11 януари 2012 г.

Пържено глиганско месо с манатарки и чесън

С чесън, разбира се, с какво да е друго при тези хубави гъби :)  И както скоро споделих пред едни приятели - на земята могат да виреят само два вида гъби  - манатарка и пачи крак  girl_haha 

Това не е рецепта, това е начин да се разнообрази месото от дива свиня, което се опитвам от месец  поне  да пробутвам. Истината е, че търся нови вкусове, които да опитаме, тъй като задушеното в един момент омръзва. И за да не се притесни някой, че прекаляваме с месото, ще споделя искрено и лично, че днес ще се вечеря постно в къщи. И пак с пърленки :))  Тези мръвчоци заминаха още в неделя. А който има желание може да опита да приготви  свинско месо  с манатарки и чесън по същия начин. 
А картофената решетка си харесах при тази Ева  ден преди това и много ми допадна идеята да бъде на такава, вместо на "картофена слама" както го бях решила.
Мисля, че този е и по-добрия избор.
А това, че трябваше да сложа по-малко месо в порцията върху решетката е друг въпрос. Едва, когато се заех да направя сесия на чинията видях, че твърде малко се вижда от нея.  Ще има поправителен, явно.


Долния списък е съвсем ориентировъчен и неангажиращ откъм количества и пропорции.

Продукти за 3-4 порции:
~ 1,2  кг. месо от глиган
2 зърна бахар; 

200 мл червено вино; сухи целина, магданоз, девесил... подправки такива - по 1ч.л.

~ 30-40 г. сухи манатарки 
~ 60 гр. масло и 2 с.л. олио
1 глава чесън :))) 
черен пипер, сол 

За картофената  решетка:
2 големи настъргани картофа, 2 с.л. олио, сол
Приготвяне: 
* Виното и подправките се поставят в тенджера ,налива се около литър вода и кипва.
* Поставят се вътре парчетата месо и отмества от котлона. Оставя се да се маринова така за 6-8ч. 
* Изсипва се течността, измива се месото и се сварява до омекване в чиста, подсолена вода, само с двете зърна бахар. 
* Гъбите се накисват  в топла вода за 15 мин.
* Маслото и олиото се загряват в тиган; месото накъсва на дебели ивици и заедно с гъбите и тяхната вода (ароматна е, не я изхвърлям)  се прибавят към мазнината.
* Бърка се, докато остане само на мазнина и се прибавят пресованите скилидки чесън.
* Разбърква се още  2-3 мин. и разпределя върху приготвените вече картофени решетки.
За тяхното приготвяне ви копирам начина на Ева:

"Картофите се подсушават между кухненска хартия. Овкусяват се със сол евентуално, но може и без. Разстилат се на тънко. Запичат се на тиган с олиото. Разстилат се картофките в тиган, покриват се с пекарска хартия и се поставя тенджера отгоре за тежест за да не се накъдрят отначало. Тенджерата помага решетката да остане плоска. След това тенджерата се маха и се обръща решетката от другата страна. Вече няма нужда от тенджера. Ако са ви много влажни картофките, може да ги изсушите на слаб огън първо, и после да увеличите температурата и да печете до златисто."
Благодаря ти, Еве flower 


19 коментара:

  1. От мен манатарките,от теб глигана! Става ли?Е,и чесън ще дам де ...

    ОтговорИзтриване
  2. АЗ и манатарки не мога да предложа, но се нареждам на опашка за глигана :)
    Е, и от сламата ще похапна!

    ОтговорИзтриване
  3. Отново едно много сериозно предложение, на което няма как да устои човек! Пепчо, благодаря, че сподели рецептата, а и това за картофките много ми допада. Веднъж се пробвах слама да правя, ама пълен провал:(. Хубава вечер и наздраве с това вкусно ястие!

    ОтговорИзтриване
  4. Става, Делибозова, но чесън имам достатъчно :)

    Дани, ти освен на готово да дойдеш :))

    Кенди-Кате, ако искаш да ти пиша на мейла как правя "сламата"? Лесно е.
    Хубаво утре, дами!

    ОтговорИзтриване
  5. Eр Пепи, все ще донеса нещо, но нищо от горната рецепта :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз, ще взема домашно винце и се присъединявам към компанията:)не мога да пропусна тази вкусотия:)

    ОтговорИзтриване
  7. Накрая ще дойда да ям глиганско у вас, тъй да знаеш!:)
    Иначе, едва ли ще ми се отдаде възможност, а и да имам месо да го направя, кой знае как ще го скопосам:)

    ОтговорИзтриване
  8. Себе си е достатъчно да вземеш, Дани :) Достатъчно е на приказка да се видим :)

    Добре, Кате, щом имаш винце, няма да откажем пък. Даре, така и така се оформя компания - идва :) За другото ще го сколасаш, не се притеснявай. Само да ти падне .

    ОтговорИзтриване
  9. Хубава компания, на вкусна трапеза се е оформила при теб, Пепи! Аз ще снимам и публикувам доказателствения материал, ако оставите поне едно кокалче от глигана. Става ли? Изумително вкусно и поднесено много оригинално върху картофената решетка. Благодаря за споделената рецепта! Прегръдки и наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, с такъв прекрасен фотограф няма да се притесняваме дали ще си проличи някоя бръчка :))
      Ако няма кокалче от глигана - друг ще заложа.
      Благодаря ти! Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Както обикновенно -от вкусно по-вкусно и ароматно!

    ОтговорИзтриване
  11. Ахх Пепи ама само как изглежда ... страхотно! Не съм фен на месото, но свинско обичам, глиган не съм опитвала, казват, че било различно, но изглежда страшно апетитно на твоите снимки! Е хайде и аз идвам :)) От мен нещо сладко, че май само там що годе се справям :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, по-близо е до телешкото като структура и вид месо, с тази разлика, че и дивото си има малко мазнина. Която е в онази част под кожата и която аз старателно изцепвам.
      Ако ти падне - пробвай.
      Добре си дошла и без сладичкото, но пък щом имаш желание - няма да го връщаме, я :-) Хубава и спорна седмица да ти бъде!

      Изтриване
  12. Е,браво!Тук каква седянка се е заформила,само аз още се офлянквам!
    Виждам всеки нещо е помъкнал пътьом,аз освен една погача да завъртя и да се присламча :)?!
    Пепи,и аз ще приседна край софрата,нема начин,най-вече заради компанията,че сте ми много на сърце!

    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много щше се радвам, ако домъкнеш питка, така да знаеш!
      Компанията ще бъде пълна с теб!
      Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  13. Пепи, рецептата много ми хареса! Когато съм на месо ще я пробвам. Мини да си получиш наградите при мен! :)http://wp.me/pF8Y1-Ch

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Маги! Сега ще ида да погледна наградата :)

      Изтриване
  14. Уффф ама много вкусно изглежда. Ти ще ме довършиш с тоя дивеч :))). Чудесно е Пепи. Поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...