Страници

15 януари 2013 г.

Пържено глиганско месо с манатарки.....


....втора серия. Първия път пържих месото след като беше предварително сварено. Вярно, че става много крехко (и ароматно с тоя чесън), но пък ако сваря килограм глиганско месо ми идват доста други идеи за използването на готовото вече месо. А от известно време девойчето Жул припомня  за това телешко със спанак  по средиземноморски, но телешко филе в познатите ми месарници - няма. Е, месото на глигана и говеждото (къде ти тук теле) са сходни, а дългите размисли дали ще стане, или не са си чиста загуба на време - опита сам ще си покаже. 



Съдейки по бързото изпразване  на чиниите, кулинарния опит беше приет радушно - още повече  бе предложен  с любимата лютеничка като гарнитура. В стил Балкантурист, смесена с кромид лук, но според мен пърженето на месото е достатъчно, за да го утежнявам с пюрета от зеленчуци, съдържащи скорбяла и масло. 
Тук използвах за мариноване на месото отново сос СУКИАКИ  (сос и марината за месо и зеленчуци), който е със сладникав вкус и newsm78  най-много ми допадна за мариноването на меса и зеленчуци от продуктите на Кикоман точно заради тази сладка нотка.  



И отново давам пропорциите за една порция по две причини: първо, лесно се умножават по ... колкото трябва; второ - един тиган с нормална големина от 28 см. диаметър побира точно две порции.



Продукти за 1 порция: 
~ 250 гр. месо от глиган (най-крехкото месо  е филето или врата, без сухожилия и почистено от ципи) 
малка шепа сушени гъби (манатарки в случая) 
2 с.л. сос СУКИАКИ  (или друг хубав соев сос)
2 с.л. зехтин
черен пипер 
щипка сол 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва по посока на мускулните влакна  на тънки ленти:  дълги ~4-5 см, широки приблизително 3см. Ето като това  телешко, но на по-малки 



* Поръсва се с черния пипер,  залива се със СУКИАКИ соса и зехтина и разбърква. 
* Прибира се в хладилник за час. 
* Гъбите се накисват в малко топла вода.  





* Месото се поставя в тиган - колкото по-широк, толкова по-добре.  Разбърква се и  пържи, докато остане на мазнина - около 4-5 мин, тъй като месото си пуска и собствения сок, който трябва да се изпари.  
* Гъбите се изваждат от водата и прибавят към месото. Всичко се запържва за още 2-3 мин., тъй като те също са поели течност, която се изпарява, докато се пържат. 
* Ако трябва се посолява и  отстранява от котлона. 




И дааааааа. Сезона за глигани е закрит. Кой ловувал - ловувал. Който не - живи  и здрави през октомври в новия сезон. Ловците, не забравяйте обаче   да отидете следващите две седмици на отстрел за вреден дивеч! 

Дзак newsm53



29 коментара:

  1. Пепи, смях не смях, но дали защото отдавна обядвах, пък има доста време до вечерята, аз прочетох гигантско вместо глиганско месо:)))
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа, не е гигантско :) нормално е :)
      Поздрави и на теб, Стаси!

      Изтриване
  2. Разкош! Както обичам и дивеч и манатарки...Мерси за хубавата идея, Пепчо! Остана само да си уловя глигана (-:

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, неканени среднощни гости приемаш ли, че глиганско не съм опитвала? Сосовете са страхотни, няма спор, щом вкъщи и децата проядоха телешко, пък половинЪт не разпозна заешкото и омете чинията...
    Хубава вечер, скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам, разбира се :) Но докато отговоря.... :) май ще трябва да извадя нова пратка от фризера за пържене :)

      Изтриване
  4. Явно в този дом има ловец!
    Примамливи порции и не е за среднощно гледане, че ще се рови за нещо в хладиника !:)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Luce muy sabroso realmente una equisitez,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда, Пепчо! Продуктите са ми трудни за набавяне, но не пречи да се порадвам на виртуална порция :) И да търся заместители. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Снежи, заместителя го писах вече :)
      Но и в търговската мрежа продават глиганско, може пък да намериш :)
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  7. Вкусно. Това с месото от глиган ще ме затрудни, но поне соса мога да си набавя. И някое не толкова старо "телешко" месо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. непременно, Ели. Ако намериш някъде и мухоморки /упс, манатарки - казвай :)

      Изтриване
  8. Глиган имам, но манатарки от къде да намеря не знам, а определено нямат нищо общо с печурките....В чуденка съм.., и в Метро не съм виждала..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, има замразени в по-големите супермаркети. Поне в СВА, Метро има. Сушени в Била съм купувала, сега не знам, но и аз съм в търсене, че имам още шепа от тях.

      Изтриване
    2. Дойде ред на глиганското и се сетих за твоето, сега отивам в Била за сушени,...Сетих се, че съм мяркала по рафтовете.Имам сушени за китайско, но предпочитам пачи крак за тази рецепта.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Този последния как пък го кандардисахте да стои мирен за снимка,Пепи?
    Порцията ти е бая юнашка,тъкмо за мен и половинката ще стигне,ако отпуснеш още малко от блажената лютеничка,хехе!
    Много апетитно ми звучи и с тези манатарки ще да е било жестоко ароматно!
    Кикоман не успяха,но ти определено ще ме настроиш да си взема едно Сукияки за проба.
    Това тревистото отгоре,дето не го остави да порасне що е?
    Прегръдка и лека нощ!
    Аз отивам да си догледам сериала :)) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно вече си догледала сериала :)
      Това тревисто са кълнове, от които успях да си отгледам само от ленено семе и синап. Другите сусамени не излязоха.
      А тези снощи със салатата много се харесаха у дома и да ти кажа - опасахме ги :))
      А оня последния :) е през мрежа, де. Как ме виждаш да застана очи в очи с него.
      Поздрави и хубав ден на теб!

      Изтриване
    2. Много са ти колоритни кълновете,за снимки са чудни!
      Догледах го най-после :) Сега ще имам време да се отдам и на други занимания и да си погледна блога и снимките,да почета пак книжка и т.н.
      Спорен четвъртък,Пепи!

      Изтриване
    3. И да си починеш :)
      Роси, до снощи се надявах се да ги събера в една салата кълновете. Но не успях, Заминаха с марулените. Заложи други, поне бързо излизат.

      Изтриване
    4. Как ги залагаш и сега с какви семена сложи,Пепи?

      Изтриване
    5. на памук, първо на тъмно, а като покълнат - на светло изкарвам. И много влага.
      Сега сложих пак ленено и синапено (бяло) семе.

      Изтриване
  10. Ами, освен да въздъхна и аз по нереализираната ми мечта да хапна глиганско...;)
    Изглежда велико, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  11. как съм могла да пропусна тази великолепна комбинация на дивеч с гъби?! Невероятно е и няма как да не се присъединя към въздишащите и облизващите се пред монитора, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Вари ли се предварително месото? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се вари предварително. Ще стане варено месо.
      Горе съм показа как се реже успоредно на влакната и тъничко - така няма да остане жилаво. Е, все пак не трябва да е от 10 годишен нерез месото :)

      Изтриване