Страници

17 март 2013 г.

Пълнени туршиени чушлЕта с млечен пастет



     След като есента затварях лятото в буркани :) сега е ред да да се ориентирам с отварянето им, докато  зеленчуците вътре са все още хрупкави.
     А такива чушлета (готови, напълнени, от верига хипермаркети) опитахме, но леееекинко пренебрегнахме  на един След-новогодишен празник, на който домакинята бе направила и  чудесна солена торта. Много ясно, кое повече уважихме :) , но още тогава реших да ги направя, пък и пълнежа е млечен - как да му устои човек. И преди седмица мернах последните два буркана с трушиени чушки, които са основно върхарки и събрани всякакви - и по-тънки чорбаджийски, и по-големи, но късички  "златни медали", "сиврия" и сие.
     Ето такива са ми туршиените чушлета. За пълненето обрах по-дебелите, а по-тънките  вложих при едно пържено свинско, което много добре ги понесе, но за него - следващия път. 



        Пълненето става изключително бързо. Никой да не си и помисля за лъжица. Шприца е най-подходящия инструмент  за тази цел.

Необходими освен туршиените някакви чушки  са:
1 пак. крема сирене (125 гр.) 
2 с.л. добре намачкано краве сирене
1 с.л. майонеза 
1 с.л. заквасена сметана 
2-3 скилидки чесън (счукани, или пасирани)
1 с.л. копър 


За приготвянето .... няма какво да се пише, освен, че всички продукти се смесват и с готовата смес се пълнят чушките. Ако са кисели или солени - изкисват се за един час в студена вода и отцеждат.
Готовите чушки се прибират в кутия и заливат със зехтин ,или олио :) стават едни такива блажнички :))) 



Плънката може да понесе всякакви видове сирене. Това е само една вкусна идея. 


28 коментара:

  1. Много апетитни са безспорно! Имам същия шприц, как да не ги спретна:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна комбинация аз редовно си купувам такива пълнени от Халите:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, значи съвсем не в този ни хипермаркет ги предлагат :)
      Тюхх и аз открих Америка :)

      Изтриване
  3. Аз идвам за прошка! Простено да ти е за всички вкусотии, с които ни изкушаваш:):):) Прости и ти на мен!:) Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са, Пепи! Идеята за пълнежа ще взаимствам, чушлетата ми са друг сорт, но пак ще станат вкусни с нея. Простено ти е и прости! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, признавам си, че дори не ми е хрумнало да ги пълня тези чушленца :) Чудна идея!
    Честит празник и прости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен, Габи. Добре, че видях.
      Намини и следващите дни, да видиш още един начин за до-употреба на трушиените чушки :)
      Простено да ти е! Прощавай и ти!

      Изтриване
  6. Чудесно предястие,направо плаче за едно питие и Наздраве!
    Прощавай,Пепи,и простено да ти е!
    Прегръдка и хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За днес наздравиците минаха, но утре пак ще си кажем :)
      Простено да ти е, Роси!
      Прощавай и ти!

      Изтриване
  7. Простено да ти е и прощавай, мила, особено за отсъствието ми напоследък!
    Дано скоро се поосвободя, че кой знае какви вкусотии съм изпуснала.
    Интересно предложение, сигурно е страхотно мезе.
    хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваканцията ще наваксваш ти :)
      Простено да ти е, Ети!
      Здраве да е; за всичко останало ще намерим време.
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Това определено е една вкусна идея, Пепи, не бях чувала за пълнени мариновани чушки. Благодаря за идеята.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада, Гери. Може да пробваш, докато има такива чушлета все още.
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  9. Прощавай , Пепи! А тези чушлета са страхотни! Пожелавам ти спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, и аз си запазвам идеята за пълнежа - адски вкусно ми звучи и предполагам няма да се кара със свежи чушлета, че у нас лятото не успяваме да го уловим в бурканчета :))
    Прекрасна нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма, няма, Мина. Само да обичаш сурови чушки.
      Прекрасна и спорна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  11. Чудесна идея! Изглеждат толкова апетитно и изкушаващо!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепчо, вкусно та пре-вкусно ни гощаваш :)) Благодаря, че сподели рецептата. Във фейсбука споделих възхищението си, но не мога да пропусна и тук да те похваля за идеята :)Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да кажеш дали ти харесват и на теб, Снежи.
      Честит вторник :)

      Изтриване
  13. Аз сега събрах всички дребни чушлета и пиперчета от градината.Мога ли да ги напълня пресни или първи трябва да ги мариновам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да ги мариновате - направете малко саламура като за туршия - вода и сол - 14/1 части + 1 част отцет и 2 лъжици захар и залейте чушките с врялата марината. Да постоят така и като отцедите - напълнете. Мооже да ги напълните в буркани, залеете с олио, или зехтин и държите там - изкарват спокойно 15-на дни.

      Изтриване
  14. Пепчо,фен съм ти.Кетчупа по твоята рецепта е уникален.Сега видях и чушлета.Маринатата 14към едно ли е?Колко време да ги държа в марината?Трайността им е около 15 дни,така ли?Мислех да ги направя за по-дълго време.Извинявам се за многото въпроси.

    ОтговорИзтриване
  15. Да, 14/1. Дръж ги 15 на мин, да омекнат и поемат от солта малко.
    За по-дълго не знам. Може да пробваш да ги завариш за капачка, обърнати в тава с малко вода, но не съм пробвала

    ОтговорИзтриване