От ония големите раковини пак. Но тъй като много харесваме печената паста с патладжани, нямаше как да подмина първите патладжани от градината на мама и наличието на няколко пакета паста конкильони в шкафа.
Продукти (4 порции):
Половин пакет паста Конкильони (Conchiglioni) –
около 250 г.
2 средни домата (или
консерва домати ) ок. 500г.
1 голям патладжан (ок. 400г)
1 голям патладжан (ок. 400г)
1 чушка
5-6 скилидки чесън
сол на вкус (или 1 с.л. универсална зеленчукова подправка)
1 равна с.л. захар
60-70 мл олио
две три щипки риган
~150г. пушено сирене
5-6 скилидки чесън
сол на вкус (или 1 с.л. универсална зеленчукова подправка)
1 равна с.л. захар
60-70 мл олио
две три щипки риган
~150г. пушено сирене
300 г. варено пушено .филе или шунка
250-300 г. кашкавал;
пармезан по желание
Приготвяне:
* Патладжанът се бели, реже се на ситни кубчета и поставя в солена вода, за да излезе горчивия сок (белите патладжани и кръглите светло лилави може да не се изкисват, тяхното съдържание на соланин е малко).
* Патладжанът се бели, реже се на ситни кубчета и поставя в солена вода, за да излезе горчивия сок (белите патладжани и кръглите светло лилави може да не се изкисват, тяхното съдържание на соланин е малко).
* Отцедения патладжан и
ситно-нарязаната чушка се запържват в олиото, докато остане на мазнина.
* Прибавят се настърганите
домати (или пасирани от консерва) и отново задушава, докато се изпари водата на доматите.
* През това време пастата се поставя да свари в 2 л. вода, според указанието на пакета – около 12-15 мин. Отцежда се, но се оставя от водата около половин чаша.
* През това време пастата се поставя да свари в 2 л. вода, според указанието на пакета – около 12-15 мин. Отцежда се, но се оставя от водата около половин чаша.
* Сосът с патладжана се
посолява, прибавят се захарта, риганът и пасираните скилидки чесън. Задушава се
още 3-4 мин.
* Отстранява се от котлона
и прибавят настърганото пушено сирене и нарязаното на ситни кубчета филе.
* В тавата за печене се сипва отделената чаша вода от варенето на
пастата.
* Пълнят се охладените
раковини с готова плънка – всяка събира по около 1 с.л. от нея и нареждат в
тавата.
* Отгоре се настъргва
кашкавалът и запича в предварително загрята фурна до зачервяването му.
* Преди сервиране може да
се поръсят допълнително с пармезан.