се :) Но докато отговоря.... :) май ще трябва да извадя нова пратка от фризера за пържене :)
ИзтриванеЯвно в този дом има ловец!
ОтговорИзтриванеПримамливи порции и не е за среднощно гледане, че ще се рови за нещо в хладиника !:)))
Прегръдки!
Има, Ина :)
ИзтриванеХубав и спорен ден на теб!
Luce muy sabroso realmente una equisitez,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеgracias, Rosita!
ИзтриванеПрекрасно изглежда, Пепчо! Продуктите са ми трудни за набавяне, но не пречи да се порадвам на виртуална порция :) И да търся заместители. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДа, Снежи, заместителя го писах вече :)
ИзтриванеНо и в търговската мрежа продават глиганско, може пък да намериш :)
Поздрави и хубава вечер на теб!
Вкусно. Това с месото от глиган ще ме затрудни, но поне соса мога да си набавя. И някое не толкова старо "телешко" месо.
ОтговорИзтриваненепременно, Ели. Ако намериш някъде и мухоморки /упс, манатарки - казвай :)
ИзтриванеГлиган имам, но манатарки от къде да намеря не знам, а определено нямат нищо общо с печурките....В чуденка съм.., и в Метро не съм виждала..
ОтговорИзтриванеБети, има замразени в по-големите супермаркети. Поне в СВА, Метро има. Сушени в Била съм купувала, сега не знам, но и аз съм в търсене, че имам още шепа от тях.
ИзтриванеДойде ред на глиганското и се сетих за твоето, сега отивам в Била за сушени,...Сетих се, че съм мяркала по рафтовете.Имам сушени за китайско, но предпочитам пачи крак за тази рецепта.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Този последния как пък го кандардисахте да стои мирен за снимка,Пепи?
ОтговорИзтриванеПорцията ти е бая юнашка,тъкмо за мен и половинката ще стигне,ако отпуснеш още малко от блажената лютеничка,хехе!
Много апетитно ми звучи и с тези манатарки ще да е било жестоко ароматно!
Кикоман не успяха,но ти определено ще ме настроиш да си взема едно Сукияки за проба.
Това тревистото отгоре,дето не го остави да порасне що е?
Прегръдка и лека нощ!
Аз отивам да си догледам сериала :)) !
Сигурно вече си догледала сериала :)
ИзтриванеТова тревисто са кълнове, от които успях да си отгледам само от ленено семе и синап. Другите сусамени не излязоха.
А тези снощи със салатата много се харесаха у дома и да ти кажа - опасахме ги :))
А оня последния :) е през мрежа, де. Как ме виждаш да застана очи в очи с него.
Поздрави и хубав ден на теб!
Много са ти колоритни кълновете,за снимки са чудни!
ИзтриванеДогледах го най-после :) Сега ще имам време да се отдам и на други занимания и да си погледна блога и снимките,да почета пак книжка и т.н.
Спорен четвъртък,Пепи!
И да си починеш :)
ИзтриванеРоси, до снощи се надявах се да ги събера в една салата кълновете. Но не успях, Заминаха с марулените. Заложи други, поне бързо излизат.
Как ги залагаш и сега с какви семена сложи,Пепи?
Изтриванена памук, първо на тъмно, а като покълнат - на светло изкарвам. И много влага.
ИзтриванеСега сложих пак ленено и синапено (бяло) семе.
Ами, освен да въздъхна и аз по нереализираната ми мечта да хапна глиганско...;)
ОтговорИзтриванеИзглежда велико, Пепчо!
Благодаря, Мъхче!
Изтриванекак съм могла да пропусна тази великолепна комбинация на дивеч с гъби?! Невероятно е и няма как да не се присъединя към въздишащите и облизващите се пред монитора, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеВари ли се предварително месото? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе, не се вари предварително. Ще стане варено месо.
ИзтриванеГоре съм показа как се реже успоредно на влакната и тъничко - така няма да остане жилаво. Е, все пак не трябва да е от 10 годишен нерез месото :)