Когато си отядем на пастърма, всяка зима идва момента, в който се сещам да я "сготвя" така - много ми харесва вкуса на сладникавия лук със соленото месо. Често споменавам, че когато готвя с много лук отделно си го правя и заделям по бурканче готов, карамелизиран лук или в хладилника, или в камерата за спешни нужди. Вчера беше такъв ден, в който готвих едно глиганско с кореноплодни и вместо да прибирам бурканче, с мъка откъснах една длан от изсушените филета за този деликатес шегувам се. Хич не ми беше мъчно, когато слагах пастърмата в готовия лук.
за карамелизирания лук:
~ 400-500 гр. лук
~100мл червено вино (този път беше направо черно, не червено)
2 с.л. оцет
2 с.л. оцет
1-2 с.л. масло и 1-2 с.л. олио
щипка сол и 2 с.л. мед (или захар) ,
щипка риган (ако пастърмата е без подправки; но в случая е)
пастърма
Приготвяне:
* Лукът се нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка.
* Слага се заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера (с капак) на котлона и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета; малко по малко се прибавя и от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина.
* Прибавят се меда (или захарта) и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари и с помощта на вложената захар :)) се прибавя нарязаната пастърма.
* Разбърква се 2-3 пъти, за около 2-3 минути и се отстранява от котлона.
Изключително нефотогенично, особено след черното вино, с което го готвих. Но пък с още чаша вино и препечена филия е чудесно предястие или вечеря :) Наздраве! И хубава нова седмица!
моята пастърма отлежава още, да видим каква ще съм я свършила, а това предложение и с карамелизирания лук ми се струва вкусно :)
ОтговорИзтриванеПробвай малко, когато ти е готова пастърмата. Хем лук за манджа ще имаш, хем такава "апетитка" ще си имате :)
ИзтриванеЛеле, престани! Това тук е вече невъзможно просто прекаляваш! Такова чудо виждам за пръв път, а чинийката ми празна си остана:(. Голяма изкусителка си ти, Пепи! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеПодай, Кате, ще ти сложа :)
ИзтриванеБлагодаря ти, хубава и на теб да е седмицата!
Страхотна вкусотия е това, Пепи! даже с повечко лук, направо е супер!
ОтговорИзтриванеаха, да :) че да търся лупата за пастърмата :) Мен ако питаш - още мръвка носи
ИзтриванеТова е убийствено! Обичам точно тези гозби при теб! Страхотно е! И да ти кажа, че онзи ден бяхме на Свински уши н скара с лук и магданоз по Пепи. Облизахме си пръстите, а колко вино и бира изпихме няма да споменавам изобщо. Благодаря и за това.
ОтговорИзтриванеНаздраве! Но не прекалявай с магданоза :)
ИзтриванеЕ как нефотогенично,супер си е даже,Пепи!
ОтговорИзтриванеТолкова карамелен цвят има лука,че мога да го хапна и без пастърмата(у дома моите двама са и по-големите почитатели).
Като знам колко вкусен го правиш този лук как да не ми се прииска и сега?
В ранни зори :) се облизвам тук.
Прегръдка от мен и много приятна седмица да ти е,мила Пепи!
Нали ги пускам късно среднощ :) рано сутрин човек вместо да види кафе или бисквитка, се натъпква на разни мезета :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб и много хубава седмица да ти е, Роси!
Напротив, не мисля, че е нефотогенично, Пепи -
ОтговорИзтриванецвят, цвят и контраст - страхотно е, а за предложението - знаеш си:)!
Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!
Благодаря, Диди!
Изтриванеспорна и вкусна да е снежната седмица и на теб!
Умопомрачителна комбинация, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви :)
ИзтриванеНека да е нефотогенично, тъкмо ще е всичкото за мен:)...много обичам карамелизиран лук, а добавката към него е разкошна!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи с пожелание за спорна седмица!
Нефотогеничносттта е само за пред хората, Ваня :) на масата не му придиряме. ама някак си все едноцветно ми се получи.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Канибалско предложение.
ОтговорИзтриванемхм :) какво да е друго?
ИзтриванеЗабравила съм вкуса на пастърмата. Ще се насладя виртуално на твоята!:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
и със суджук става, Инче и с месо. самото съчетание на месо с карамелизирания лук си харесвам аз.
ИзтриванеХубава и на теб седмица!
Е, толкова инструктажи даде за тая пастърма, ама не се захванах с нея, сега ще въздишам по твоята порцийка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Давай, докато все още е зима :) имаш време да направиш поне 2 партиди пастърма :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб, Игличе :)