Страници

1 ноември 2013 г.

Пилешко с домати в патладжанен сос


     Още една рецепта, която харесах от книгата на Петя Петрова - Щифлер "69 изпитани афродизиака". Пържено пиле  ( и с доматен сос)  неведнъж съм правила, но тук много ми хареса идеята за патладжанения сос - който, на следващия ден се беше превърнал в чудно пюре и дори повече ми хареса студено. Както и на госпожица Стоева, която днес сутринта настоя така и така я "излагам", да спомена и това пилешко. 

    Промяната от рецептата на Петя Петрова е  "козметична" smile1 и се състои в следното: 
тук няма кимион (защото кимиона ми е "вързан" със свинското месо);
няма лук - само чесън, при  запърженото месо;
прясното мляко е заменено с готварска сметана; 
има чесън  и в соса - какво са патладжани без скилидка чесън smile1


Продукти за 4 порции: 

800 гр. пилешко месо без кожа - от бут и филе 
3-4 с.л. олио
3-4 с.л. соев сос 

3-4  средни домата (около 500 гр. ако са от консерва - без водата) 
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер 
1 ч.л. захар 
по щипка риган и босилек

черен сусам (при наличност) 

За патладжанения сос: 

2 изпечени патладжана ( или в готов вид - изпечен, обелен, отцеден - около 500 гр.) 
сока на половин лимон 
2-3 ск. чесън
сол и черен пипер

1-2 с.л. масло
1 с.л.   брашно
50 гр.  пармезан (твърд кашкавал) 
200 мл. готварска сметана (или 250 беше, просто забравих, но не е много важно




Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки, прибавят се олиото, соевия сос, разбърква и се оставя за 30 мин. в хладилник.   
* Доматите се настъргват на ситно ренде (ако са домати от консерва се отцеждат и не се посолява по-късно ястието). 
* Месото се прехвърля в съд за готвене (тиган, по възможност широк, за да може да "диша" месото, докато се готви) и задушава/пържи, докато остане на мазнина. 
* Прибавят се настърганите домати и готви, докато соса се сгъсти и изпари голяма част от водата им. 
* Поръсва се с подправките, прибавят се захарта и пасираните скилидки чесън, разбърква още 2-3 мин. и отстранява от котлона. 

* Изпечените, посолени и отцедени патладжани се пасират, заедно с лимоновия сок и чесъна. 
* Прибавят се солта  и черния пипер. 
* В друг съд на котлона се разтопява маслото, прибавя брашното и запържва за минута.
* Отмества се от котлона и прибавя сметаната (на стайна Т*, за да не се получат бучки от брашното, ако тя е от хладилника) и разбърква. 

* Връща се на котлона; прибавя се пюрето от патладжана,  изчаква се да кипне и оставя да ври 2-3 мин., през което време се разбърква непрекъснато. 
* Настъргва се пармезана и  продължава да се разбърква  соса, докато той се разтвори напълно. 

Подреждат се в чинията - по края сос, в средата от пилешкото месо (или в едната част месо - в другата сос, въпрос на гледна и гладна точка :) ; поръсва се с черния сусам и още пармезан по желание. 

Моят сос не беше съвсем рядък (някак си не го виждах като сос за топене) - по-скоро е много рядко пюре. Гъстотата му може да се  коригира с добавяне на прясно мляко в соса. 



9 коментара:

  1. Още в "бг-мама" ми направи впечатление тази вкусотия. Нали там я показа първо, Пепи?
    Прекрасно предложение, много колоритно. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, хареса ми идеята за патладжанения сос.
    Правя нещо подобно като сос, но добавям и печени чушки.
    Сега ще сложа и пармезан :)
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна манджа,Пепи чудна...особенно сосчето! И аз като Дани да кажа, че правя нещо подобно,но никога не съм слагала пармезан, ще опитам и така :)!
    Хубава събота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, това е нещо ново и съвсем различно, много ми харесва рецептата и ще я пробвам и поздрави г-ца Стоева!:) Големи сте сладуранки! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам какво няма, но затова пък има много за гледане и за преглъщане, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда вкусно! И аз правих това пюре и много се хареса. Непременно ще изпробвам и с пилето.
    Прегръдки Пепи и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм,няколко пъти преглътнах,да знаеш!
    Страхотно съчетание,Пепи!
    А патладжанчето със сметаната е наистина една великолепна идея за сос!
    При теб месните рецепти никога нямат финал,винаги може още и още!
    Прегръдка най-сърдечна изпращам!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, че се отбихте и този път, дами :) и най-вече дето ви допада това ми предложение.
    Патладжанения сос наистина е много добър, като изстине и определено се хареса от девойчето, която иначе кьопоолу не яде пък.

    Права си Роси, няма финал за месцето :)

    ОтговорИзтриване