16 януари 2012 г.

Глиган с кореноплодни и сушени домати

Гръмкозвучащите кореноплодни всъщност са моркови, картофи, пащърнак. Готвени заедно винаги съм ги харесвала и разликата този път от предишни е, че тук задушеното го оставих почти само на мазнина и значително увеличих количеството на пащърнака. За това е виновен един възрастен човек от пазара, който всеки път си рекламира пащърнака така "Купете си пащърнак и няма да ви трябва агнешко за яхнията". 


 


Продукти за 5-6 порции:
1.2-1.5 кг.  месо от глиган 
5 средни картофа 
1 корен пащърнак (около 250гр) 
4-5 моркова 
една голяма шепа. сушени домати 
2 глави лук 
1 с.л. захар и 2 с.л. оцет (балсамов по възможност)
1 зърно бахар, сол на вкус
2 лъж. доматено пюре, черен пипер, 1 ч.л. червен пипер,1 ч.л. риган
~60-80 мл олио 
100 мл червено вино и 300 мл вода или бульон

гъби 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на големи късове, посолява се  и запържва в олиото от всички страни, колкото да се запечата. 
*Изважда се с решетъчна лъжица и прехвърля се в дълбока тава, в която ще се пече. 
* Морковите и пащърнака се почистват - остъргват или обелват и нарязват: моркова на кръгчета, пащърнака - на  ситни кубчета, за да няма неудобни въпроси като "Какъв е този бял морков и от къде дойде".  Иначе спокойно може и той да се нареже на кубчета.
* Картофите се нарязват на едри резени и всичко се поставя в тавата.
* В същата мазнина се запържва нарязани на тънки ленти лук, посолен и претрит с ръце. 
* Когато се изпари водата от лука се прибавят оцета и захарта и бърка, докато се карамелизира. 
* Прибавя се и той в тавата при останалите продукти; прибавя се доматеното пюре, сушените домати и подправките, наливат се течностите.  
* Завива се плътно с фолио тавата така, че то да влезе под ръбчетата и, за да не излиза парата; поставя в загрята фурна и пече 15 мин. на 220*, след това намалява и пече 1.5 ч. на 170*.
Тук вече зависи колко е старо дивечовото месо и ако след развиването на фолиото то е още жилаво се завива и пече още 30-40 мин. 


 Това задушено глиганско месо може спокойно да се приготви в крок-пот уреда, с едно предварително кипване на месото за 15 мин.и 1/3 от количеството вино и вода. 





тук и вариант с гъби. Гъбата в случая е кладница, откакто имам избор ги харесвам тези гъби :) подбирам малки и нежни. 



22 коментара:

  1. Аххаа, Пепи :) вече и аз готвя глигско :) даже в момента в гювеча къкри... ще споделя в "готвещите" резултата :)
    Записвам си и тази рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, вече видях колко апетитно изглежда твоето от гювеча :))

      Изтриване
  2. Пепи, страхотна реклама на пащърнака :)
    За глигана, речника ми се явява беден!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, серията е към края си. Ловния сезон за глигани приключи.
      Поздрави и хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  3. Пепчо,
    поздравления! Както винаги с дивеча сте неотразими:-)
    А за стареца- гледай какво нещо е рекламата:-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, аз долу на Роси писах .... Малко останаха хората, които така интересно си предлагат стоката напоследък. Пащърнака е рядка стока все още по пазара, хубаво е да привлича внимание.

      Изтриване
  4. Ох, Пепчо, ще взема да си намеря един глиган и да си го сготвя, накрая! Такива вкусотии публикуваш с това месо, че едва устоявам вече! А това с пащърнака много ме развесели:):):). Ще ти отмъкна първата чинийка и ще си лягам вече сита и доволна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, вземи си :) Следващия месец ще минем на постно, че да се подготвим за зеленото :))
      Лека нощ да е, щом ще спиш сита и доволна :)

      Изтриване
  5. "Купете си пащърнак и няма да ви трябва агнешко за яхнията".

    И на тази агитация точно ти не вярвам да се върза :).
    Страхотно вкусно ястие,много обичам такива манджички!
    Но до колкото се познавам,ще си бодна повечко от зарзавата :).

    Хубава вечер,Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ама аз вече две години си купувам от него пащърнак :)
      Просто друг път е наесен, заминава в подправката, а сега минавам зимата през пазара - той още има и продава. Е как да го подмина пак :) Бодни си, той и зарзавата е вкусен .... покрай глигана :))
      Лека нощ!

      Изтриване
  6. Пепи, наистина голяма вкусотия!
    И майка ми навремето птиготвяше такива ястия,когато татко ходеше на лов.
    Сипвам си винце и сядам на трапезта ти с удоволствие!
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Уау, само при вида на това, което сте поставили на снимката и унемях. Изглежда толкова вкусно, а като знам, че в момента и да искам не мога да се пробвам да го приготвя... Ще изпратя мъжа ми в гората на лов... :))) Благодаря много за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, пращай го :)
      Най-малкото ще си почине от града поне :)

      Изтриване
  8. няма да си боцкам, цялата чиния искам, че и за втора ще питам от тази вкусотия, Пепи! Майсторка си на месото, а с дивеча, правиш чудеса! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви! На края на серията 10.. с дивеч съм, но чакам тези дни книга да ми пратят и ще се поразгледам за нови вкусове :)

      Прегръдка и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  9. хаха, откъде го намерихте това глиганско момичета... иначе не се съмнявам че е страхотно, ех, хрус

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от гората, Шарена сол :)
      Но и в Метро има. Замразено. Не всеки път, но чат-пат. И друг дивеч има.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...