Страници

2 септември 2013 г.

Магически шоколадов сладкиш



Според Петя, която преди десетина дни показа  този сладкиш е Бърза шоколадова пита  - черно шоколадово изкушение, нещо средно между брауни и шоколадово суфле, което дори на следващия ден  е сочно.  Много точни определения :) 
А ние веднага му сложихме и  "магически" у нас, тъй като с недоверие го гледахме как се пече след това количество нес кафе, което изсипах върху кексовата смес.
Явно рецептата ще обиколи доста блогове, но няма начин да пропусна да споделя тази шоколадова бомба. И невероятно за мен - но нищичко не съм променяла от рецептата (за да не разваля магията smile1 )
Петя, сърдечно благодаря за споделената рецепта! flower






Необходими продукти: (правоъгълна форма с размер26/15/10 см. или кръгла с d 22/24см)

2 ч. л. нес кафе
375 мл. вода ( тези мл. не са за притеснение, тъй като на мерителните кани има отбелязано 3/8, което е точно 375 мл. )

130 + 130 гр захар**
25 + 25 гр какао

90 гр масло
60 гр черен шоколад

100 гр брашно
1 пак. (10гр)  бакпулвер
70 мл  прясно мляко
1 жълтък
щипка сол
2 ванилии

Приготвяне:

* Фурната се загрява на 190* (180* с вентилатор)
* В мерителната кана се налива водата и прибавя нес кафето. Разбърква се.
* В купа, или на хартия се смесват едните 130 гр. захар и какаото.
* Брашното се смесва с бакпулвера, ванилиите и солта***
* Маслото и шоколада се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна в по-голяма купа (около литър обем, тъй като в нея се объркват смесите).
* Към тях се прибавя какаото, жълтъка, останалите 130 гр. захар и прясното мляко.
* Разбърква се, докато ги поеме.
* Прибавя се и отделеното брашно и разбърква добре – получава се кексово тесто.
* Формата за печене  се застила с пекарска хартия така, че да има и по стените и.
* Изсипва се кексовото тесто и разнася равномерно по дъното.
* Върху него се поръсва отделената захар с какао – тук се получава пласт около 2 мм.
* И върху този пласт се поръсва магията smile1 пардон, водата с кафето. Не се притеснявайте, тя се разпределя по цялата повърхност равномерно.
* Пече се в загрятата вече фурна за 50 мин. Фурната се изключва, отваря се вратата и сладкиша се оставя вътре до пълното му изстиване. 


Може да сервирате с топка сладолед или с плодове, Ние му се насладихме с лъжица  заквасена сметана.

** В оригиналната рецепта на Петя част  от захарта е кафява.

***Солта може да се пропусне, но според мен щипката сол в шоколадови сладкиши повече подчертава вкуса на какаото и кафето. 
(останалата част от фотосесията -довечера, не, че е много по-различна :) 

14 коментара:

  1. Ох, Пепчо точно това ли трябваше да видя сега?! Нереално вкусно просто! Прекрасен септември, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, ама го виждаш съвсем навреме - когато е само с една снимка :)
      Довечера като му накича другите ще стане по-зле :))
      Прекрасен и на теб да е!

      Изтриване
  2. Пепчо, благодаря за рецептата! Определено и на него ще му дойде реда. Изглежда невероятен!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че интересно, а и много изкушаващо, Пепи -
    кафеено - шоколадово, сочно и красиво ...
    Благодаря за чудесната рецепта,
    сърдечни поздрави, успешен и усмихнат септември, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка, хубави есенни дни и на теб!

      Изтриване
  4. Аха, не само аз съм се чудила какво ще стане с тази вода:)И с боровинки изглежда супер! А с теб знаем и колко е вкусен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разбира се, и домочадията.
      Довечера ще правя пак. То се оказа, че само опитване било това.

      Изтриване
  5. А? То от слънцето е така почерняло;) Ама много ухае, Пепчо, дори тук в София област се усеща;) И аз ще правя;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Престоял повечко на плажа :)
      Хайде да правиш и покажи някъде, да видим какви ще ги сътвориш ти :)

      Изтриване
  6. Пепи, страшно много се радва, че ви е харесал сладкиша! Благодаря за доверието!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм много благодарна, Петя, защото сме големи шокохолици :) И това е точно нашия сладкиш :) Жива и здрава да си, че го показа, макар че, с тази вода не звучеше много обнадеждаващо :) Добре, че изглежда толкова прекрасен при теб!

      Изтриване
  7. Наистина много шокорладов, само за шоколитици като нас. И така му отиват боровинките и заквасената сметана. Отива в листата на чакащите...Поздрави,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Ще го сънувам, Пепи! Магията е на лице, остава да запретна ръкави и да го приготвя. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване