Съботно и мързеливо - наслада за небцето :)
Ако предвидливо човек си е направил конфитюр от лук - всичко отнема не повече от 10 минути . Нали съм прибрана и организирана си правя от време на време, затварям още врял в бурканчета и цяла зима в хладилника има. За месо, за сирене, че и за готвене понякога.
В общи линии трябват:
по 2 филии гъши дроб за порция :)
черен пипер и сол
"соса" за 2 порции е:
1 чаена лъжица масло, 2 с.л. мед, 50 мл. балсамов оцет, 50 мл. бяло вино
конфитюр от червен лук
Приготвяне:
* Дробът (замразен; отпуснат до толкова, до колкото да може да се реже) се реже на филии с дебелина 1.5-2 см.
* Пече се от двете страни за по две минути на предварително загрят сух тиган. Изважда се в суха чиния и поръсва веднага със сол и черен/шарен пипер. * Виното и балсамовия оцет се загряват и варят, докато сместа се редуцира и остане 1/3.
* Прибавя се меда, разбърква и ако трябва - оставя да поври още 2-3 мин., докато соса се сгъсти до желаната гъстота (като разтопен карамел)
* Съдът се отмества от котлона, прибавя се маслото, разбърква се.
Следва сглобяването на предястието :)
Поставят се готовия гъши дроб (моята порция беше крайното парче от дроба и ми се разделиха по време на печенето, което не пречи на вкуса, а милото не си даде неговата за фотосесия) ;
върху него лъжичка от конфитюра от лук (ако е студен - стопля се до температура на другите продукти)
Залива се с 1-2 лъжици от соса.
Не бих съветвала с какво вино да го хапвате, защото на мен ми харесва с всякакво Но ви съветвам, ако ви попаднат заешки дробчета, да ги приготвите по този начин, или като този гъши дроб с карамелизирани смокини и боровинков сос
Пепи, изпълнителна и оригинална - както винаги! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие, голям коплимент за небцето е, няма спор. Хубав уикенд! :)
Да, Гери, чудесно е наистина.
ИзтриванеХубава и спорна седмица на теб! (ти сесия нямаш ли вече?)
Ох, преглъщам :)
ОтговорИзтриванеда подам вино, Дани ? :)
ИзтриванеАз пристигам тук да се поглезя! То това си е гурме изживяване и блаженство за небцето. Страхотна си, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Кате :) черпя едно виртуално :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Много предизвикателно и вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Инче!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Гъши дроб с конфитюр от лук ли? Малеее ... искам да го пробвам това нещо!
ОтговорИзтриванеОсвен да си направиш, ДАни :)
ИзтриванеИначе си много далеч?!
Ето това е разкошна вкусотия!
ОтговорИзтриване:) нали?!
ИзтриванеКласа, гурме предложение, Пепи,
ОтговорИзтриваненаслада за небцето, наслада за очите - страхотна рецепта и изпълнение!
Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Пепи, ето това се казва гурманско меню, страхотно изпълнение!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДаря ти :)
ИзтриванеДа ти призная,и аз не бих ти дала чинията за сесия,то издържа ли се да чакаш и примигаш пред това съвършенство?!Блажена порция и ястие,истинско гурме!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и успешна и уютна нова седмица,мила Пепи!
оправданието е: Той се яде, докато е топъл :)
ИзтриванеПрегръдка и за те, мила Роси и хубава седмица!
До скоро време не бях опитвала нищо, което е от гъска, но ми подриха един гъши пастет,който в нашата страна го няма, много скъп , интересното беше , е от първата хапка не получих много приятни емоции, до с всяка следваща започваше да ми става все по вкусно и по вкусно.Това ястие,което ни показвате тук изглежда доста професионално и не знам дали ще успея сама да го постигна.Ястието е направено съвършено и мен би ми било жал да разваля всичко като започна да го ям хахах Сиропа доста ми допадна с това бяло вино и масло, то би трябвало да е добре на вкус и за други ястия нали?
ОтговорИзтриванекакто казва дъщеря ми на приятеля си - задръж го в устата си и ще усетиш насладата. Соса е хубав за всяко панирано сирене, или печено месо. Ще върви. А попадне ли ти дроб - не се притеснявай да опиташ така да го приготвиш. Или още един със смокини имам - там вместо лук, плодовете са карамелизирани.
Изтриване