Страници
▼
25 март 2014 г.
Страта (баница със стар хляб и....) с колбас, гъби и кашкавал
"Страта" е научнофантастичен роман на Тери Пратчет Тук обаче си говорим за храна. По нашенски би могла да бъде баница от стар хляб с колбас .... още нещо, но пък ние си я знаем тази баница залята само със смес от яйца, сирене и прясно/кисело мляко. Докато италианската дума "страта" дава много по-широк обхват на този кулинарен продукт, съчетаващ в себе си поизсъхнал хляб и всичко, което може да ви се намери из хладилника. Освен хубавия вкус , страта има много други предимства - подходяща е за закуска , обяд или вечеря , става много лесно и можете да си я направите от вечерта/сутринта, а когато ви потрябва - само я изпичате.
Рецепта е от онези бързите, лесните и непретенциозни, в които точните мерки са абсолютно незадължителни.
Няма как да не спомена, че от Billa България, любезно ми предоставиха няколко продукта на марката, които да опитам и включа в рецептите си. Тук основните са: луканка, кренвирши, прясно мляко, кисело мляко и кашкавал с марката Billa. Е, в близката ми Била две касиерки хич не ми се радват, като ме видят, защото съм такъв карък, че във всяка промоционална брошура една грешка да има в стоките и аз попадам точно на нея. А аз обещаното си го търся като завещано. Но това е друга тема.
Тук от луканката и кашкавала си имах впечатления. Но тъй като за кренвиршите (по принцип) нямам много добро мнение, реших, да ги събера с луканката и логично стигнах до избора да приготвя Страта с колбас, гъби и кашкавал.
Продукти (за 4 порции):
4 + 2-3 филии сух хляб (ако е мек хляба - препича се леко, без да си сменя цвета, или оставя се открит за 7-8 часа да изсъхне добре)
100 г луканка и 1 кренвирш
5-6 гъби
5-6 стръка зелен лук
по щипка риган и чубрица
4-5 с.л. олио
200 г кашкавал
3 яйца и 250 мл. прясно мляко
3 лъжици кисело мляко, 60-70 мл. прясно мляко и 5-6 стръка копър
Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с мазнината.
* Четирите филии хляб се нарязват на кубчета с размери ~ 1-1,5 см и подреждат плътно на дъното.
* Кренвирша, луканката, зеления лук и гъбите се нарязват на кубчета и разпределят върху хляба.
* Поръсват се подправките.
* Отгоре се натрошават останалите филии хляб на много едри трохи.
* Нарязва се кашкавала на малки кубчета и разпределя върху трохите.
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, прибавя се щипка сол и изсипва равномерно върху продуктите в тавата.
* Тавата се завива с алуминиево фолио, опакова добре и прибира в хладилник за 7-8 часа.
* Киселото мляко се смесва с останалото прясно мляко, ситно нарязания копър и щипка сол.
* Фурната се загрява на 180-190*, развива се фолиото от тавата млечната смес се разпределя върху хлебната смес.
* Пече се за около 30 мин. (до зачервяване) на средна скара (най-добре е да се пробва с дървено шишче, или клечка за зъби и да се провери дали ще излиза суха от вътрешността).
По време на печенето сместа се надува, но докато изстива - спада. Изчаква се около час да изстине хубаво и тогава нарязва.
***Може да се приготви и изпече в индивидуални форми.
Еее, колко просто и идейно :))
ОтговорИзтриванеХич не ми е идвало наум, че може и с друго освен само с мляко, яйца и сирене. Благодаря Пепи :)
А книгата хубава ли е :)
Хубава е, Кайти :) Тери Пратчет е това.
ИзтриванеА страта може да се направи с всичко, което се е позадържало из хладилника.
Много богата баница, различна от тази дето си я знаем (само с яйца, сирене и хляб). Със сигурност колбасите, гъбките и кашкавалчето и придават уникален вкус. Ще се възползвам от идеята, Пепи. В къщи ще я приемат радушно, сигурна съм. А и аз напоследък все за бързи рецепти се хващам :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНепременно се възползвай, Снежи! Със сигурност ще се хареса и у вас.
ИзтриванеПоздрави на теб и лека нощ :)
Честити подаръци, Пепи! И аз искам:) Почти пицата е станала чудничка! Хубав безвалежен ден на теб!
ОтговорИзтриванеМани, с дъжд започна и с дъжд завърши деня.
ИзтриванеМного хубави подаръци и прекрасно предложение, Пепи -
ОтговорИзтриванесвежо, пролетно, колоритно, а за вкуса - съмнение няма!
Поздрави за теб и честито Благовещение днес!
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеЧестито Благовещение и на теб!
Абсолютно гениална идея! И тъй като не обичам да хвърлям храна, много уважавам подобен род вкусно изглеждащи творения (-: Непременно ще я пробвам и като гледам продуктите най-вероятно ще бъде ометено веднага...
ОтговорИзтриванеЩе чакам отзиви, Диде!
ИзтриванеИ да ти споделя ,че засях семенцата левурда, нооо не излизат. Явно ще ходя по горите да я бера пак.
Със стар хляб могат да се направят много ястия и десерти, не само баница със сирене и яйца.
ОтговорИзтриванеЧудесна идея , пък си и оползотворила продуктите на Билла! :)
Честито Благовещение, Пепа!
Едни Витошки правих със сух хляб, Ина :) Друг десерт не съм. Ще погледна при теб дали има подобни, интересно ми е.
ИзтриванеБлагодаря ти, честито Благовещение на теб!
Ето ми неделната закуска! Страхотна идея, Пепи, обичам такива - бързи, лесни, тип "почисти хладилник".
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
Приготви на момчетата, Ети :) ще им хареса.
ИзтриванеЧестит празник!
Много вкусно, много богато ястие, а така лесно! Страхотна си, Пепи! Честито Благовещение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате,
ИзтриванеЧестит празник и на теб!
Не съм опитвала никога, но изглежда и обещава да е изключително вкусно, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЕви, трудно ми е да повярвам, че не си опитвала :)
ИзтриванеПрегръдка и хубаво утре!
Пепи, това е рецепта, която може прекрасно да "почисти" хладилника и да създаде голяма вусотия. Ама трябва и въображението на една толкова готвеща домакиня като теб. :) Страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
П.П. И аз се дразня много на "случайните" грешки във веригите...
Пепи, толкова е богата тази страта (у дома позната от време оно като печена попара :) ), че от сега знам как ще се приеме от мъжката част на фамилията ни. :) Тъкмо имам едни поизостанали гъбки в хладилника и днес на няколко пъти ги повдигах и се чудех какво да ги правя. Благодаря за идеята и рецептата!
ОтговорИзтриванеУхааа,ето това е нещо,което много,ама много обичаме,но в 90% от случаите само с млякото,яйцата и без другите екстри.Имам ли сух хляб,а у нас това е често,моя господин обича да купува без да пита има ли,та тази мързелива баница е чест и то повечето вечерен гост у нас.С тази твоя версия обаче става много разглезена баница или казано по италиански-страта.Истинско блаженство-ароматно,пъстро и безкрайно вкусно!Чакай да отида и по-назад,че усетих един любим аромат на кокос и ме вика :) .
ОтговорИзтриванеНамерила си го :) гледам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Гери, Ирма и Роси :) Нали знаете, че не обичам да изхвърлям храна, та хляба често го спасявам на някакъв такъв огромен печен сандвич. Или пица, или страта.. както и да го наречем, все е вкусно.
Поздрави, мили дами и хубав неделен ден!
Пепи,във възторг съм от твоята Страта!Снощи я направих и стана умопомрачителна!По-вкусно нещо с толкова малко/като количество/ продукти не бях правила скоро!Парче наденица,парче суджук,4 гъбки,а създават впечатление за много богата плънка.Ей такива ястия, универсални обичам-хем и за вечеря,хем и за закуска-всякак може!Повече ми хареса и от пица и от лазаня!Голямо браво и благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Диди, че си я направила и сте харесали!
ИзтриванеАма продуктите лъжат окото, защото това малко - онова малко и :) то получи богата плънка.
Да ви е сладко!
А, аз съм горещ привърженик на идеята за ефективното оползотворяване на храната, така че тази рецепта ми допадна много. Правила съм стратата на Юлка със спанак и имам впечатления долу горе за вкуса, но няма да пропусна и твоята - хем и канибалски съставки има. А на мен Билла нищо не са ми предложили:)) Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеPrekrasno predlozenie.
ОтговорИзтриванеМного вкусно се получи! Особено като поизстина стана невероятна. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеТъкмо ти я видях :) Радвам се, че ти хареса, Маги :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеЗадължително ли е да преседи 7-8 часа? Възможно ли е да се сложи да се пече веднага?
Благодаря!
опитах се през телефона да отговоря навреме, но явно не съм успяла :)
ИзтриванеЗалива се с прясното мляко и оставя да поеме, за да се овлажни хляба хубаво и вътре - т.е. да станат еднакво мокри и вън и вътре хапките. Ако залееш със смесите и изпечеш веднага, яйцата с млякото ще стегнат бързо и вътрешността на хлебните хапки ще останат сухи.
Остави да престои, може и 4-5 часа да е, но да престои. Или от вечерта, за сутринта.
Браво! Сред десетки рецепти из интернет попаднах на твоята и не сгреших в избора си!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че я откри :)
Изтриване