До сега бях правила от телешко и свинско месо, за пръв път правя от глиганско и резултата е не по-лош от предните - дори повече се доближава до телешкия шницел, тъй като самото месо е по-сходно с телешкото като структура. Затова и по-долу няма да пиша вида на месото - всеки може да си ги направи с любимо месо.
Втория елемент, който не ги прави шницели по виенски е, че не са гарнирани с пържени картофи, а с картофена салата. Всичко останало е едно и също. Дори резенчето масло върху готовия шницел. В случая отдавна разтопен върху месото, докато задапаратното устройство (т.е. аз) се натутка да снима.
месо: от филето (контра или бонфиле), шол или вайсбрат (един кръгъл мускул от бута, котйо много прилича на филе) - самите шницели се нарязват напречно на дължината, с дебелина 6-8 мм. Може да са големи - по 200 гр. за порция, но за мен по-лесно е панирам по-малки шницели и ги нарязвам 2 за 1 порция. И ако месото е за 6 порции, следват:
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. галета
3 яйца
сол и черен пипер
по 3-4 с.л. олио и масло
и още бучка масло :)
Приготвяне:
* Приготвят се три купи: едната с брашното; втората с разбитите яйца с щипка сол; третата - с галета.
* Шницелите се начукват между два листа свежо фолио (полиетиленов плик) , до дебелина от ~ 3 мм.
* Подправят се на вкус със сол и черен пипер - втриват се добре в месото от двете страни.
* Овалват в брашното; изтупва се излишното.
* Потапят се в разбитите яйца и веднага след това - в галетата.
Тъй като това занимание е малко цапащо, аз си панирам всички шницели до галета и ги нареждам на свежо фолио, или хартия за печене, а след това ги пържа.
* Маслото и олиото се загряват и в маслената баня се пържат шницелите от двете страни - до златисто, по около 2- мин. на всяка страна.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, а върху горната страна на шницела се поставя тънка филия масло.
Сервират се с гарнитура или салата по желание
Пепи, бързам и открадвам един утре за обяд, направо ще си имам угощение. :)
ОтговорИзтриванеА иначе и аз съм чувала, че истинският шницел си е ей така, като пържола, а не от кайма. Ох, страхотни са твоите! Пак по никое време гледам, направо лягам...
Поздрави най-сърдечни! :)
Ау, много ме дразниш с тези шницели! Правя ги по този начин обикновено за нова година, само че последните години ги пека, вместо да ги пържа и ги поднасям с любимата картофена салата! Тази година ни се разминаха, но не мога да устоя и ме принуждаваш да ги направя! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Чудни ми се виждат:) Сега ще търся месце да ги спретна! Хайде, до утре!
ОтговорИзтриванеПреглътнах не знам си колко пъти,Пепи!
ОтговорИзтриванеПрияде ми се шницел по късна доба :) ,страхотни са,точно както ги харесвам и аз-тънички и с чуден вкус на масло!
Лека нощ,мила,и прекрасно утре!
Изглеждат страхотно, Пепи,
ОтговорИзтриваненезависимо от вида на месото, но с месо от глиган - сигурно са деликатес.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Голяма греша от моя страна, по обедно време, гладна при това да намина тук... Невероятни са, Пепи! Друго не успявам да напиша, искам една голяма порция... В замяна питки нося. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеАххх все едно ми говориш за Салтимбока, така пък да си ги приготвила вкусно! Ей, майсторка си ти, Пепи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСедмицата беше дълга и трудна :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами, че наминахте и ми уважихте шницела :)
Прекрасни почивни дни ви пожелавам!
Много апетитно си ги направила! От глиганска мръвчица надали скоро ще направя, но виж телешко имам достатъчно. И аз ги правя така, но досега не бях слагала и масълце отгоре, така че сигурно са още по-вкусно (-:
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
маслото май ги запазва по-сочни :) така пишат, но според мен най-хубавото е, че ухаят на масло.
ИзтриванеХубава седмица и на теб, Диде!
Imam kolega avstriec i ot nego nauchih slednoto, otnosno panirovkata : pyrvo ovalva v brashno i okolo 10 min. da ostavya mesoto da pochine; yaicata razbiva s techna gotvarska JIVOTINSKA smetana / na 1 yaice se pada okolo lyjica i polovina smetana, supena lyjica/ + sol; i panira dwoino, sirech yaice, galeta, pak yaice i pak galeta; v olioto slaga buchka krave maslo za aromat i taka pyrji. Tova prosto kato ideya go davam.
ОтговорИзтриванеIzvinete za latinicata, nyamam kirilica. Hubav den !
двойното паниране ми харесва, правя го от време на време на месо или сирене - държи месото сочно.
Изтриванено мога да пробвам и сметана с яйцата - дори с нея ще се разбият по-лесно.
Хубав ден!